ΑΕΚ

7/5/1989: Η βραδιά του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ

7/5/1989: Η βραδιά του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ

Μια μέρα σαν και τη σημερινή το 1989 (7/5), η ΑΕΚ πανηγύρισε τον παρθενικό της επαγγελματικό τίτλο και πρώτο έπειτα από δέκα χρόνια χάρη στο γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου. (VIDEO+PHOTOS)

Συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΚ βίωσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μεγάλης ιστορίας της. Ήταν 7 Μαΐου 1989, όταν η "Ένωση" επικράτησε 1-0 του γηπεδούχου Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και πανηγύρισε τον παρθενικό της επαγγελματικό τίτλο και πρώτο έπειτα από δέκα χρόνια χάρη στο γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου

Στην 29η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η "Ένωση" αντιμετώπιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο την ομάδα του Πειραιά και ήθελε στην χειρότερη την ισοπαλία για να διατηρήσει τον έναν βαθμό διαφορά που είχε.

Λίγες μέρες πριν το ντέρμπι, η ΑΕΚ είχε αποσυρθεί στην Πάρνηθα για να συγκεντρωθεί, αλλά και να προετοιμαστεί για το δύσκολο ματς, παρόντος και του Στράτου Γιδόπουλου, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο θεωρούσαν τόσο δεδομένη τη νίκη, που έκοψαν και τούρτα με σκορ 4-0 πάνω. Οι παίκτες του "Δικεφάλου" όμως, πανηγύρισαν δύο εβδομάδες νωρίτερα την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς στην τελευταία αγωνιστική ήρθαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα με τον ΠΑΟΚ.

7/5/1989: Η βραδιά του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ

Στο αγωνιστικό σκέλος τώρα ο Ολυμπιακός που ξεκίνησε και πιο επιθετικά είχε δοκάρι στο 23’ με τον Τσιαντάκη, με την Ένωση να δείχνει τις διαθέσεις της κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 53’ ο Στέλιος Μανωλάς γλίτωσε την ΑΕΚ με εκτίναξη σε κεφαλιά του Ντέταρι που θα ζήλευε ακόμα και ο καλύτερος γκολκίπερ, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα ήρθε η πρώτη από τις πέντε κόκκινες στο ματς.

Στο 61ο λεπτό ο Μπανιώτης αποβλήθηκε για εκτός φάσης χτύπημα στον Παύλο Παπαϊωάννου, ενώ στο 69’ ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ γκολ του Ντέταρι. Στη συνέχεια ο αγώνα διακόπηκε για 6’ λεπτά και όταν άρχισε ξανά υπήρξαν άλλες δύο αποβολές. Ο Πεππές της ΑΕΚ και ο Χατζίδης του Ολυμπιακού πήραν στο 69’ τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Η τέταρτη αποβολή ήρθε στο 75’ και ήταν για τον Μανωλά, ο οποίος έκανε φάουλ στον Ντέταρι.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν αντικρίσει την δεύτερη κίτρινη ο Μανωλάς, είχε γίνει η αλλαγή που έμελλε να στιγματίσει τον αγώνα. Ο Καραγκιοζόπουλος πήρε τη θέση του Χριστοδούλου και ήταν εκείνος που θα έγραφε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ΑΕΚ.

Ο Καραγκιοζόπουλος έκοψε μια επίθεση του Ολυμπιακού και βγήκε στην κόντρα μαζί με τον Οκόνσκι. Αφού έκαναν το 1-2 δύο φορές, ο άσος της Ένωσης έστρωσε την μπάλα στο αριστερό και με ένα δυνατό σουτ έκανε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

7/5/1989: Η βραδιά του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ

Το χρονόμετρο έδειχνε το 83ο λεπτό, όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Ταληκριάδη και οι 25.000 ΑΕΚτζήδες στο γήπεδο πετάχτηκαν από τα καθίσματά τους για να πανηγυρίσουν έναν τίτλο και το ξεκίνημα μιας… χρυσής δεκαετίας.

Η Ένωση ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με οκτώ παίκτες αφού στο 90’ αποβλήθηκε και ο Χατζής, με τον Μπάγεβιτς να το μαθαίνει την επόμενη μέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον χαμό που επικρατούσε στο ΟΑΚΑ.

Η 7η Μαΐου του 1989 είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την ιστορία της ΑΕΚ. Ήταν η μέρα που ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη δεκαετία με τίτλους και διακρίσεις για την Ένωση, με αποκορύφωμα την τριετία 1992-94, όπου η ομάδα κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα. Προχθές (5/5), η ΑΕΚ σήκωσε το πρωτάθλημα 24 χρόνια μετά την τελευταία της φορά!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Παπαϊωάννου, Σαββίδης (81’ Γεωργιάδης) Σαβέβσκι, Σταματής, Οκόνσκι, Χριστοδούλου (74’ Καραγκιοζόπουλος).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ