ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η διαχείριση του Τσιγκρίνσκι

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με εκείνον στα μετόπισθεν, άπαντες αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά. Ωστόσο ο χρόνος στην ποδοσφαιρική κλεψύδρα του Τσιγκρίνσκι τελειώνει και η τρέχουσα σεζόν είναι καθοριστική.

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν είναι απλά ένας καλός αμυντικός για την ΑΕΚ. Δεν είναι απλά ο καλύτερος που διαθέτει η ομάδα, όταν είναι υγιής. Είναι επίσης ένας αυθεντικός ηγέτης των αποδυτηρίων αλλά και των αγωνιστικών χώρων όταν βρίσκεται σε αυτούς. Δεν χρειάζεται να πει πολλά στα Σπάτα, αποτελεί έμπνευση και μόνο με τις 2-3 ατάκες (αν και όταν αρχίζει, μπορεί να το φιλοσοφεί ποδοσφαιρικά για ώρες!) που θα εκστομίσει ή με τον τρόπο που δουλεύει σε καθημερινή βάση.

Είναι σοφό, λοιπόν, για κάθε προπονητή, όταν αναλαμβάνει τις τύχες μιας ομάδας, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει αντικαθιστώντας έναν συνάδελφό του ενώ έχει ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή δουλειά, να αποφασίζει την ανοιχτή συζήτηση με τους σημαίνοντες ποδοσφαιριστές. Με τα σημεία αναφοράς της ομάδας, εντός κι εκτός των αγωνιστικών χώρων. Ο Τσιγκρίνσκι είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ένας φάρος σοφίας και ενότητας στην καθημερινότητα της ΑΕΚ, άνθρωπος που αποπνέει σεβασμό και αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπαίκτες του. Πέραν αυτών όμως, ο Ουκρανός κεντρικός αμυντικός, έστω και τώρα, λίγο πριν κλείσει τα 33 του, είναι ένας άκρως σημαντικός ποδοσφαιριστής για την ομάδα. Με εκείνον στα μετόπισθεν, όχι απλώς η ΑΕΚ παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, αλλά επιπλέον αποκτά σιγουριά, αυτοπεποίθηση και κυριαρχικό πνεύμα.

Ο Τσιγκρίνσκι δεν είναι από αυτούς που το διαφημίζουν ότι είναι ηγέτες. Το ξέρουν οι συμπαίκτες του, νιώθουν πιο ασφαλείς μαζί του και αντιστρόφως, υπολείπονται σε θάρρος και αυτοκυριαρχία εντός των αγωνιστικών χώρων, όταν εκείνος αδυνατεί να είναι ενεργός για να τους κατευθύνει. Ωστόσο, η γνωστή και διαπιστωμένη ευπάθεια σε μυϊκούς τραυματισμούς, απαιτεί ειδική διαχείριση. Γι' αυτό και ο Κωστένογλου τον "αποφόρτισε" στο παιχνίδι με τη Λαμία.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ

Ο Ουκρανός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον εαυτό και το σώμα του, αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να το προφυλάξει, έχει την ευφυΐα να προλαμβάνει καταστάσεις, ακόμα κι αν δεν το καταφέρνει πάντα, άλλωστε δεν είναι γιατρός. Γι αυτό και ο Κωστένογλου μίλησε πρώτα με εκείνον για το πως πρέπει να προφυλαχθεί όταν αυτό απαιτείται, ώστε να είναι βασικός σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ματς της σεζόν, στα οποία η ΑΕΚ θα τον έχει σαφώς μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Τσιγκρίνσκι εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, θα είναι κοντά στα 34 το ερχόμενο καλοκαίρι και υπάρχει αυτό το +1 που ουδείς ξέρει αν θα ενεργοποιηθεί. Το δεδομένο είναι ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα, έχει αγοράσει σπίτι εδώ και σκοπεύει να μείνει μόνιμα. Αλλά για να πάρει τον έξτρα χρόνο, θα πρέπει αφενός να τον κερδίσει με την παρουσία και αφετέρου, να νιώσει και ο ίδιος ότι τον έχει σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Αυτό το +1 στο συμβόλαιο που κατά μία έννοια, τον δένει με την ΑΕΚ, είναι ένας όρος που θα επανεξεταστεί από τις δύο πλευρές, ανάλογα με την απόδοση του Τσιγκρίνσκι την τρέχουσα σεζόν. Δεν θέλει και ο ίδιος άλλωστε να του χαρίζεται τίποτα και αυτό το απέδειξε όταν αρνήθηκε νέο συμβόλαιο σε περίοδο που ήταν τραυματίας. Πάντως, ως μία πρώτη προσέγγιση, μπορεί να πει κάποιος ότι οι δύο πλευρές θα ήθελαν να συνεχίσουν μαζί και ο Ουκρανός να κλείσει τον αγωνιστικό κύκλο του στην Ένωση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ