ΑΕΚ

ΑΕΚ: Το άλλο σύστημα

ΑΕΚ: Το άλλο σύστημα

Οι ποδοσφαιριστές ανακτούν τη φυσική κατάσταση που απαιτείται, το "3-5-2" θα είναι πάντα μια καλή εναλλακτική επιλογή, ωστόσο η ΑΕΚ πρέπει να γίνει περισσότερο επιθετική.

Η άμεση διαχείριση της κατάστασης όταν ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε τα ηνία της ΑΕΚ, αρχικά σε ρόλο υπηρεσιακού, απαιτούσε πρωτίστως προσαρμοστικότητα στα παλιά και αποτελεσματικά κόλπα, σε καταστάσεις δουλεμένες. Τι έκανε λοιπόν; Διαβάζοντας σωστά τις ανάγκες ενός ρόστερ που κουραζόταν εύκολα λόγω της ελλιπούς δουλειάς σε θέματα φυσικής κατάστασης, εμφάνισε στο προσκήνιο την επιτυχημένη συνταγή του "3-5-2", η οποία αμέσως μεταμόρφωσε την εικόνα του συνόλου.

Του παρείχε ασφάλεια, μίκρυνε τους χώρους που οι παίκτες θα έπρεπε να τρέξουν, η ομάδα κατέστη γρήγορα συμπαγής, σφιχτή και ικανή να υπηρετήσει το πλάνο. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας δήλωσε, αυτή δεν είναι η διάταξη που του αρέσει να εμπιστεύεται. Το απαιτούσαν οι συνθήκες, όμως πλησιάζει η στιγμή που θα "γυρίσει" το έργο σε κάτι διαφορετικό, σε κάτι που και εκείνος πάντοτε εμπιστευόταν περισσότερο.

Ουδέποτε στις προηγούμενες θητείες του ως πρώτος προπονητής, επέμεινε πάνω στη συγκεκριμένη διάταξη ("3-5-2"), ήταν οι οι περιστάσεις που το απαιτούσαν να είναι ευέλικτος και να επαναφέρει το σύστημα με το οποίο επί Μανόλο Χιμένεθ, η ΑΕΚ είχε πετύχει σπουδαία αποτελέσματα, εντός και εκτός συνόρων, περήφανες νίκες, σημαντικές προκρίσεις, άλματα για την κατάκτηση του τίτλου.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

Ήρθε ωστόσο το πλήρωμα του χρόνου για την παγίωση του "4-2-3-1", το οποίο άλλωστε, θα δώσει στην ΑΕΚ την ευχέρεια να χρησιμοποιεί περισσότερα επιθετικά όπλα, τα οποία διαθέτει εν αφθονία: Λιβάγια, Ζεράλδες, Μάνταλος, Ολιβέιρα, Γιακουμάκης, Βέρντε, Κλωναρίδης, Αλμπάνης, Ντέλετιτς.

Μόνο οι 3 εξ αυτών των 9 χωρούν ταυτόχρονα στην ενδεκάδα με την παρούσα διάταξη, ενώ όταν αφαιρεθεί ένας εκ των κεντρικών αμυντικών, θα υπάρχει η δυνατότητα για σχήματα με τέσσερις στη μεσοεπιθετική γραμμή. Η ΑΕΚ πρέπει να γίνει περισσότερο επιθετική, πιο απειλητική και να εμφανίσει εκ νέου στο προσκήνιο παιχνίδι και από τα άκρα (Βέρντε, Αλμπάνης, Ντέλετιτς).

Στους μεσοεπιθετικούς θα μπορούσε να προστεθεί ως λύση, σε ρόλο ελεύθερου πίσω από τον φορ, ακόμα και ο Σιμάο, καθώς αυτή είναι η πραγματική θέση του, ασχέτως αν χρησιμοποιείται ως "8αρι". Βέβαια ο Πορτογάλος, είναι από εκείνους που έχουν "εξαφανιστεί" καθώς έως σήμερα, φαίνεται ότι ο Κωστένογλου δεν τον εμπιστεύεται. Προφανώς για τακτικούς λόγους.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η λογική λέει ότι τώρα που οι ποδοσφαιριστές φτάνουν στο επιθυμητό στάδιο φυσικής κατάστασης και αφού υπάρχει πληρότητα (με την πλήρη ένταξη των τραυματιών, όπως οι Μάνταλος, Ολιβέιρα και Γαλανόπουλος, ενώ θα μπει σύντομα και ο Γιακουμάκης), ο προπονητής θα προχωρήσει σε τακτικές αλλαγές. Θα δούμε την ΑΕΚ ξανά σε διάταξη "4-2-3-1" κόντρα στο Βόλο και λογικά, σε όλα τα αντίστοιχης απαίτησης και δυσκολίας.

Το ματς του "Γ. Καραϊσκάκης" βέβαια, είναι μια άλλη υπόθεση και απαιτεί ξεχωριστό πλάνο και σκέψη. Αλλά ακόμα και για εκεί, η πρώτη σκέψη είναι για τετράδα στην άμυνα.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ