ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα πέντε θέλω του Χιμένεθ

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέραν της αντιποδοσφαιρικής συζήτησης για το αν είναι νορμάλ να κρίνεται ο Χιμένεθ για την καμμένη γη που παρέλαβε, υπάρχει και η λογική του καλοκαιριού και όσα ο Ισπανός θα ήθελε στην ΑΕΚ.

Η αλλοπρόσαλλη πορεία της ΑΕΚ συνεχίζεται με χαρακτηριστικά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Θελτική, έως και εντυπωσιακή στο (εντός έδρας) παιχνίδι με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, ενδεχομένως στην καλύτερη βραδιά της τρέχουσας σεζόν. Απογοητευτική έως και θλιβερή στο ματς με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, στο χειρότερο 90λεπτο της φετινής, αντιφατικής περιόδου.

Κακή η εικόνα της στην τελευταία φετινή ευκαιρία της να πάρει ένα ντέρμπι, αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό, βελτιωμένη τακτικά και σε επίπεδο αντοχής, σκληράδας και αυτοπεποίθησης κόντρα στον σκληροτράχηλο Ατρόμητο, σύνολο το οποίο με τον τρόπο που αγωνίζεται, δεν σου επιτρέπει και πολλά περισσότερα σε επίπεδο ποιότητας και θεάματος.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, σε μια κατάσταση που παρέλαβε τελματωμένη και η οποία φθίνει ολοένα και περισσότερο λόγω του κάκιστου σχεδιασμού από τον τεχνικό διευθυντή Λυμπερόπουλο, το επιτελείο του και τον προηγούμενο προπονητή Ουζουνίδη, καθώς επίσης και των διαδοχικών απωλειών λόγω τραυματισμών (σε μεγάλο βαθμό, ως απόρροια αυτής της ανεπιτυχούς στρατηγικής), ο Μανόλο Χιμένεθ προσπαθεί να εμφανίσει λαγούς από το καπέλο του.

Το έκανε τρεις φορές με τον Ατρόμητο, του ήταν αδύνατον να το πράξει ξανά κόντρα στον Άρη και στον Παναθηναϊκό, ενώ η κατάρρευση του δευτέρου ημιχρόνου στο «Καραϊσκάκης» σόκαρε και τον ίδιο. «Αυτοί δεν είναι οι πρωταθλητές μου», μονολογούσε στις προπονήσεις. Αυτή η σεζόν είναι σε σημαντικό βαθμό χαμένη και θα χαρακτηρίζεται ως αποτυχημένη στο μεγαλύτερο κομμάτι της, ακόμα και αν η ΑΕΚ κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Το θέμα είναι, τι θα έρθει πλέον την επόμενη.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΘΕΛΩ ΤΟΥ

Παρά τις παράλογες προσεγγίσεις περί αξιολόγησής του έως το καλοκαίρι (λες και αυτοί που έτρεξαν ξοπίσω του για να τους μαζέψει πάλι τα σπασμένα, έχουν την επάρκεια για να τον κρίνουν κιόλας) ο Ισπανός τεχνικός, έχει ήδη έτοιμο μεταγραφικό πλάνο και ιδέες να καταθέσει στο τραπέζι σχετικά με το ρόστερ της επόμενης περιόδου. Εκτός αν προκύψει και νέο παράλογο (με την Ένωση όλα να τα περιμένεις) με ενδεχόμενη αποπομπή του, επειδή δεν θα έχει μαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιούργησαν οι προαναφερθέντες, λόγω έλλειψης κοινής ποδοσφαιρικής λογικής.

Για τον προπονητή, η Ένωση έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές κλειδιά σε όλες τις γραμμές. Από έναν στόπερ επιπέδου (και χαρακτηριστικών) Βράνιες, έναν δεξιό μπακ-χαφ με επιθετικές αρετές στην περίπτωση που δεν παραμείνει ο Γκάλο (για να συμπληρώνει ιδανικά τον Μπακάκη), από έναν επιβλητικό κεντρικό χαφ που θα είναι πληρέστερος του Αλεφ (δεν υπάρχει περίπτωση να δαπανηθούν 2 εκατ. ευρώ για να αγοραστεί ο Βραζιλιάνος), δύο εξτρέμ με ικανότητα να αλλάζουν το ρυθμό της ομάδας, δυνατούς στο ένας με έναν ώστε να ξεκλειδώνουν αντίπαλες κλειστές άμυνες, όπως για παράδειγμα έκανε ιδανικά ο Χριστοδουλόπουλος και δεν καταφέρνει ο Μπογέ.

Αυτές οι 5, θα είναι οι προτεραιότητες της έκθεσης του Χιμένεθ, συνεπικουρούμενης από λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος θα ήθελε να έχουν αυτοί που θα αποκτηθούν. Βέβαια ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες ανάγκες ενδέχεται να προκύψουν με ενδεχόμενες πωλήσεις, ωστόσο με τη χρονιά που κάνουν οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας, δύσκολα θα έρθουν τα ποσά που προσδοκά η ΑΕΚ για να ενδώσει. Αν συμβεί αυτό με τον Μπάρκα, το κενό θα καλυφθεί από τον Αθανασιάδη του Αστέρα που πρέπει ήδη να θεωρείται παίκτης της Ένωσης.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Μια όαση μέσα στη ποδοσφαιρική δίνη που έχει περιέλθει η φετινή ΑΕΚ, είναι ο Αργεντινός φορ Εζεκιέλ Πόνσε. Με 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 14 στο πρωτάθλημα, προφανώς και είναι ο πολυτιμότερος μιας σεζόν γεμάτη από απογοητεύσεις για την απερχόμενη πρωταθλήτρια Ελλάδας. Το θέμα είναι τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά.

Θα αποφασίσει η ΑΕΚ να πληρώσει 6 ή 7 εκατ. ευρώ, για το 70% ή το 85% των δικαιωμάτων του αντιστοίχως; Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πάρει ο ίδιος την απόφαση για την παραμονή του, ή θα συμβουλευτεί τη Ρόμα η οποία μπορεί και να τον αποτρέψει, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει η ίδια ή να τον παραχωρήσει αλλού, ίσως με περισσότερα και στο χέρι (η συμφωνία με την ΑΕΚ ορίζεται σε καταβολή δόσεων);

Είναι ένας δύσκολος γρίφος για την ομάδα, που στο κακό σενάριο, θα πρέπει ξανά (μετά από Αραούχο και Πόνσε) να ψαχτεί για αποτελεσματικό επιθετικό. Παίκτη θα χρειαστεί η Ένωση και στην περίπτωση που δεν ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Ροντρίγκο Γκάλο, εκτός αν βολευτεί με τον Βασιλαντωνόπουλο, που ούτως ή άλλως επιστρέφει και δικαιούται μια πραγματική ευκαιρία.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ