FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Ο Μαχαίρας ήταν ο Γκαρσία κόντρα στη Λαμία

SUPERLEAGUE 2020-2021 / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2020-2021 / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Θεοδόσης Μαχαίρας άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Μάσιμο Καρέρα και έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι κόντρα στη Λαμία. Οι ενέργειες που θυμίζουν Λιβάγια - Ολιβέιρα και τα νούμερα που θα ζήλευε και ο Λιβάι Γκαρσία. Δείτε στα γραφήματα της Opta την εμφάνιση του νεαρού εξτρέμ.

Η ΑΕΚ δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στη Λαμία, την οποία νίκησε 3-0 για την 3η αγωνιστική της Super League Interwetten. Ο Μάσιμο Καρέρα προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στη βασική ενδεκάδα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, έχοντας προφανώς το μυαλό του και στον επικείμενο αγώνα με τη Βόλφσμπουργκ για τα playoffs του Europa League.

Οι Λιβάι Γκαρσία, Γεβγέν Σάκχοφ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο αρχικό σχήμα, με τον πρώτο να πετυχαίνει το παρθενικό γκολ του με την κιτρινόμαυρη φανέλα και το δεύτερο να έχει μία εξαιρετική παρουσία στο κέντρο. Ντεμπούτο πραγματοποίησε κι ο Μπράιτ Ενομπακάρε, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο 75ο λεπτό και δέκα λεπτά αργότερα διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ωστόσο, ο παίκτης που κατάφερε να ξεχωρίσει και να γεμίσει με ενθουσιασμό τους φίλους της Ένωσης ήταν ο Θεοδόσης Μαχαίρας.

ΑΠΟ ΤΑ 30 ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Ο 20χρονος εξτρέμ ήταν η έκπληξη του Καρέρα στην ενδεκάδα, με τον Ιταλό να τον επιβραβεύει για την εικόνα στις προπονήσεις, όπως συνέβη και πριν από μία εβδομάδα με τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός πραγματοποίησε την πρώτη συμμετοχή στο βασικό σχήμα, αφού μέχρι την Κυριακή (27/09) μετρούσε μόλις 30 λεπτά παρουσίας σε πρωτάθλημα, playoffs και Κύπελλο. Όμως, από τα πρώτα λεπτά ήταν εμφανές πως μόνο τρακαρισμένος δεν ήταν.

Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση, πήγε πολλές φορές στο ένας εναντίον ενός, δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα της Λαμίας και έβγαλε μία ψυχραιμία και σοβαρότητα στο παιχνίδι του, παρά το νεαρός της ηλικίας του. Είχε πλουραλισμό στις κινήσεις του, όπως είναι φανερό από τα νούμερα που παρουσιάζουμε με τη βοήθεια της Opta. Συγκεκριμένα, σε 71 λεπτά συμμετοχής, είχε 44 ενέργειες με την μπάλα. Iδού το γράφημα με τη γεμάτη εμφάνισή του.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως παρότι κινείται σε ένα χώρο που είναι εύκολο να γίνει μία λάθος πάσα, ο Μαχαίρας είχε 88% επιτυχία στις πάσες (22/25), καθώς και 8/10 επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Από εκεί και πέρα, είχε μία επιτυχημένη ντρίμπλα, 3/7 μονομαχίες και 1/1 εναέρια μονομαχία, δύο ανακτήσεις κατοχής, καθώς κι ένα κερδισμένο φάουλ. Νούμερα που, προφανώς, δεν προκαλούν... ζαλάδα, αλλά είναι παραπάνω από ικανοποιητικά για έναν ποδοσφαιριστή των εμπειριών του.

Επιπλέον, με βάση τις ευκαιρίες που έκανε, είχε 0.21 expected goals, ενώ δημιούργησε μία μεγάλη ευκαιρία για συμπαίκτη του και πιο συγκεκριμένα για τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, αλλά ο Ιρανός έστειλε την μπάλα στο δοκάρι προ κενής εστίας. Μία φάση, βέβαια, που μπαίνει 3/4 φορές, σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση της Οpta. Βέβαια, ο θεός του ποδοσφαίρου δεν τον άφησε παραπονεμένο, αφού 14 λεπτά αργότερα ο Νέναντ Κρίστισιτς μετουσίωσε σε γκολ το εξαιρετικό στρώσιμό του.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΒΕΪΡΑ

Παρ' όλα αυτά, το στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και σχολιασμού είναι οι ενέργειες του 20χρονου εξτρέμ στην αντίπαλη περιοχή. Ο Μαχαίρας, λοιπόν, στο διάστημα που αγωνίστηκε είχε 8 ενέργειες στην περιοχή της Λαμίας. Ένα υψηλότατο νούμερο, αν σκεφτεί κανείς πως την 3η αγωνιστική, οι μοναδικοί παίκτες που είχαν τον ίδιο αριθμό επαφών στην αντίπαλη περιοχή, ήταν ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Αντριάν Σαρντινέρο που σκόραρε δύο γκολ και ήταν πρωταγωνιστής του ΟΦΗ στο 2-2 με τον Ατρόμητο. Κανείς δεν είχε περισσότερες.

Δείτε στο γράφημα της Optaπως αποτυπώθηκαν οι ενέργειες στο σχετικό heatmap.

Γενικότερα στο φετινό πρωτάθλημα, ο μοναδικός που έχει κάνει περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή είναι ο Χρήστος Τζόλης (10) που εντυπωσίασε στην πρεμιέρα, αποτελώντας εκ των κορυφαίων του ΠΑΟΚ στη νίκη επί της ΑΕΛ. Οι άλλοι δύο παίκτες που έχουν ίδιο αριθμό ενεργειών με τον Μαχαίρα, αλλά σε προηγούμενα ματς είναι ο συμπαίκτης του, Νέλσον Ολιβέιρα απέναντι στον Παναιτωλικό και ο Λαζάρ Ρόμανιτς στην ήττα της Λαμίας από τον ΟΦΗ (1-2).

Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ΑΕΚ και να ρίξουμε μία ματιά και στα περσινά στατιστικά, τότε είναι εμφανές πως το... κατόρθωμα του Μαχαίρα δεν είναι μικρό. Κι αυτό διότι σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, μόλις δύο παίκτες της ΑΕΚ (Ολιβέιρα, Λιβάγια) είχαν περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (11). Ο Κροάτης στο 1-0 επί του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο για την 4η αγωνιστική, όπου είχε πετύχει και το "χρυσό" γκολ της ομάδας του και ο Πορτογάλος στο 5-0 επί του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ για την 13η αγωνιστική, όπου είχε σημειώσει χατ τρικ.

Βέβαια, για τον Πορτογάλο είναι απόλυτα λογικό, αφού πρόκειται για φορ, που πατάει διαρκώς περιοχή και τροφοδοτείται από τους συμπαίκτες του. Αντίθετα, για τον Μαχαίρα είναι κι ένα δείγμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον σε βάθος χρόνου. Μπορεί οι φίλαθλοι της ΑΕΚ να περίμεναν με ανυπομονησία του ντεμπούτο του Λιβάι Γκαρσία, αλλά ο πραγματικός... Γκαρσία στον αγώνα με τη Λαμία ήταν ο Μαχαίρας. Η Ένωση αγόρασε ακριβά έναν εξτρέμ που τόσο της έλειπε, αλλά βρήκε κι άλλον έναν αξιόλογο από το... πουθενά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μεταγραφή είναι κι ο Μαχαίρας
ΑΕΚ: Πόσο "άχαστο" ήταν αυτό που έχασε ο Ανσαριφάρντ
ΑΕΚ - Λαμία 3-0: Με λάμψη Μαχαίρα το "2 στα 2" στο πρωτάθλημα
TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ