ΑΕΚ

ΑΕΚ: Να τα βρουν Λιβάγια - Ολιβέιρα

EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πώς θα βρει ξανά το παιχνίδι του ο Λιβάγια; Πώς θα μάθουν να το απολαμβάνουν ξανά οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ; Απαντήσεις γρήγορα ψάχνει να βρει ο Μάσιμο Καρέρα, σε ντεμπούτο-φωτιά στην Ξάνθη.

Όταν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια για τις πραγματικές συνθήκες (συν)εργασίας τριών παικτών με διαπιστωμένες ξεχωριστές δημιουργικές και εκτελεστικές ικανότητες. Προσέξτε τα όσα καταγράφονται από τα έως σήμερα πεπραγμένα της "τριάδας" της ΑΕΚ, που έχει πάψει να είναι "αγία":

1. Μάρκο Λιβάγια: 6 γκολ και 3 ασίστ σε 16 ματς.

2. Πέτρος Μάνταλος: 7 γκολ και 7 ασίστ σε 14 ματς.

3. Νέλσον Ολιβέιρα: 8 γκολ και 4 ασίστ σε 14 ματς.

4. Σύνολο: 21 γκολ και 14 ασίστ σε (κατά προσέγγιση) 15 ματς

Καθόλου άσχημα θα πει κανείς μια μια πρώτη ανάγνωση και δίκιο θα έχει. Οι αριθμοί είναι καλοί και δημιουργούν την εντύπωση ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, από το 2013 κι εντεύθεν για να το πιάσουμε από κάπου, η ΑΕΚ θα ολοκληρώσει τη σεζόν με 3 παίκτες της να έχουν +10 γκολ και +10 ασίστ έκαστος, καθώς υπάρχουν μπροστά 13 ματς δευτέρου γύρου πρωταθλήματος και επιπλέον 10 για τα playoffs, συν όσα επιπλέον η ομάδα θα δώσει στο Κύπελλο!

Κι όμως, οι τρεις τους δεν δείχνουν να το απολαμβάνουν εξίσου ή να λειτουργούν το ίδιο ομαδικά. Θα αφήσω έξω τον Μάνταλο, τον οποίο η μπάλα παίρνει καθώς είναι στη μέση μιας άτυπης "διαμάχης", διότι ο αρχηγός της ΑΕΚ είναι πιο αλτρουιστής από όλους και εκείνος που κατά περιπτώσεις προσπαθεί να τους δείξει το σωστό δρόμο.

Θυμηθείτε τι συνέβη σε ένα από τα τέρματα της Ένωσης απέναντι στον Πανιώνιο, συγκεκριμένα στο δεύτερο προσωπικό του Ολιβέιρα. Όταν ο Πορτογάλος σκόραρε, ο Λιβάγια κοιτούσε αλλού. Ο Μάνταλος ήταν εκείνος που με νεύματα τον καλούσε να σπεύσει κοντά στον Πορτογάλο για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί.

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το να απολαμβάνουν όλοι μαζί και να χαίρεται ο ένας για την επιτυχία του άλλου καθώς έτσι βοηθιέται η ομάδα, είναι εξίσου κομβικής σημασίας με το να βρει ο Μάσιμο Καρέρα τον τρόπο για να λειτουργήσει η ΑΕΚ ανασταλτικά όπως μια σοβαρή ομάδα που θέλει μελλοντικά να κάνει ξανά πρωταθλητισμό και όχι σαν ένα χωριό, όπως τώρα ισχύει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Είναι πολυεπίπεδα περίπλοκη η αποστολή που έχει λάβει ο νέος προπονητής, καθώς πέραν των ξεκάθαρων τακτικών αναγκών, απαιτείται να βρεθεί ξανά ο τρόπος ώστε όλοι μαζί να λειτουργούν ως παρέα και κατ' επέκταση ως ομάδα. Ο Νέλσον Ολιβέιρα δεν κρύβει ότι ο στόχος του είναι να επιτρέψει στην Εθνική Πορτογαλίας, έχει μια φανερή ελπίδα να συμπεριληφθεί στην αποστολή για το Euro. Πολλές φορές το παρακάνει, μοιάζει να γίνεται ο πιο ατομιστής της υπόθεσης. Η ποιότητά του όμως είναι πολύ υψηλή.

Ο Λιβάγια τελευταία, έχει χάσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό του. Τη μία στο αριστερό φτερό της επίθεσης, την επόμενη πίσω από τον φορ και τούμπαλιν. Αν λείψει ο Ολιβέιρα, θα παίξει και στην κορυφή. Κάποιοι ποδοσφαιριστές, όπως επί παραδείγματι ο Μάνταλος, έχουν μάθει να ζουν με αυτό και εξοικειώνονται εύκολα στις απαιτήσεις του προπονητή. Ο Λιβάγια δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κι όταν επιπλέον θεωρεί ότι τον αδικούν με μία πάσα που δεν πήρε, οδηγείται σε κατάσταση "ξενερώματος" και αντιδράσεων. Μία βασική παθογένεια της εφετινής εικόνας του.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Καρέρα πρέπει να αλλάξει πολλά. Να πετύχει ώστε ο Λιβάγια να νιώσει καλά με τον Ολιβέιρα, να πάψει να δυστροπεί. Να καταφέρει ώστε ο Πορτογάλος να γίνει πιο ομαδικός και αλτρουιστής στις συνεργασίες. Και κατ' επέκταση, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να ωφεληθεί και ο Μάνταλος που μοιάζει να δρα ως ο πυροσβέστης της ιστορίας, σαν να πρέπει να έχει το μυαλό του και σε αυτό. Όλα τούτα, πριν από το ντεμπούτο-φωτιά στην Ξάνθη για τον Ιταλό. Αυτή όμως είναι η μοίρα του προπονητή και έτσι ξεχωρίζουν εκείνοι που έχουν τις απαντήσεις, άρα και τις λύσεις.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ