ΑΕΚ

ΑΕΚ: Νίκη για τον εαυτό της

EUROPA LEAGUE / ΑΕΚ - ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΑΕΚ - ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ βρίσκεται πολύ νωρίς, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πέραν όμως της τελικής απόφασης για τον Καρντόσο, χρειάζεται τους βαθμούς για να μη χάσει έδαφος στο πρωτάθλημα από την πρώτη κιόλας αγωνιστική.

Αν παίζει σήμερα (25/8) το κεφάλι του ή όχι ο Καρντόσο; Αλήθεια, ποιον ενδιαφέρει; Αυτό που μετράει απόψε για την ΑΕΚ, είναι το να ξεκινήσει νικηφόρα το πρωτάθλημα, όχι το αν αυτό το αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να δώσει περισσότερο χρόνο στον προπονητή της. Το θέμα είναι να μη χαθεί αμέσως έδαφος για την ομάδα κι ενδεχομένως για τον επόμενο τεχνικό της, εφόσον εν τέλει αποφασιστεί η αντικατάσταση του Πορτογάλου.

Πολύ πολύ νωρίς, Αύγουστο μήνα, η ΑΕΚ τρακάρει σε τοίχο. Μοιάζει να μη βρίσκει πόρτα να περάσει, τα παράθυρα να είναι σφραγισμένα με μπετό από την εξωτερική πλευρά. Δείχνει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα σχέδιο που την έστειλε σε ονειροπόλα ταξίδια και γύρω από το οποίο εκστομίστηκαν λόγια στόμφου, όπως το "θέλουμε με αυτόν τον προπονητή, να μπούμε στην Αγιά Σοφιά", από τα χείλη του τεχνικού διευθυντή, Νίκου Λυμπερόπουλου, προφανέστατα σε αρμονία με τις σκέψεις και τα "θέλω" του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το ζητούμενο όμως για εκείνους που παίζουν, δεν αλλάζει. Για να νικήσεις ομάδες όπως η Ξάνθη στην έδρα σου, αρκεί πολλές φορές η ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Η 'Ενωση διαθέτει, ειδικά μεσοεπιθετικά, παίκτες ικανούς να καθαρίσουν παιχνίδια, ασχέτως με το αν το πλάνο αποδίδει ή όχι. Όπως ακριβώς έκανε στην Κραϊόβα, παίρνοντας το διπλό χάρη στην ατομική ικανότητα των Λιβάγια και Μάνταλου. Δεν πιστεύω να θεωρεί κάποιος ότι η σημερινή αντίπαλος, διαθέτει καλύτερο σύνολο από αυτό του ρουμανικού συλλόγου.

Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο με τον Καντόσο, στράβωσε πολύ γρήγορα, λοξοδρόμησε από την αρχή. Το σοκ εκτός από απρόσμενο, έπιασε τη διοικητική ομάδα εντελώς απροετοίμαστη. Η εικόνα της ΑΕΚ απέναντι στη Τραμπζονσπόρ ήταν τόσο μα τόσο αποκαρδιωτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως κι εξευτελιστική σε σχέση με εκείνη της προ 15 μηνών πρωταθλήτριας.

Στην ΠΑΕ ψάχνουν να πιαστούν από κάπου, να βρουν κάτι που θα τους δώσει ελπίδα και προσμονή για βελτίωση. Τόσα (διοικητικά) λάθη μαζεμένα, διαδοχικές άστοχες αποφάσεις, εμπιστοσύνη σε στελέχη που δεν φέρνουν αποτελέσματα, η διάλυση μιας ομάδας που πήρε τον τίτλο μετά από 24 χρόνια, για να αναδομηθεί πάνω σε λάθος βάσεις.

Μια τρελή φιλοσοφία, που μοιάζει μη εφαρμόσιμη στην Ελλάδα ακόμα και από ομάδες που δείχνουν να έχουν περισσότερη ποιότητα από την ΑΕΚ, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, στηριζόμενη σε μια θεωρία που προσπαθεί να εφαρμόσει ένας προπονητής, ο οποίος απέτυχε στις προηγούμενες δύο παρόμοιες αποστολές του.

Ο Καρντόσο τα είχε καταφέρει μόνο σε έναν μικρομεσαίο σύλλογο της Πορτογαλίας, εκεί όπου δεν ενδιέφερε κανέναν αν η ομάδα θα δεχόταν τρία γκολ, αρκεί να έβαζε τέσσερα. Ή ας έβαζε δύο κι ας έχανε, αρκεί να παρουσίαζε ωραίο ποδόσφαιρο. Το κάστρο μοιάζει να είναι φτιαγμένο στην άμμο γιατί ο οργανισμός ισοπέδωσε δίχως νόημα κάτι που ο ίδιος είχε φτιάξει, για να μεταβεί σε κάτι αβέβαιο, αγνοώντας την κοινή ποδοσφαιρική λογική.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ