ΑΕΚ

ΑΕΚ στη Ριζούπολη σημαίνει...

SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ σκέφτεται σοβαρά να περάσει την τελευταία σεζόν της πριν την Αγιά Σοφιά" στο γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης και το Sport24.gr απαντά σε καίρια ερωτήματα γι αυτή την απόφαση που είναι πιθανή, όχι και δεδομένη.

Ριζούπολη, όπως λέμε Νέα Φιλαδέλφεια… Η ΑΕΚ το σκέφτεται σοβαρά, εξετάζει όλες τις παραμέτρους, δεν απέχει πολύ από το να λάβει μια ιστορική απόφαση, οριστικού απεγκλωβισμού της από το Ολυμπιακό Στάδιο. Το Sport24.gr καταπιάνεται με το θέμα και διεισδύει σε ενδιαφέρουσες παραμέτρους για τον κιτρινόμαυρο οργανισμό:

Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Από την άνεση του ΟΑΚΑ και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει +50.000 οπαδούς της σε ελληνικά ντέρμπι ή ευρωπαϊκά ματς, η ΑΕΚ θα πρέπει να «στενέψει» τις επιλογές της στο χωρητικότητας 14.200 θεατών, γήπεδο της Ριζούπολης. Εξυπακούεται ότι πρέπει να πάρει απόφαση για έκδοση συγκεκριμένου αριθμού καρτών διαρκείας (το πολύ 7-8.000) ώστε να παρέχει τη δυνατότητα προσέλευσης σε όσους επιθυμούν να επιλέγουν τα ματς που θα παρακολουθούν και φυσικά στους εκδρομείς από την επαρχία.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μια πρώτη ενδελεχής προσέγγιση των ανθρώπων της ΠΑΕ στα οικονομικά δεδομένα της σχέσης «ΑΕΚ - ΟΑΚΑ», κατέδειξε ότι περίπου τα μισά έσοδα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, χάνονται ετησίως λόγω των διαδοχικών προστίμων που επιβάλλονται στην ομάδα για όσα συμβαίνουν εκτός του Σταδίου και όχι εντός αυτού. Αν προσθέστε το υψηλό έξοδο του ενοικίου (περίπου 800.000 ευρώ ετησίως) και φορές που καταβάλλονται εξτρά χρήματα για θέματα συντήρησης, το κόστος ανεβαίνει.

Όπως επί παραδείγματι, η καθαριότητα του γηπέδου που παρέχεται από εταιρία την οποία πληρώνει η ΑΕΚ, ο φωτισμός του γηπέδου στους εντός έδρας αγώνες, η φύλαξη του ΟΑΚΑ που απαιτεί ένα μεγάλο κόστος λόγω των πολλών θυρών λειτουργίας του γηπέδου. Προβλέπεται επίσης ένα για σημαντικό ποσό υπέρ του ΟΑΚΑ, από τις εισπράξεις των αγώνων της ΑΕΚ που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Ασφαλώς και είναι μείζον θέμα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η τέλεση των εντός έδρας αγώνων. Η Ριζούπολη απαιτεί ένα σημαντικό κόστος για να «μαζευτεί» τόσο όσο απαιτείται προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή αγώνων του Europa League.

Τώρα αν συντελεστεί κάποιο θαύμα και η ΑΕΚ πάρει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, διεκδικώντας το καλοκαίρι μια θέση στο Champions League, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να δηλωθεί ως έδρα το ΟΑΚΑ για τους συγκεκριμένους αγώνες. Ενδεχομένως αυτό να είναι απαιτητό και για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αυτός οριοθετείται… Δεν είναι σαν τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, ο οποίος εξαπλώνεται σε ακτίνα χιλιομέτρων, προκαλώντας την τιμωρία της ομάδας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε χώρους που είναι αδύνατον να αστυνομευτούν και γενικότερα να τεθούν υπό έλεγχο, είτε από τις αρχές, είτε από ιδιωτικές ομάδες φύλαξης και περιφρούρησης.

Στην ΑΕΚ πιστεύουν ότι θα είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν ιστορίες σαν και αυτές που τείνουν να μονιμοποιηθούν εκτός Ολυμπιακού Σταδίου, να ελεγχθούν οι τζαμπατζήδες και να μπλοκαριστούν αναρχικά στοιχεία τα οποία διεισδύουν στις οπαδικές μάζες. Οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες».

Η ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ»

Η χρησιμοποίηση του γηπέδου της Ριζούπολης, θα αποτελέσει ιδανική προσομοίωση για όλο τον οργανισμό, ενόψει της μόνιμης επιστροφής την προσφυγική γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ασφαλώς το γήπεδο του Απόλλωνα και οι χώροι πέριξ αυτού, ουδεμία σχέση μπορούν να έχουν με τη σύγχρονη και λειτουργική μορφή που θα λάβει ο περιβάλλοντας χώρος της «Αγιά Σοφιάς».

Θα είναι ωστόσο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την ΠΑΕ να αντιμετωπίσει συνθήκες που θα βρει μπροστά της στο άμεσο μέλλον, να διαγνώσει λάθη, να προλάβει καταστάσεις. Προσομοίωση θα είναι και για τους οπαδούς της. Τους παλαιότερους που θα επιστρέψουν σε ρυθμούς Φιλαδέλφειας και τους νέους και μη γνωρίζοντες, οι οποίοι θα γνωριστούν με αυτούς.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Εδώ και 30 χρόνια, η ΑΕΚ είναι αήττητη στο γήπεδο της Ριζούπολης, Μετρά 26 ματς χωρίς ήττα, μεταξύ των οποίων δύο μεγάλες νίκες επί του Ολυμπιακού, όταν εκείνος χρησιμοποιούσε ως έδρα το συγκεκριμένο γήπεδο. Αναμφίβολα, η ομάδα θα θυμηθεί τι σημαίνει να παίζεις σε πραγματική ποδοσφαιρική έδρα και πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις παιχνίδια, ακόμα και όταν δεν είσαι ιδιαίτερα καλός, επειδή ο κόσμος συμβάλει σε αυτό και γίνεται παράγοντας του αγώνα και της νίκης. Μετά από 17 χρόνια χωρίς δικό της σπίτι, η ΑΕΚ θα νιώσει ξανά τόσο κοντά σε αυτό που βίωνε παλαιότερα στο «Νίκος Γκούμας», όσο ποτέ πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: Σοβαρές σκέψεις για μετακόμιση στη Ριζούπολη μέχρι να μπει στην Αγιά Σοφιά
ΑΕΚ: Κίνδυνος για δύο έως τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ