ΑΕΚ

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης συμμετέχουν στο διήμερο ιατρικό συνέδριο της ΑΕΚ με θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA βρίσκονται στο ΟΑΚΑ.

Η αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ γέμισε με εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με αφορμή το δεύτερο ιατρικό συνέδριο της ΑΕΚ το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία, περισσότερη από το πρώτο, αφού η ανταπόκριση στις συμμετοχές ήταν μεγάλη.

Το πρωί της Πέμπτης (21/3) η Ένωση άρχισε το συνέδριο με θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό, έχοντας στο ακροατήριο τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Γιανγκούς, τον φυσιοθεραπευτή και μέλος της ομάδας της Μπάρτσα, Τσάβι Λίντε Κοτ.

Επίσης, στο διήμερο συνέδριο βρίσκεται ο Φεντερίκο Πιτσέτι, εκπροσωπώντας το Isokinetic Bologna που είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές αποκατάστασης στην Ευρώπη.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Εικόνα από τα VIP του ΟΑΚΑ

"Παρών" και ο Λου Φαν Νίεκερκ, ορθοπεδικός χειρούργος και μέλος της ιατρικής ομάδας της Μίντλεσμπρο.

Εννοείται, πως τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν πολλές ομάδες της Super League και ποδοσφαιριστές που θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους από τραυματισμούς.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Ο Λάκης Νικολάου, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της ΑΕΚ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το συνέδριο άνοιξε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της ΑΕΚ, Λάκης Νικολάου, αναφέροντας τα εξής: " Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Η ΑΕΚ, πιστή στα πιστεύω της, διοργάνωσε και φέτος αυτή τη διημερίδα, γιατί ξέχωρα από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών μας, αλλά και του αθλήματος συνολικά.

Η επιτυχία που είχε το περσινό συνέδριο μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους ομιλητές. Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο.

Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ¼ των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΚ και Α' Αντιπρόεδρος, Μηνάς Λυσάνδρου: " Καλημέρα σας. Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά την σημαντική επιτυχία της περυσινής προσπάθειας, διάρκειας φέτος δύο ημερών και με βασικό θέμα συζήτησης τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Για το πρεστίζ ενός μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ, διαχρονικά πρωτοπόρου στον τομέα της επαφής με την κοινωνία και την επιστήμη, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται επιτυχίες στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά, με αυξημένη διεθνή συμμετοχή και διπλάσια χρονική διάρκεια.

Στη φετινή διημερίδα, την οποία μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή να θεωρούμε ένα από τα κορυφαία αθλητιατρικά γεγονότα της Ευρώπης μέσα στο έτος 2019 και αυτό αποδεικνύεται από την σημερινή εικόνα της αίθουσας με τη μαζική συμμετοχή συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων, συμμετέχουν τα ιατρικά επιτελεία της Μπαρτσελόνα, της Μίντλεσμπρο και του Ατρόμητου, τέσσερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ECOSEP, το Isokinetic Bologna, o UEFA Head of Medical and Anti - Doping και αρκετοί ακόμα διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και αθλητές που έχουν βιώσει την εμπειρία του τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό.

Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας, τον Λάκη Νικολάου, τον Άλκη Καλλιακμάνη και τους συνεργάτες τους, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να μπορέσει και φέτος η ΠΑΕ ΑΕΚ να διοργανώσει με υπερηφάνεια αυτό το υψηλού κύρους Ιατρικό Συνέδριο, το -και προσωπικά- αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός. Ευχαριστώ θερμά εκ μέρος του συλλόγου τους ομιλητές, τους συνέδρους και τους χορηγούς για την παρουσία τους στην ιατρική διημερίδα και δίνω τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του Συνεδρίου".

"Η ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ"

Μετά τον Μηνά Λυσάνδρου ήταν η σειρά του ιατρού Άλκη Καλλιακμάνη ν' ανέβει στο πόντιουμ: " Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί σας βλέπω πάρα πολλούς. Είστε περισσότεροι από πέρσι. Βλέπω πάρα πολλούς φίλους, κάποιοι είναι καινούργιοι, κάποιοι είναι από πολύ παλιά. Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να αναλύσει τις αξίες πρεσβεύει η ΑΕΚ.

Μέσα από αυτό το συνέδριο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε δύο αρχές. Το πρώτο είναι να φροντίσετε να μάθετε, αλλά και να μας μάθετε πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση είναι μια, είναι παγκόσμια και είναι δύναμη. Το άλλο που θέλω να σας προτρέψω είναι να κάνετε σχέσεις μεταξύ σας. Κάντε φιλίες, ανταλλάξτε απόψεις, γιατί εξ ορισμού η αθλητριατρική αυτό που κάνει είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Η ιδέα για αυτό το συνέδριο δεν είναι δική μας. Την έχουμε δανειστεί από ένα τεράστιο κλαμπ (σ.σ. Μπαρτσελόνα). Αυτό που ήταν δικό μου, ήταν το όνειρο να καταφέρουμε να κάνει και η ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο. Είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Ο ιατρός Άλκης Καλλιακμάνης

Όπως κάθε νέο, στην αρχή χλευάστηκε, στη συνέχεια πολεμήθηκε, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκε. Πρώτα από τον κ. Λάκη Νικολάου, που είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, μετά από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και τους ανθρώπους της ομάδας. Όμως, τίποτα από όσα θα δείτε αυτές τις δύο μέρες δεν θα γινόταν αν απλά παιδιά της ΑΕΚ, μαζί με τη δύσκολη καθημερινότητά τους, δεν έβαζαν το μεράκι τους για να δουλέψουν για αυτή τη διοργάνωση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτός ο τραυματισμός, η ρήξη πρόσθιου χιαστού, είναι ένας εφιάλτης για τον ποδοσφαιριστή. Η απάντηση που θέλει να δώσει αυτή η διημερίδα, είναι ότι δεν πρέπει να είναι εφιάλτης".

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΝΤΕΡ ΛΟΠΕΣ

Ομιλητής στο συνέδριο της ΑΕΚ και ο Έλντερ Λόπες που φέτος έζησε την ατυχία ενός σοβαρού τραυματισμού: " Ήταν ένα παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, όταν στην προσπάθειά μου να κόψω την μπάλα, άκουσα ένα κρακ στο γόνατο και κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό. Στη διάρκεια όλης της καριέρας μου δεν είχα αισθανθεί κάτι παρόμοιο, οπότε κατάλαβα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν τραυματίστηκα δεν αισθανόμουν καθόλου το γόνατό μου, ήταν πολύ χαλαρό, καθόλου σταθερό, και ζήτησα αμέσως αλλαγή γιατί δεν μπορούσα να συνεχίσω. Έπειτα η πρώτη εκτίμηση από το ιατρικό επιτελείο ήταν ότι υπήρχε πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού στους χιαστούς και ψυχολογικά αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Πολλά πράγματα περνάνε από το μυαλό εκείνη τη στιγμή γιατί αυτό που σκέφτεσαι είναι αν θα καταφέρω ξανά να παίξω και αν παίξω αν θα είμαι στο ίδιο επίπεδο πριν από τον τραυματισμό.

Στη συνέχεια όμως με το πέρασμα του χρόνου και με το στήριγμα όλων, των συμπαικτών μου, το ιατρικό επιτελείο, της οικογένειάς μου θεωρώ πως όλα αυτά είναι περασμένα και έχουν ξεχαστεί. Ήταν απλή η απόφαση να χειρουργηθώ εδώ γιατί γνώριζα πως οι συμπαίκτες μου όπως ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος είχαν χειρουργηθεί εδώ και τα παιδιά είχαν επανέλθει σε πολύ καλή κατάσταση. Αποφάσισα να με χειρουργήσει ο κύριος Νικολάου τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήξερα ότι η εγχείριση είχε πάει πολύ καλά και το ίδιο καλά πήγε και στη συνέχεια η αποκατάσταση. Ήταν πολύ εύκολη η απόφαση που πήρα να χειρουργηθώ εδώ από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας".

Μιλώντας για τη δική του εμπειρία, ο ποδοσφαιριστής Θανάσης Καραγκούνης σημείωσε: " Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που μου κάνατε να είμαι εδώ σήμερα. Βλέπω πολύ κόσμο και είμαι λίγο αγχωμένος. Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία. Το 2014 πήρα μεταγραφή από τον Ατρόμητο στην Τσβόλε. Η προσαρμογή μου ήταν δύσκολη στην αρχή γιατί η ομάδα αγωνίζεται σε συνθετικό χλοοτάπητα. Αλλά προσαρμόστηκα, όλα πήγαιναν καλά, πήραμε το κύπελλο, το σούπερ καπ, πίστευα ότι ήμουν στα καλύτερά μου. Όμως, τον Νοέμβριο σε μια προπόνηση κόλλησε το γόνατο μου και άκουσα ένα «κρακ».

Ήταν ένα διάστημα που με πήρε από κάτω. Τις επόμενες ημέρες προσπάθησα να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα για τον χιαστό. Ήμουν συνέχεια στο google. Η μάνα μου, μου έλεγε καλύτερα να πας σε έναν γιατρό γιατί αν πας σε πολλούς θα ακούσεις πολλές απόψεις. Ζήτησα από την Τσβόλε να μου επιτρέψει να έρθω στην Ελλάδα για το χειρουργείο ή να επιλέξω άλλο γιατρό, αλλά δεν με άφησαν. Μου ζήτησαν να χειρουργηθώ στο νοσοκομείο του Τσβόλε. Ήμουν καινούργιος στην Ολλανδία και δεν ήθελα να φέρω αντίρρηση.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Μεταξύ των καλεσμένων, ο προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ

Μπήκα στο χειρουργείο, βγήκα και η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν πονούσα τόσο. Η αποκατάστασή μου έγινε στο κέντρο αποκατάστασης της Εθνικής Ολλανδίας, που ήταν καταπληκτικό και στην αποκατάσταση όλα πήγαν καλά. Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2015 και από το κέντρο αποκατάστασης μου είπαν τις μισές μέρες να κάνω προπονήσεις και τις άλλες μισές να κάνω στο κέντρο. Σε μια από τις τελευταίες μέρες, σε μια προπόνηση, άκουσα το ίδιο «κρακ».

Κατάλαβα αμέσως τι έπαθα. Έπαθα υποτροπή. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν. Δεν ήθελα να μιλάω ούτε στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Έπεσα σε κατάθλιψη. Αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Δεν είχα περάσει πιο δύσκολα στη ζωή μου. Εκείνο το μήνα εξαφανίστηκα, πήγα με την οικογένειά μου κάπου να ηρεμήσω. Αλλά η γυναίκα μου και οι πολύ κοντινοί μου φίλοι, γιατί το τηλέφωνο δεν χτυπούσε από κανέναν άλλο, μου έδωσαν τη δύναμη για να συνεχίσω.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Επέλεξα εγώ τους γιατρούς αυτή τη φορά και έκανα επέμβαση με μόσχευμα από την επιγονατίδα. Μετά την επέμβαση, δεν είχα πονέσει ποτέ ξανά τόσο στη ζωή μου. Ήθελα να πηδήξω από το μπαλκόνι για να σταματήσει ο πόνος. Μπήκα στο χειρουργείο τον Αύγουστο και αποφάσισα εκείνη τη σεζόν να την αφιερώσω όλη στην αποκατάστασή μου. Κάθε μέρα έκανα 200 χιλιόμετρα για να κάνω αποκατάσταση. Πήγαν όλα καλά. Δεν το έβαλα κάτω.

Μέχρι που ξανά τον Νοέμβριο της επόμενης σεζόν, κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτή τη φορά, άκουσα ένα «κλακ» και έπεσα κάτω. Το γόνατό μου κλείδωσε. Τους επόμενους τρεις μήνες έκανα προπονήσεις και το γόνατό μου κολλούσε. Από την ομάδα μου έλεγαν ότι είναι ψυχολογικό, να πάω σε ψυχολόγο. Πήγα. Αλλά το πρόβλημα συνέχιζε. Πήγα ξανά στον γιατρό που με χειρούργησε και του ζήτησα να μου κάνει αρθροσκόπηση να δούμε. Τελικά είχα πρόβλημα στον μηνίσκο. Τότε κατάλαβα πως ότι έκανα θα το έκανα μόνος μου. Δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα, να παίζω ξανά σε γρασίδι και να ξεκινήσω από την αρχή. Τώρα δεν έχω καμία ενόχληση, νιώθω καλύτερα από ποτέ".

Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα μίλησε στο συνέδριο ο Μαρκ Βουγιαμόζ, UEFA Head of Medical και Anti - Doping. Η παρουσία του Βουγιαμόζ θα συνοδευτεί με ανάλυσή του για τις πολιτικές της UEFA εναντίον του ντόπινγκ.

ΑΕΚ: Άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της UEFA στο ιατρικό συνέδριο

Ο Μαρκ Βουγιαμόζ ευχαρίστησε την ΑΕΚ για την πρόσκληση

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ