ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ακριβέ μου Πόνσε

ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Εσεκιέλ Πόνσε είναι μακράν του δευτέρου, η πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή προσθήκη της ΑΕΚ. Εκ διαμέτρου αντίθετη η πορεία του από εκείνη του Λούκας Μπογέ. Μπορεί να συνεχίσει στην Ένωση; Μόνο με οικονομικές υπερβάσεις!

Είναι αλήθεια ότι ο Μάριος Οικονόμου έχει παρουσιάσει στοιχεία αμυντικού με τις απαιτούμενες ικανότητες να βοηθήσει την ΑΕΚ, η δε απόκτησή του από την Μπολόνια έχει ήδη δρομολογηθεί και αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ομάδας, προκειμένου να κλείσει εντός Ιανουαρίου ο κύκλος των τεσσάρων ζητημάτων που είχαν προωθηθεί ως "άμεσης επίλυσης" και για τα οποία είχατε ενημερωθεί αρμοδίως από το Sport24.gr.

Ωστόσο, η προσθήκη του Εσεκιέλ Πόνσε (των δέκα τερμάτων, τα εννιά εκ των οποίων στο πρωτάθλημα!) αναγνωρίζεται μακράν του δεύτερου, ως η πλέον επιτυχημένη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού. Ενας γκολτζής που η ΑΕΚ θα ήθελε πολύ να διατηρήσει στο έμψυχο δυναμικό της τα επόμενα χρόνια, κάτι που για να συμβεί ωστόσο, πέραν της δαπανηρής απόφασης που απαιτείται για την αγορά του, πρέπει να το θέλει και ο ίδιος ο Αργεντινός.

Η συμφωνία της "Ενωσης" με τη Ρόμα, προβλέπει την καταβολή 6 εκατομμυρίων ευρώ σε πέντε δόσεις για το 70% των δικαιωμάτων του (ή 7 εκατ. για το 85%). Θα πρέπει να δώσει 2 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι και ακολούθως 1 εκατ. ανά εξάμηνο σε τέσσερις δόσεις. Ωστόσο ακόμα και έτσι, αν δηλαδή ο Μελισσανίδης αποφασίσει ότι η ΠΑΕ πρέπει να δαπανήσει αυτά τα χρήματα, διόλου βέβαιο είναι ότι η μεταγραφή θα γίνει υλοποιήσιμη.

Ο Αργεντινός δεν είχε μπει σε διαδικασία συζήτησης με την ΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να υπογράψει (προκαταβολικά) συμβόλαιο με την ομάδα για μετά το καλοκαίρι του 2019, καθώς ήθελε πρώτα να σχηματίσει άποψη για το πρωτάθλημα στο οποίο θα λάβει μέρος και να γνωρίσει καλά τον σύλλογο που τον απέκτησε ως δανεικό από τη Ρόμα. Επιπροσθέτως, ούτε η Ένωση ήταν σε θέση να συζητήσει μαζί του από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αμείβεται με 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Χρήματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να του εξασφαλίσει η ΑΕΚ, όταν το ακριβότερο συμβόλαιο στην ομάδα είναι αυτό του Λιβάγια (λέγεται ότι αντιστοιχεί σε 630.000 ευρώ καθαρές ετήσιες αποδοχές, πλην μπόνους στόχων, για την πρώτη σεζόν, με κλιμακωτή άνοδο ανά έτος συνεργασίας). Είναι ξεκάθαρα και θέμα εσωτερικών ισορροπιών, το οποίο από τη διοίκηση Μελισσανίδη σπανίως καταστρατηγείται.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥ

Σήμερα, ο Πόνσε εξακολουθεί να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν θέλει να συνεχίσει στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι έχει «κουμπώσει» καλά στη νέα ομάδα του και έχει βρει τον εαυτό του μετά από δύσκολες σεζόν στη Γαλλία και στην Ισπανία, όταν και τότε αγωνιζόταν υπό τη μορφή δανεισμού.

Στο μυαλό του Αργεντινού επιθετικού, κυριαρχεί η επιθυμία για καριέρα σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά από την άλλη, είναι ακόμα 21 ετών και ξέρει ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Η στάση της Ρόμα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θα προτρέψει τον ποδοσφαιριστή να συνεχίσει στην ΑΕΚ για να πάρει τα χρήματα της αγοράς του ή προς μία νέα συμφωνία δανεισμού σε άλλον σύλλογο; Μήπως θα τον "ψήσει" να αρνηθεί νέα συνεργασία με την Ένωση για να τον αξιοποιήσει ως εναλλακτική λύση, είτε για να τον πουλήσει κάπου πιο ακριβά; Όλα αυτά ασφαλώς θα έχουν νόημα και ουσία, εφόσον η ίδια η ΑΕΚ αποφασίσει να κάνει την κίνηση για τον Πόνσε, ενημερώνοντας τη Ρόμα ότι είναι διατεθειμένη να δώσει το ποσό των 6 ή 7 εκατ. ευρώ.

Εκτός εάν, οδηγηθούμε σε ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, αυτό του εκ νέου δανεισμού του στην πρωταθλήτρια, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται ξανά το συμβόλαιο του 1,2 εκατ. ευρώ που έχει υπογράψει ο παίκτης με τη Ρόμα. Να εισηγηθεί δηλαδή ο ιταλικός σύλλογος την παραμονή του στην ΑΕΚ με σκοπό να πάρει ακόμα μία γεμάτη σεζόν στα πόδια του και να συμφωνηθεί μια νέα (ή και η ίδια) οψιόν αγοράς). Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει ο Πόνσε να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρόμα, καθώς η υπάρχουσα εκπνέει το καλοκαίρι του 2020.

Γενικά το θέμα του Πόνσε είναι πολύ ανοικτό, υπάρχουν κάμποσες παράμετροι, ενώ δεν είναι απαραίτητο ότι θα μπει άμεσα σε φάση εξελίξεων. Για την ΑΕΚ βέβαια θα ήταν καλό να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση με τον παίκτη σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, ώστε να ψάχνει και την επόμενη μέρα της στην περίπτωση που ο ίδιος δεν εκφράσει επιθυμία παραμονής.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΓΕ

Για τον έτερο Αργεντινό που παίζει στην ΑΕΚ υπό την μορφή δανεισμού (ανήκει στην Τορίνο), η κατάσταση είναι πιο απλουστευμένη, εφόσον η "Ενωση" αποφασίσει να πληρώσει στην ιταλική ομάδα, τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί για την αγορά του. Δηλαδή, επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ, καταβληθέντα σε 6 ισόποσες δόσεις.

Ο Μπογέ έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Ένωση για τα επόμενα 4 χρόνια, όπως δηλαδή είχε κάνει και ο Μάρκο Λιβάγια όταν η ΑΕΚ τον «δανείστηκε» από τη Λας Πάλμας και μετά αποφάσισε την αγορά του. Ωστόσο για τον Μπογέ, υπάρχει διπλός προβληματισμός:

Αφενός για το θέμα στους κοιλιακούς προσαγωγούς που ουδείς γνωρίζει αν θα εμφανιστεί ξανά, αφετέρου για τις χαμηλές πτήσεις του στα περισσότερα από τα 17 επίσημα ματς που έχει αγωνιστεί (1 γκολ και 2 ασίστ). Είναι πάρα πολλά τα χρήματα για έναν παίκτη που, έως σήμερα, δεν έχει πείσει ότι αξίζει αυτής της δαπάνης και προοδευτικά αναμένεται να παίζει ακόμα πιο αραιά ως βασικός λόγω της ενεργοποίησης του Μπακασέτα και της επιστροφής του Κρστίτσιτς.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το 3-5-2 ταιριάζει στην ΑΕΚ
ΑΕΚ: Είδε τον γκρεμό και γύρισε πίσω
Ο Μάνταλος προτάθηκε στην Γαλατά
Μπακασέτας: "Δεν έχω ν' αποδείξω τίποτα, παρά μόνο σ' εμένα"
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ