ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Γεννιέται το μουσείο "Προσφυγικού Ελληνισμου"

ΑΕΚ: Γεννιέται το μουσείο "Προσφυγικού Ελληνισμου"

Με εκδήλωση την Τετάρτη (14/11), η ΑΕΚ παρουσιάζει την "Κιβωτό της Ρωμιοσύνης", που θα αποτελέσει το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο.

Από την πρώτη μέρα εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, είναι πως ο στόχος δεν είναι να κατασκευαστεί απλώς το νέο ποδοσφαιρικό σπίτι της ΑΕΚ,

Η "Αγια-Σοφιά" θα είναι κέντρο και αθλητισμού και μνήμης και πολιτισμού. Εξ ου και θα φιλοξενεί εκτός από το μουσείο της ΑΕΚ και ένα μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού. Την "Κιβωτό της Ρωμισοσύνης". Και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, θα γίνει η παρουσίαση της «γέννησης» αυτού του εγχειρήματος.

Ήδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι επαφές, για να αρχίσει η συγκέντρωση των εκθεμάτων. Όπως και η συνεργασία με ανάλογα μουσεία του εξωτερικού.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΑΕΚ:

"Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 11.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Οργανωτική Επιτροπή του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, θα παρουσιάσει τα πολύ σημαντικά ονόματα από το χώρο του πολιτισμού, της εκκλησίας, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού, που θα αποτελέσουν την Επιστημονική Επιτροπή για τη δημιουργία του Μουσείου.

Στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, "Αγία Σοφία", το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα ξεπερνάει τα όρια της ΑΕΚ με στόχο να αποτελέσει την "Κιβωτό της Ρωμιοσύνης", έναν "Τόπο Μνήμης", μια νοερή προέκταση των ελληνικών πατρίδων της Ανατολής.

Σε αυτό το Μουσείο θα προβάλλεται η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία και τον Πόντο από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών του, κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου, που θα αποτελέσει το προσκύνημα στη μνήμη των προγόνων και ιδρυτών αυτής της ομάδας, αλλά και τον θεματοφύλακα της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, θα ξεκινήσει από αυτή την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου οπότε και θα σηματοδοτηθεί η διαδικασία συλλογής των σπάνιων κειμηλίων και θησαυρών που θα αποτελέσουν εκθέματα στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ