ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η σιγουριά για Καρντόσο

EUROPA LEAGUE / ÁÅÊ - ÊÑÁÉÏÂÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÁÅÊ - ÊÑÁÉÏÂÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η συνειδητή απόφαση μετάβασης σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που η ΑΕΚ έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια, δεν κλονίζεται από ένα κακό ημίχρονο. Όμως τα αμέσως επόμενα ματς, θα δείξουν πολλά.

Τι ήταν αλήθεια πιο σοκαριστικό; Το δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη ρουμανική Κραϊόβα το οποίο προκάλεσε αναστάτωση, αμφιβολίες έως και "πάγωμα" μεταγραφών ή οι αντιδράσεις του Λιβάγια στην αλλαγή του και ο εκνευρισμός του Μελισσανίδη στα επίσημα του ΟΑΚΑ;

Το σύνολο αυτών των πράξεων, δημιούργησε μια εκτεταμένη σύγχυση εντός κι εκτός των κιτρινόμαυρων πυλών η οποία με τη σειρά της, οδηγεί στο ένα βασικό και θεμελιώδες ερώτημα: Ήταν αυτή η εικόνα της ΑΕΚ αντιπροσωπευτική της δουλειάς που έχει γίνει έως σήμερα ή μήπως μια κακή παρένθεση λόγω συγκυριών;

Αυτό που προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ, βάσει των όσων ίσχυσαν και συζητήθηκαν εντός των τειχών μετά το απογοητευτικό δεύτερο μέρος της ρεβάνς με την Κραϊόβα, είναι ότι ο προπονητής της ομάδας παραμένει πολύ σίγουρος για τη δουλειά που έχει κάνει και θεωρεί ως φυσιολογικό επακόλουθο, στη διάρκεια του δύσκολου σταδίου της μετάβασης σε κάτι διαφορετικό, αυτό το πισωγύρισμα διάρκειας ενός ημιχρόνου.

Ασφαλώς ούτε ο ίδιος ο Καρντόσο περίμενε ότι θα ήταν τόσο αποτρόπαιο και προβληματικό ως θέαμα, από την άλλη, δεν θεωρεί ότι είναι πιθανό να επαναληφθεί σε τέτοιο ανησυχητικό βαθμό. Το ίδιο (θέλουν να) πιστεύουν και οι άνθρωποι που τον επέλεξαν, καθώς εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό προπονητικό στοίχημα, αλλά για τον άνθρωπο που ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Νίκος Λυμπερόπουλος, άρα και ο οργανισμός στο σύνολο του, υπέδειξαν ως εκείνον που θέλουν να εισέλθει με την ΑΕΚ στην "Αγιά Σοφιά".

Μολαταύτα, μόλις λίγο μετά τα μέσα του Αυγούστου, δηλαδή (τουλάχιστον) ενάμιση χρόνο μακριά από αυτή την ξεχωριστή μέρα, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τι θα φέρουν τα μελλούμενα στην περίπτωση κατά την οποία Ένωση αποκλειστεί από τη Τραμπζονσπόρ, με εμφανίσεις ανάλογες του παιχνιδιού απέναντι στην Κραϊόβα. Εδώ αρκούσε ένα ημίχρονο για να αντιδράσει ο ίδιος ο οργανισμός με τρόπο που μόνο ως ψύχραιμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΟΥΤΣ

Τις τελευταίες ημέρες, ο προπονητής και οι συνεργάτες του έχουν δώσει μεγάλη βάση στην αποκρυπτογράφηση των καλών και των τρωτών σημείων της τουρκικής ομάδας ώστε να παρουσιάσουν την ΑΕΚ όσο το δυνατόν πιο διαβασμένη και αποτελεσματική γίνεται, στο πρώτο εντός έδρας (κεκλεισμένων των θυρών) παιχνίδι.

Υπάρχει διάχυτη πίστη στο προπονητικό επιτελείο, ότι θα αποφευχθούν παιδαριώδη λάθη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επιμονή στο θέμα του "χτισίματος" των επιθέσεων από τον τερματοφύλακα, μέχρι οι παίκτες να αφομοιώσουν αυτά που ο προπονητής ζητά μέσα από συνεχή δουλειά στις προπονήσεις. Για την επιτυχία του Καρντόσο, είναι πολλοί εντός ΑΕΚ που τρέφουν σιγουριά, παρά το αρνητικό εις βάρος του κλίμα που έχει τόσο πολύ νωρίς καλλιεργηθεί σε σημαντική οπαδική μερίδα.

Ο προπονητής, όλες αυτές τις ημέρες που ακολούθησαν του παιχνιδιού με την Κραϊόβα κι ενόψει αυτού με την Τραμπζονσπόρ, αναζητεί εξηγήσεις. Τις ζήτησε από τους ίδιους τους παίκτες, τις ψαχουλεύει σε κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια αυτού του ταραχώδους 45λεπτου. Γνωρίζει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά σε αυτό που δίνει περισσότερη σημασία είναι το πως θα τους αποτρέψει από το να παρουσιάσουν ξανά τέτοια εικόνα.

Τα επικίνδυνα λάθη ήταν τόσα πολλά, όσα ενδεχομένως δεν κάνει μια (καλή) ομάδα συνολικά σε μια σειρά 6-7 αγώνων, η σύνδεση των γραμμών υπήρξε απαράδεκτη. Ωστόσο, στα τέσσερα ημίχρονα απέναντι στους Ρουμάνους, μόνο το ένα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόλυτα κακό, αν και λίγο έλειψε να κοστίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Στην ΑΕΚ θέλουν να πιστεύουν ότι αυτή ήταν μια κακή παρένθεση η οποία προέκυψε λόγω συγκυριών και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική δυναμική της ομάδας και στη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα. Παραμένουν θιασώτες της άποψης ότι ο προπονητής πρέπει να πάρει όλο το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να γίνει η περίφημη μετάβαση σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που η ομάδα έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει, ο χρόνος πάντοτε καθορίζεται από τα αποτελέσματα και την εικόνα. Αν αυτά είναι άσχημα και η παρουσία της ομάδας απογοητευτική, η υπομονή θα λιγοστέψει. Το σωστό θα είναι, ακόμα και αν η Ένωση δεν τα καταφέρει απέναντι στην Τραμπζονσπόρ, ο προπονητής να παραμείνει στη θέση του και η δουλειά να συνεχιστεί βάσει των δικών ιδεών και ποδοσφαιρικών θέσεων. Διαφορετικά, ποιος ο λόγος να τον έχουν φέρει εδώ;

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ