ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Άσφαιροι στα μεγάλα ματς

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο των οκτώ απαιτητικών ματς χωρίς νίκη για την ΑΕΚ και βρίσκει μέσα την αφλογιστία των καλύτερων παικτών της μεσοεπιθετικής γραμμής της.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ παραμένει η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα μαζί με τον ΠΑΟΚ (από 17), ασχέτως με το ότι δεν έχει καταφέρει να σκοράρει στα τελευταία δύο παιχνίδια της, «πληγώνεται» ανεπανόρθωτα από την αφλογιστία των επιθετικών της στα πραγματικά δύσκολα ματς της σεζόν. Είναι μια πραγματικότητα που επίσης πρέπει να καταγραφεί.

Έως σήμερα, στα παιχνίδια του Champions League απέναντι σε Μπάγερν (δις), Μπενφίκα, Άγιαξ και σε αυτή του πρωταθλήματος κόντρα σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο για το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατάφερε να σκοράρει συνολικά τρεις φορές, βρίσκοντας δίχτυα σε μόλις δύο ματς. Στους έξι από τα οκτώ πιο δύσκολους αγώνες της σεζόν, δεν μπόρεσε να σκοράρει. Η τρόπον τινά «ακύρωση» των δικών της μεσοεπιθετικών «βαρέων» όπλων, είναι ένα ζήτημα που έχει διαπιστώσει ο προπονητής και καλείται να επιλύσει.

Είναι ορθό να επισημαίνεται ότι η δουλειά του Ουζουνίδη αποφέρει (κατά περιπτώσεις) ένα ελκυστικό στο μάτι αποτέλεσμα, από την άλλη όμως η αναποτελεσματικότητα στα απαιτητικά παιχνίδια, προφανώς συνιστά και δική του ευθύνη. Στα συγκεκριμένα οκτώ ματς λοιπόν, ουδείς εκ των Μάνταλου, Πόνσε, Μπογέ ή Λιβάγια (απουσίαζε από το Champions League), κατάφερε να βρει δίχτυα. Δύο φορές έχει σκοράρει ο Κλωναρίδης κατά της Μπενφίκα και μόλις μία ο Μπακασέτας, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Μόλις τρία γκολ από έξι ποδοσφαιριστές που στην ομάδα λογίζονται ως υψηλού ή και ανώτερου επιπέδου (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) και ικανοί να κάνουν τη διαφορά σε αγώνες μεγάλων απαιτήσεων και ντέρμπι. Εδώ λοιπόν, παρατηρείται η έλλειψη συνοχής. Πρόβλημα είτε στο «πάντρεμα» των προσώπων, είτε στους ρόλους που πρέπει συνδυαστικά να κατανείμει ο προπονητής, προκειμένου οι παίκτες αυτοί να είναι περισσότερο αποδοτικοί μέσα από τις συνεργασίες τους.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ασφαλώς για την εικόνα και τα πεπραγμένα τους, υπεύθυνοι είναι και οι ποδοσφαιριστές. Στις αρχές του περασμένου Ιούνη, η ΑΕΚ δεν σκέφτηκε ιδιαίτερα την καταβολή ποσού 1,8 εκατ. ευρώ στην ισπανική Λας Πάλμας, προκειμένου να αποκτήσει πλήρως τα δικαιώματα του Μάρκο Λιβάγια. Είναι τα περισσότερα χρήματα που έχει δώσει η ομάδα για αγορά παίκτη, από το 2013 κι εντεύθεν.

Επένδυσε στην εξαιρετική σεζόν του Κροάτη επιθετικού, ωστόσο ο Λιβάγια, πέραν κάποιων ιδιαίτερων στιγμών και ατομικών εξάρσεων, δεν ανταποκρίνεται στις πολύ υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από εκείνον. Οι αριθμοί του δεν είναι ικανοποιητικοί, καθώς ναι μεν έχει σκοράρει 4 φορές και έχει μοιράσει 2 ασίστ σε 13 αγώνες, ωστόσο ήταν άσφαιρος σε όλα τα σημαντικά ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, σε αυτά δηλαδή που η ΑΕΚ δεν κατάφερε να νικήσει.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέραν τούτου, σέρνει ήδη στην πλάτη του το βάρος της κάκιστης ενέργειάς του στο παιχνίδι με τη Βίντι, η οποία του στέρησε λόγω τιμωρίας τη συμμετοχή σε 4 ματς του Champions League, ενώ νέο κρούσμα απειθαρχίας υπήρξε στο ματς με τον Ατρόμητο, όταν παράτησε μια φάση ζητώντας εκνευρισμένος να βγει από το παιχνίδι, επειδή διαφωνούσε με απόφαση του διαιτητή. Σε σημείο που η «Ένωση» είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές της στο ματς, ο Κροάτης είχε μια συμπεριφορά που συναντάς σε αλάνες ή σε πρωταθλήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ

Ο Λούκας Μπογέ είναι ένας παίκτης με σπουδαία προσόντα, αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο οι πηχυαίοι τίτλοι και οι χαρακτηρισμοί τύπου «νέος Σκόκο», εκτός από υπερβολικοί, δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και στα προτερήματα του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.

Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο, ο Αργεντινός παρουσίασε δυσκολία να βρει λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες, ενώ υπήρξαν στιγμές που έβγαλε ατομισμό, επιδιδόμενος σε ανούσιες ντρίπλες κι εξεζητημένες ενέργειες. Προφανώς και το «μπλοκάρισμά» του στα συγκεκριμένα δύο ματς, οφείλεται επίσης και στο πως αξιοποιείται μέσα από το τακτικό πλάνο.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Μπογέ EUROKINISSI SPORTS

Πάμε και στον Μάνταλο… Η απόφαση του Ουζουνίδη να αξιοποιήσει τον αρχηγό της ΑΕΚ σε ρόλους του κάθετου άξονα και όχι πλέον στις πτέρυγες, περιπλέκει αρκετά την κατάσταση καθώς θα πρέπει να «σπάσει» το δίδυμο Λιβάγια - Πόνσε. Απέναντι στον Ατρόμητο (είχε δοκάρι και δύο ασίστ που δεν έγιναν γκολ), ο Μάνταλος πήγε καλύτερα από άλλα ματς, ενώ είναι γνωστό ότι δεν του αρέσει να παίζει στα άκρα.

Φτάνοντας στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος για την ΑΕΚ με πέντε τέρματα, στον Εκι Πόνσε, προφανώς και είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει βάλει γκολ σε κάποιο από τα οχτώ προαναφερθέντα ματς. Πρόκειται ξεκάθαρα για επιθετικό διαφορετικού στυλ από τον Αραούχο, είναι κλασικός κυνηγός περιοχής ο οποίος περιμένει την πάσα (κοινώς το «τάισμα»), παρά δημιουργεί για τον εαυτό του ή τους υπόλοιπους. Η ελλιπής τροφοδότησή του στα συγκεκριμένα παιχνίδια, ήταν αυτή που τον κράτησε μακριά από το σκοράρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ