ΑΕΚ

ΑΕΚ: Οι πρώτοι τρεις του Ίβιτς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Επείγει η απόκτηση ενός αριστεροπόδαρου κεντρικού αμυντικού, ωστόσο ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς, αναζητεί επίσης μέσο και εξτρέμ καλύτερους από τους υπάρχοντες. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στην ονοματολογία, αλλά ανοιχτά σχετικά με τις σκέψεις του για τις θέσεις που η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση κρατά ο Ίλια Ίβιτς. Δίχως να το πει ευθαρσώς, σε εκείνη τη συνεύρεσή του με δημοσιογράφους οι οποίοι καταπιάνονται καθημερινά με το ρεπορτάζ της Ένωσης, έδωσε το στίγμα για τις ανάγκες της ομάδας, ωστόσο ακόμα περισσότερα κυκλοφορούν στις πιάτσες των ατζέντηδων σχετικά me τα προφίλ που ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας αναζητεί.

Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτά που απουσιάζουν από το κιτρινόμαυρο ρόστερ; Πρωτίστως για τον Ίβιτς, σημασία έχει να πειστεί ότι πρόκειται για παίκτες οι οποίοι θα είναι καλύτεροι από τους υπάρχοντες, ή στο ίδιο επίπεδο με τους τοπ της ομάδας, διαφορετικά, όπως και ο ίδιος έχει πει, δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα να γίνει το οτιδήποτε. Προτεραιότητα για τον Ιανουάριο, μετά και την ιστορία με τον Βράνιες, έχει δοθεί στην εύρεση ενός κεντρικού αμυντικού.

Ο στόπερ που ψάχνει ο Ιβιτς θα πρέπει να είναι ψηλός, διαπιστωμένα ικανός στον αέρα, το ίδιο καλός στο προσωπικό μαρκάρισμα αλλά και σε άμυνα χώρου, όταν η ομάδα θα καλείται να παίζει με τρεις στόπερ στα μετόπισθεν. Θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει τη θέση του αριστερού κεντρικού αμυντικού, αν είναι και αριστεροπόδαρος, τότε ακόμα καλύτερα, είναι άλλωστε ένα στοιχείο που η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να βρει εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν ενδιαφέρει τόσο το να ξεκινά το παιχνίδι από την πρώτη γραμμή της ομάδας, όσο το να είναι ανασταλτικά υψηλού επιπέδου, καίριος και γρήγορος στις επεμβάσεις του, παίκτης με αποφασιστικότητα και γνώση του πως πρέπει να ενεργήσει, ανάλογα με τις συνθήκες πίεσης και τις επιθετικές αρετές του αντιπάλου.

Κοινώς, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την ΑΕΚ, είναι να αποτελεί έναν παίκτη που δεν θα είναι επιρρεπής στο λάθος, θα έχει ισχυρό χαρακτήρα και θα διακρίνεται κυρίως για τα αμυντικά καθήκοντά του, τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα. Στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν τον Ογκνιεν Βράνιες, για τον οποίο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σοβαρή επιθυμία να συνεχίσει στην ομάδα και μετά το καλοκαίρι. Βέβαια αυτά αλλάζουν, μέσα από τις συμπεριφορές.

ΕΞΤΡΕΜ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΚΟΛ, ΑΣΙΣΤ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Ένα από τα πολλά πράγματα που ο Ίλια Ίβιτς που έχει θέσει ως προτεραιότητα αλλαγών στην ΑΕΚ, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο οργανισμός θα "διαβάζει" τις ανάγκες του, κάτι που αδυνατούσε να κάνει με την προηγούμενη κατάσταση. Μια συνθήκη που μοιάζει εύκολη, αλλά αποδεικνύεται ως τέτοια μόνον εφόσον ο άνθρωπος που ηγείται, διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, εμπειρία και επάρκεια.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας έπεσε ευθύς αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει σωστά τις ελλείψεις. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι βάσει της διάταξης που στο εξής η Ενωση θα παίζει, δηλαδή 4-2-3-1, θα πρέπει να αποκτηθεί οπωσδήποτε ένας εξτρέμ, με διαφορετικά στοιχεία από τους υπάρχοντες.

Η ΑΕΚ διαθέτει δύο καθαρούς ακραίους επιθετικούς (Βέρντε - Ντέλετιτς), οι οποίοι αν και αριστεροπόδαροι, αγωνίζονται στη δεξιά πτέρυγα και δεν βολεύονται ιδιαίτερα όταν τοποθετούνται στην απέναντι πλευρά. Επίσης, η ομάδα δεν διαθέτει τον καθαρόαιμο εξτρέμ του «ασβέστη», όπως στην ποδοσφαιρική αργκό αποκαλείται ο ακραίος εκείνος που αρέσκεται να τρέχει με τη μπάλα και να ενεργεί επιθετικά, κινούμενος κοντά στην πλάγια γραμμή ή εκκινώντας τις προσπάθειές του από εκεί και πάντοτε κοντά στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου, δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου.

Λείπει πολύ από το ρόστερ της ομάδας ένας ποδοσφαιριστής που θα παίζει στα άκρα της επίθεσης με διαπιστωμένη ικανότητα να ντριμπλάρει στο "ένας με έναν" και να δημιουργεί ρήγματα με ατομικές ενέργειες. Ο Βέρντε έδειξε κάποια τέτοια στοιχεία στο ματς με τον Ατρόμητο, όμως ακόμα είναι μακριά από αυτό που η Ένωση θέλει να βλέπει σε διάρκεια. Κοινώς αυτό που ο Ιβιτς ψάχνει, είναι τον ποδοσφαιριστή που θα προκαλέσει έξτρα πονοκεφάλους στην αντίπαλη ομάδα και θα καταστήσει την ΑΕΚ περισσότερο απρόβλεπτη και επικίνδυνη, όταν θα ενεργεί κοντά στην περιοχή της.

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ - Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Από τα χαρακτηριστικά του αποδεδειγμένου μεταγραφικού στόχου που ακούει στο όνομα Ορέστης Κιομουρτζόγλου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ίβιτς κοιτάζει στην αγορά για έναν χαφ με μπόι, ανασταλτικά επαρκή και δημιουργικά ικανό, έναν νέο Γιόχανσον που τόσο πολύ έλειψε από την ΑΕΚ μετά τη φυγή του. Έναν μοντέρνο "box to box" μέσο. Ο νεαρός Έλληνας της Χέρακλες έχει τα προσόντα να εξελιχθεί σε τέτοιον, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι έτοιμος να το κάνει άμεσα. Αυτή, αν θα καταστεί εφικτή, θα είναι μια επιπλέον προσθήκη.

Η εύρεση του σωστού μέσου, είναι ίσως και η πιο δύσκολη υπόθεση για τον τεχνικό διευθυντή της Ένωσης, καθώς πρέπει να βρει τον ποδοσφαιριστή που θα ταιριάζει και θα συμπληρώνει σωστά τους υπάρχοντες. Από την άλλη όμως, ποιος εξ αυτών που είναι τώρα στην ΑΕΚ, έχει δεδομένα θέση στην ομάδα και μετά το ερχόμενο καλοκαίρι; Ο Σιμάο μπαινοβγαίνει στις αποστολές, ο Κρστσίσιτς απογοητεύει σε αντιδιαστολή με αυτό που όλοι περίμεναν να παρουσιάσει, ενώ ο Γαλανόπουλος ίσως πωληθεί. Μόνον ο Σιμόες μοιάζει αυτή τη στιγμή δεδομένος, αν και ποτέ δεν ξέρεις...

Κοντολογίς, ο Ίβιτς ξέρει και αναγνωρίζει ότι ο πρώτος μέσος που εκείνος θα επιλέξει για την ΑΕΚ, θα πρέπει να είναι ποδοσφαιριστής καλός και συμβατός σε οποιοδήποτε μελλοντικό μοντέλο, με οποιονδήποτε παρτενέρ μπορεί να έχει, είτε από τους υπάρχοντες, είτε από κάποιους επίσης νεοφερμένους. Γι αυτό και στην παρούσα φάση, η απόκτηση κεντρικού χαφ δεν είναι προτεραιότητα, εκτός ασφαλώς, αν βρεθεί κάτι πολύ ελκυστικό το Γενάρη.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ