ΑΕΚ

ΑΕΚ... εσωτερικού

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÐÑÉÆ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÐÑÉÆ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr ανοίγει το φάκελο των εναλλακτικών λύσεων και δράσεων που ήδη απασχολούν τη σκέψη του Μανόλο Χιμένεθ για την ομαλή συνέχεια της ΑΕΚ δίχως τον αρχηγό και πολυτιμότερο ποδοσφαιριστής της μεσοεπιθετικής γραμμής της.

Αν ζητούσε κάποιος από τον Μανόλο Χιμένεθ να βάλει το χέρι του σε ένα γυάλινο μπολ με χαρτάκια και να πιάσει το όνομα του ενός και μόνο ποδοσφαιριστή που δεν θα έχανε έως το τέλος της σεζόν, θα ευχόταν να πέσει πάνω σε εκείνο που θα έγραφε... Πέτρος Μάνταλος. Σε ένα φανταστικό σενάριο, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι του συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Ο Ισπανός τεχνικός, ανέκαθεν θεωρούσε το διεθνή μέσο ως το πλέον απαραίτητο γρανάζι για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. Όπως και στην περίπτωση του Ανέστη έτσι και με τον αρχηγό της ομάδας, αδυνατούσε να εξηγήσει την «ανθρωποφαγία» που κατά καιρούς θέριευε γύρω από τον διεθνή μέσο, στις περιπτώσεις που έχανε μια σημαντική ευκαιρία ή (τάχα μου) δεν έπαιρνε την ομάδα στις πλάτες του με τον τρόπο που το είχε στο μυαλό του ο κάθε (αρνούμενος να συνειδητοποιήσει την πραγματική προσφορά ενός παίκτη) παντογνώστης οπαδός.

Τώρα που ο Μάνταλος θα είναι ανενεργός για μεγάλο διάστημα, ο προπονητής είναι αυτός που καλείται να αποδειχθεί ευέλικτος, επινοώντας λύσεις εκ των έσω προκειμένου να «μακιγιάρει» τη δεδομένα μεγάλη απουσία, εντός και εκτός των κιτρινόμαυρων αποδυτηρίων. Άλλωστε μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη, όταν η ΑΕΚ θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε προσθήκη, μεσολαβούν 10 αγώνες και στο διάστημα αυτό, η ομάδα πρέπει να βρει λύσεις για να παραμείνει ψηλά στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας και να μην εκτροχιαστεί από τις ευρωπαϊκές ράγες.

Ο Μανόλο κάλεσε άπαντες να δώσουν το κάτι παραπάνω. Και είναι λογικό να ποντάρει στο καλύτερο πρόσωπο που κάποιοι θα εμφανίσουν, στην ενεργοποίηση άλλων που για διάφορους λόγους δεν έχουν προσφέρει στην ομάδα αλλά και στην από μεριάς του επανεξέταση λύσεων και καταστάσεων. Μιλώντας για πρόσωπα, οφείλουμε να σταθούμε στα εξής, πάντοτε με γνώμονα τις εκ των έσω βοήθειες που μπορούν να προσφερθούν:

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΕ

Ο διεθνής μέσος αποκτήθηκε στα τελειώματα της θερινής μεταγραφικής περιόδου, ως μια λύση απαραίτητη για να ενισχυθεί η μεσαία γραμμή, όσον αφορά στις δημιουργικές προσεγγίσεις της. Ωστόσο, μετά από περίπου δύο μήνες, παραμένει άφαντος.

Δεν έχει πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής, ενώ το τελευταίο επίσημο ματς στο οποίο αγωνίστηκε, κατεγράφη πριν από περίπου 8 μήνες, συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 2017 (ήττα 0-1 από τη Λεγανές), όταν αγωνιζόταν στην ισπανική Γρανάδα. Ωστόσο η ανάγκη να μπει και να δώσει βοήθειες, είναι πλέον επιτακτική. Το καλό νέο είναι ότι εδώ και κάποιες ημέρες ακολουθεί τον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων και το κακό ότι προέρχεται από μακρά αποχή.

ΑΕΚ-ΛΑΡΙΣΑ (3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΚΟΝΕ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΑΡΑΟΥΧΟ
ΑΕΚ-ΛΑΡΙΣΑ (3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΚΟΝΕ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΑΡΑΟΥΧΟ ICON

Πολύ δύσκολα θα τον εμπιστευθεί στην ενδεκάδα ο Χιμένεθ στα αμέσως επόμενα απαιτητικά ματς κόντρα στη Μίλαν και στον ΠΑΟΚ (ίσως όμως έχει θέση σε αποστολή και για πρώτη φορά πάρει λιγοστό χρόνο συμμετοχής), ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα του αναθέσει άμεσα ρόλο, με κανονική εκκίνηση τους αγώνες που θα ακολουθήσουν μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον διεθνή μεσοεπιθετικό, καθώς απείχε όλου του βασικού σταδίου προετοιμασίας. Ήταν σχεδόν ξεχασμένος όταν μπήκε σε ροή προπονήσεων, αλλά συνέχισε να δουλεύει αθόρυβα και να περιμένει την ευκαιρία του. Στο παιχνίδι με τη Μίλαν ήταν το πρώτο σημάδι δυναμικής επιστροφής, «ξέσπασε» σε γκολ και ασίστ με τον Απόλλωνα Λάρισας και έδωσε την καθοριστική ασίστ στον Σέρχιο Αραούχο στο ματς με τον Πανιώνιο.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να διαπιστωθεί αν όντως η παρουσία του Μάνταλου αποτελούσε «τροχοπέδη» για την εξέλιξη του Μπακασέτα. Σε κάθε περίπτωση, τα γκολ κι οι ασίστ του είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστούν ώστε να μείνει η ΑΕΚ σταθερή στην πορεία που βρίσκεται.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ενας από τους λιγοστούς διαθέσιμους ποδοσφαιριστές που χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να «τρέξουν» τη μπάλα αλλά και να ηγηθούν δημιουργικών προθέσεων, είναι ο Χριστοδουλόπουλος. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, αν και βέβαια δεν είναι «play maker». Εδώ και κάμποσα χρόνια, προσδιορίζεται αγωνιστικά στα άκρα της επίθεσης.

Ωστόσο σε ένα «μακιγιαρισμένο» σχήμα στη μεσαία γραμμή, σε ρόλο εσωτερικού χαφ ή «ψευτο-δεκαριού» (ανάλογα και με τη διάταξη που θα έχει επιλέξει ο Χιμένεθ), είναι ικανός να προσφέρει υπηρεσίες, να βοηθήσει στη μεταφορά της μπάλας και στη μετάβαση της ομάδας από τη μεσαία γραμμή προς την επίθεση. Η ΑΕΚ πρέπει να πατήσει τώρα στη φόρμα του Χριστοδουλόπουλου και να επιδιώξει τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την εμπειρία του. Ούτως ή άλλως, ο προπονητής θα εξωθηθεί σε αλχημείες.

ΑΪΝΤΑΡΕΒΙΤΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΟ

Οι περισσότεροι μένουμε στο γεγονός ότι ο Σουηδός μέσος απογοητεύει ως κεντρικός χαφ που καλείται να αποδώσει ως «play maker», ξεκινώντας δηλαδή τις επιθέσεις της ομάδας από την άμυνα. Είναι ομολογουμένως αργός για το συγκεκριμένο ρόλο.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από την άλλη όμως, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Αϊντάρεβιτς ουδέποτε υπήρξε τέτοιου τύπου παίκτης. Αντιθέτως η φυσική θέση του είναι να βρίσκεται πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, παρά τόσα μέτρα μακριά από αυτήν. Στον πρότερο ποδοσφαιρικό βίο του αγωνιζόταν ως «10αρι», δεύτερος επιθετικός ή «8αρι» και επειδή αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανείς, είναι πιθανό να πάρει ευκαιρίες σε χώρους που γνωρίζει καλύτερα.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ

Ως μεταγραφική προσθήκη που κινείται σε πολύ ρηχά νερά έως και σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί η περίπτωση του Βίκτορος. Ο Χιμένεθ περιμένει πολύ περισσότερα και καλύτερη ανταπόκριση σε ρόλους ακραίου επιθετικού, όπου μέχρι σήμερα είναι ομολογουμένως απογοητευτικός. Ασχέτως με το ότι ο ίδιος θεωρεί ότι αποδίδει καλύτερα ως δεύτερος επιθετικός, πρέπει να εξοικοιωθεί και να προσφέρει περισσότερα και ως αριστερός χαφ-εξτρέμ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΙΤΟ

Κατά το παρελθόν, έχει δοκιμαστεί σε ρόλους του κεντρικού μεσοεπιθετικού άξονα, αν και ο ίδιος επιμένει ότι αποδίδει καλύτερα στα άκρα της επίθεσης, δηλαδή σε χώρους που έχει μάθει να παίζει συχνότερα. Του παρουσιάζεται η προοπτική να κερδίσει χρόνο συμμετοχής σε μια περίοδο που έχει πέσει σε δυσμένεια από τον προπονητή του και σίγουρα όχι αδίκως. Αν παρουσιάσει διάθεση και επιθυμία να προσφέρει αυτά που μπορεί (καθώς δυνατότητες διαθέτει), θα πάρει τις ευκαιρίες του από τον Χιμένεθ, ο οποίος εκτιμά τα προσόντα του.

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΤΑΣΟΝ

Σε σχήματα με εξτρέμ, ο Μάνταλος μονοπωλούσε την αριστερή πλευρά καθώς ο Χιμένεθ δεν έδειχνε εμπιστοσύνη στους υπάρχοντες ακραίους επιθετικούς. Πλέον ίσως ανασύρει από τη ναφθαλίνη τον φιλότιμο Ισλανδό, ο οποίος δουλεύει σκληρά δίχως να δημιουργεί προβλήματα και απλώς περιμένει τις ευκαιρίες του. Ο προπονητής διαπιστώνει περισσότερη ανταπόκριση στις μεσοεπιθετικές απαιτήσεις που έχει από τον Τρίστασον, ωστόσο περιμένει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα σκέψης από εκείνον.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ