ΑΕΚ

ΑΕΚ: Στο γκαράζ φάνηκαν όλα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Κωστένογλου επιλέχθηκε για μία συγκεκριμένη δουλειά στην ΑΕΚ. Από τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών, τις αντιδράσεις τους και τις συνεντεύξεις τους φαίνεται ότι την κάνει καλά.

Αγωνιστικά, η ΑΕΚ έζησε έναν εφιάλτη τα πρώτα 26 λεπτά του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ό,τι περνούσε στην πλάτη της άμυνας έγραφε και αν ο Σφιντέρσκι και ο Μπίσεσβαρ ήταν πιο εύστοχοι, πιθανόν, σήμερα να συζητούμε ακόμα και για νέο προπονητή στην Ένωση.

Επειδή, όμως, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ο Νίκος Κωστένογλου σε μεγάλο βαθμό έκανε καλά τη δουλειά του στο Ολυμπιακό Στάδιο το βράδυ της Κυριακής. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το 3-5-2, η τριάδα Αλμπάνης, Λιβάγια, Μάνταλος. Το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα, ειδικά από τη στιγμή που ο Κωστένογλου ανέλαβε μία ΑΕΚ που πριν από τέσσερις εβδομάδες είχε βαρέσει διάλυση στο γήπεδο και τ' αποδυτήρια.

Ο Κωστένογλου, λοιπόν, δεν ήταν επιλογή βασισμένη 100% σε ποδοσφαιρικά κριτήρια. Η ΑΕΚ στη φάση που βρισκόταν δεν χρειαζόταν προπονητή που θα "μάθαινε" στον Μάνταλο πού να πασάρει, στον Γιακουμάκη πώς να σκοράρει και στον Λόπες πώς να μαρκάρει. Όποιος πίστεψε κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεται λάθος το ποδόσφαιρο και δεν ξέρει να κρίνει ειδικές καταστάσεις.

Η δουλειά του "Κωστέ" είναι να μαζέψει το μυαλό των παικτών. Να πείσει τους κομμένους ότι αξίζουν, να δώσει ευκαιρίες, να κυνηγήσει να πάρει από τον ποδοσφαιριστή του 5, το 5,1. Ό,τι καταφέρει να βγάλει από το σύνολο μόνο καλό θα κάνει στην παρούσα φάση. Οι δηλώσεις του Ντέλετιτς τα λένε όλα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ξέρετε πού βρισκόταν ο Σέρβος πριν από λίγο καιρό, σχεδόν στη Λαμία. Και τι έγινε; Ο Κωστένογλου τον συνάντησε στο γκαράζ και του είπε ότι θα σκοράρει με τον ΠΑΟΚ, πολλές ημέρες πριν από το ματς! Πώς, λοιπόν, να μην μπει μέσα ο Ντέλετιτς με στόχο να δικαιώσει τον προπονητή του;

Η ΑΕΚ ΠΕΤΑΞΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ;

Η απόλυση των Καρντόσο - Λυμπερόπουλου το βράδυ της Ξάνθης και η πρόσληψη του Ίλια Ίβιτς σε πρώτη φάση, έκανε ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο Σέρβος έχει ζήσει πολλά ως ποδοσφαιριστής και άλλα τόσα πίσω από τις κάμερες όταν έβγαλε το σορτσάκι και φόρεσε κοστούμι.

Όταν έχεις έναν Λιβάγια "τρελαμένο" με τις επιλογές του Πορτογάλου, συμπατριώτες του απερχόμενου προπονητή που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τί τους έλεγε, πώς και γιατί να φέρεις προπονητή του εκατομμυρίου για να σου ισιώσει την ομάδα. Θα επιλέξεις έναν άνθρωπο που θα διαχειριστεί το υλικό του απολυμένου με βάση τις προσωπικότητες.

Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η ΑΕΚ έφερνε έναν... Καρντόσο και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ επέμενε στο build up, το 3-5-2 και τα άλλα περίεργα. Η ομάδα θα διασυρόταν. Ο Κωστένογλου αντιλήφθηκε τα λάθη του, γύρισε το σύστημα, έριξε στη μάχη δύο ποδοσφαιριστές που η προηγούμενη κατάσταση δεν τους έβλεπε και η Ένωση όχι μόνο ισοφάρισε αλλά έπαιξε ανά διαστήματα όπως το 2017 που κυνηγούσε τις μεγάλες ανατροπές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και τότε ο Χιμένεθ στην ψυχολογία βασιζόταν και στην καλή του άμυνα. Η ΑΕΚ δεν πετούσε επιθετικά εκείνη την περίοδο, ούτε έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ