ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η καλύτερη 11αδα της δεκαετίας

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΑΡΑΟΥΧΟ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Κ) ΜΑΝΤΑΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΑΡΑΟΥΧΟ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Κ) ΜΑΝΤΑΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η 10ετία ήταν περίεργη για την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι καταστράφηκαν, κινδύνεψαν με αφανισμό, αναγεννήθηκαν και πήραν το πρωτάθλημα. Πάμε να δούμε τους 11 κορυφαίους αυτών των δέκα ετών συν τρεις αλλαγές.

Τι δεκαετία και αυτή για την ΑΕΚ; Οι κιτρινόμαυροι τα έζησαν όλα. Μία ομάδα φλέρταρε με την καταστροφή και κατάφερε να πάρει ένα Κύπελλο το 2011. Αυτό, βέβαια, ήταν μια μικρή παρηγορία, αφού το κακό ερχόταν και ήταν σκοτεινό έως και μακάβριο, διότι παιζόταν η ύπαρξη της Ένωσης γενικότερα.

Τελικά, με την απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να επιστρέψει στη διοίκηση του κιτρινόμαυρου καραβιού, η ΑΕΚ μπόρεσε γρήγορα ν' αφήσει πίσω της τα χρόνια μακριά από την πρώτη κατηγορία. Το κλαμπ επέστρεψε εκεί που άνηκε ιστορικά, πήρε το Κύπελλο, κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και έπαιξε στο Champions League. Παράλληλα, χτίζεται το γήπεδο και περισσότερο από ποτέ η Ένωση υπάρχει σε ένα ασφαλές περιβάλλον σταθερότητας.

Τη δεκαετία, λοιπόν, αυτοί ήρθαν πολλοί ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ. Άλλοι αγαπήθηκαν και έγραψαν ιστορία. Άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Το Sport24.gr προσπαθεί να διαλέξει τους 11 καλύτερους και τρεις αλλαγές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ το 2016 από τον Ατρόμητο. Έγινε ο πρώτος και καλύτερος τερματοφύλακας της ομάδας και θεωρείται το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο του κλαμπ. Ο Βασίλης Μπάρκας είναι μακράν ο καλύτερος κίπερ των τελευταίων ετών μεταξύ αυτών που υπερασπίστηκαν την εστία της Ένωσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΚΗΣ (ΓΚΑΛΟ)

H AEK τον απέκτησε το 2014. Πέρασε έναν μεγάλο τραυματισμό, αλλά επέστρεψε εξαιρετικά δυνατός και έχει χάσει ματς μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τους κορυφαίους "κωπηλάτες" της Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Στους top ως αναπληρωματικός του ο σταθερός, Ροντρίγκο Γκάλο που προσέφερε πολλά.

ΝΤΜΙΤΡΟ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Από το 2016 στην Ένωση και... τρώει στην στροφή τον εμβληματικό Τραϊανό Δέλλα. Ο Τσιγκρίνσκι εάν δεν είχε τραυματισμούς δεν θα έβλεπε τον δεύτερο, όμως κάθε φορά που είναι υγιής και αγωνίζεται προσφέρει μία ιδιαίτερη αρχοντιά στα μετόπισθεν της ΑΕΚ με σιγουριά στις αποφάσεις του.

ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ

Συνδεδεμένος με την ΑΕΚ σε γιγάντιο σημείο. Είναι ο αγαπημένος των κιτρινόμαυρων οπαδών και τη σεζόν που η ομάδα του στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας η παρουσία του δίπλα στον Ουκρανό ήταν καταλυτική. Ο Βόσνιος είναι παθιασμένος παίκτης και αντικειμενικά στην Ένωση έχει γράψει το καλύτερο κομμάτι της πολυτάραχης καριέρας του.

ΝΤΙΝΤΑΚ ΒΙΛΑ

Ο 30χρονος Καταλανός ήρθε στην Ελλάδα το 2015 κι έφυγε επεισοδιακά το 2017, πανηγυρίζοντας με την ΑΕΚ την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Από τότε που αποχώρησε ο Ντιντάκ από την Ένωση, η ομάδα δεν έχει φέρει πιο ποιοτικό αριστερό μπακ από τον νυν ποδοσφαιριστή της Εσπανιόλ.

ΓΙΑΚΟΜΠ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Από τους καλύτερους μέσους που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ τον απέκτησε ελεύθερο το 2015 και έτσι τον έχασε -κάπως άδοξα κιόλας- το 2018. Μπορεί τη σεζόν που η Ένωση πήρε τον ιστορικό τίτλο να ήταν τραυματίας, ωστόσο ήταν βασικό γρανάζι για να χτιστεί μία δυνατή ομάδα που πίστεψε ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

ΑΝΤΡΕ ΣΙΜΟΕΣ

Ο υπαρχήγος της ΑΕΚ, όπως και ο Γιόχανσον ήρθε στη χώρα το 2015 από την Πορτογαλία. Με τον Σουηδό συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο. Ο Σιμόες είναι ένας ακούραστος εργάτης των κιτρινόμαυρων που για πολλούς αποτελεί και μεγάλο κεφάλαιο των αποδυτηρίων της ομάδας. Η συνεισφορά του στις επιτυχίες της Ένωσης ήταν τεράστια.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ)

Αδικημένος και στους ένδεκα κορυφαίους της δεκαετίας. Ο αρχηγός της ΑΕΚ επιλέγεται ως αριστερό εξτρέμ διότι εκεί έχει παίξει το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στην Ένωση. Οι κιτρινόμαυροι τον απέκτησαν το 2014, μία περίοδο που ο Πέτρος Μάνταλος ήταν εκ των καλύτερων ταλέντων της χώρας και δέχτηκε το "φλερτ" κι άλλων ομάδων. Έπαιξε και στη Β' Εθνική με την Ένωση.

Ως αναπληρωματικό του Πέτρου Μάνταλου επιλέγουμε τον Βαγγέλη Πλατέλλα για να ικανοποιηθούν και οι ρομαντικοί. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ το 2013 και ήταν εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών που βοήθησαν τον δικέφαλο να ξεφύγει γρήγορα από τις χαμηλές κατηγορίες.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εφυγε από την ΑΕΚ με άσχημο τρόπο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει την προσφορά του στο κλαμπ τη χρονιά του πρωταθλήματος. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν συγκλονιστικός με τρομερές εμφανίσεις και μοναδικής ομορφιάς γκολ εκείνη τη χρονιά. Έφτασε, μάλιστα, να είναι υποψήφιος για βραβείο Puskas που αφορά το πιο όμορφο γκολ της σεζόν.

ΜΑΡΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ (ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ)

Ο Μάρκο Λιβάγια αποκτήθηκε ως σέντερ φορ. Δεν ήταν τέτοιος και εν τέλει τοποθετήθηκε πίσω από τον επιθετικό. Το ταλέντο, η ποιότητά του κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εάν δεν είχε κάποια συμπεριφορικά ξεσπάσματα ίσως να αγγίζει το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του είναι ο σημαντικότερος στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Αν χρειαζόταν να κάνουμε αλλαγή τον Μάρκο Λιβάγια, τότε θα βάζαμε στη θέση του τον Τάσο Μπακασέτα. Ο Μπακασέτας αποχώρησε από την Ένωση με 103 συμμετοχές στην πλάτη του και ένα πρωτάθλημα. Μία περίπτωση κι αυτός Μάνταλου, διότι σπάνια έπαιξε στη θέση του και έδωσε σημαντικές βοήθειες όπου χρειάστηκε η ΑΕΚ αυτά τα χρόνια.

ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ

Λυμπερόπουλος, Μπρέσεβιτς, Ντακόλ. Πέκχαρτ, Πόνσε. Ο καθένας από τους προαναφερθέντες κάτι προσέφερε στην ΑΕΚ από το 2010 και μετά. Ο Σέρχιο Αραούχο, πάντως, ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά μεταξύ όλων. Πήγε στην Ένωση ως προβληματικός χαρακτήρας, αλλά δεν έδωσε δικαιώματα και μέσα στο γήπεδο ήταν ουσιαστικός, επέμεινε να μείνει στην Ελλάδα τη χρονιά του πρωταθλήματος και δικαιώθηκε.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ