ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ - Μπενφίκα: Όταν η ΑΕΚ "ταπείνωσε" Ντι Μαρία και Αϊμάρ

ΑΕΚ - Μπενφίκα: Όταν η ΑΕΚ "ταπείνωσε" Ντι Μαρία και Αϊμάρ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr σας θυμίζει τη νίκη της ΑΕΚ επί της Μπενφίκα με 1-0 σε μία μεγάλη βραδιά που απόλαυσαν μόνο 12.000 φίλαθλοι με... γαρνιτούρα μία δραματική επιστολή από τον Θανόπουλου που ζητούσε βοήθεια από τους μετόχους που δεν μετείχαν!

Εννέα χρόνια συν μία ημέρα συμπληρώνονται σήμερα από την τελευταία σύγκρουση της ΑΕΚ με την Μπενφίκα επί ελληνικού εδάφους...

Οι "κιτρινόμαυροι", με προπονητή τότε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησαν των "αετών" με 1-0 χάρη σε γκολ του μετέπειτα τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Ντούσαν Μαϊστόροβιτς.

Απέναντί τους -εκείνο το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 2009, πριν από ακριβώς 9 χρόνια δηλαδή- στάθηκαν ποδοσφαιριστές όπως ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Πάμπλο Αϊμάρ, ο Σαβιόλα, ο Νταβίντ Λουίς, ο Ραμίρες και άλλοι. Κι για όσους είναι φαν των συμπτώσεων, το συγκεκριμένο ματς είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League, όπως και το αποψινό, μόνο που φιλοξενείται υπό την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η νίκη απέναντι σε εκείνη τη Μπενφίκα που αργότερα κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία ήταν μεγάλη υπόθεση, έστω κι αν η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της, έστω κι αν το ΟΑΚΑ δεν ήταν γεμάτο, καθώς η Ένωση προερχόταν από δύο εντός έδρας ήττες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Απόψε, όμως, η φάση αναμένεται εντελώς διαφορετική. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι πρωταθλήτρια, έχει επιστρέψει στο Champions League έπειτα από 12 χρόνια και προπωλήθηκαν πάνω από 20.000 εισιτήρια! Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως η ΑΕΚ εκείνης της εποχής έδειχνε σημάδια πως αργοσβήνει, ενώ η τωρινή αναγεννιέται και εξελίσσεται.

Όσον αφορά την ενδεκάδα των νικητών, δεν την λες και κακή. Η ΑΕΚ, μάλιστα, στο πρώτο ημίχρονο είχε παίξει και πολύ ωραιό ποδόσφαιρο: Σάχα, Καφές (69' Γκέντσογλου), Χέρσι (78' Λεονάρντο), Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Μαντούκα, Γιάχιτς, Μπλάνκο, Γεωργέας, Σκόκο (89' Καράμπελας), Αρτσε.

1-0 43'
1-0 43' ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΠΟΨΕ ΠΑΡΤΙ, ΤΟΤΕ... ΔΡΑΜΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟY

Για να καταλάβει κανείς τις διαφορές του τότε με το σήμερα, αρκεί να ανατρέξει στην αποκάλυψη του Sport24.gr, το βράδυ της μεγάλης νίκη. Ήταν μία επιστολή του Θανόπουλου ο οποίος ζητούσε από τους μετόχους της ΑΕΚ να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν οικονομικά την ομάδα ή να εκχωρήσουν τις μετοχές τους.

Άλλη εντελώς κατάσταση εκείνη την περίοδο, κι ας είχε η Ένωση στην ενδεκάδα της τον αγαπημένο της κερκίδας, Νάτσο Σκόκο, τα προβλήματα ήταν τόσο μεγάλα που επισκίασαν ακόμη και τη νίκη επί της Μπενφίκα, διότι αυτό που ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα είχε αρχίσει να... μυρίζει από τότε.

Η ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟ 100ο της ΓΚΟΛ

Και για τους λάτρεις της στατιστικής...

Οι Πορτογάλοι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται τη χώρα μας. Από το 1973 έχουν μάθει το δρομολόγιο, ωστόσο απόψε είναι μία "ειδική" ημέρα, αφού αν καταφέρουν να σκοράρουν στο ΟΑΚΑ, τότε θα πετύχουν το 100ο τους γκολ στο Champions League από τη φάση των ομίλων και έπειτα.

Επίσης, η Μπενφίκα δεν έχει φέρει ποτέ ισοπαλία με ελληνική ομάδα, ούτε στα μέρη μας ούτε στην Λισαβόνα. Έχοντας παίξει εννέα ματς στην Ελλάδα, οι "αετοί" μετρούν αρνητικό ρεκόρ με 5 ήττες και 4 νίκες. Στο 10ο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ έχουν την ευκαιρία ή να ισοφαρίσουν, προερχόμενοι μάλιστα από δύο κολλητά "διπλά" στην Τούμπα το 2014 και το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ