THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Το ντόμινο των επιθετικών με τον Ζάχαβι στο επίκεντρο

Ο Εράν Ζάχαβι
Ο Εράν Ζάχαβι INTIME SPORTS

Τι συμβαίνει με το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Εράν Ζάχαβι, ποιες οι κινήσεις και η επιθυμία του διεθνή Ισραηλινού επιθετικού, οι ματιές της PSV στην αγορά και η σύνδεση με τη φιλοδοξία της Φενερμπαχτσέ για τον Τικίνιο και την επέκταση του συμβολαίου του Ελ Αραμπί.

Καπνός υπάρχει. Φωτιά όμως στο φλερτ του Ολυμπιακού με τον Εράν Ζάχαβι υπάρχει; Και αν ναι, ποτέ θα φουντώσει; Αμεσα ή το καλοκαίρι; Από τις χαρακτηριστικές, πολυεπίπεδες, μεταγραφικές ιστορίες αυτή που εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστή τον διεθνή Ισραηλινό επιθετικό και την σχετική αναζήτηση των πρωταθλητών Ελλάδας. Ιστορία, όπως κάθε άλλη στο παζάρι, με παρακλάδια και άλλους ενδιαφερόμενους, αλλά και πολλούς επιδρώντες.

Ο Ζάχαβι δεν θα παραμείνει στην PSV μετά τη λήξη του συμβολαίου του τον Ιούνιο. Το έχει ξεκαθαρίσει. Από την ομάδα δεν έχει πρόβλημα, έχει όμως από τη διαβίωση του. Δύο φορές έκλεψαν το σπίτι του. Την πρώτη, την περασμένη άνοιξη, η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν μέσα σε αυτό και πέρασαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια των ληστών, ευτυχώς χωρίς τίποτα περισσότερο πέραν των βαθύτατων ψυχολογικών τραυμάτων που τους άφησε αυτή η περιπέτεια.

Από τότε, η σύζυγος του Ισραηλινού επιθετικού Σάι, διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία πως θέλει να φύγει από την Ολλανδία. Δεν κατέστη δυνατό το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε το σπίτι της οικογένειας έχει μετατραπεί στο – όπως λένε άλλωστε και οι ίδιοι –καλύτερα φρουρούμενο και ελεγχόμενο στη χώρα, ενώ ο ίδιος ο Ζάχαβι αλλά και η οικογένειά του προστατεύεται 24/7 από ιδιωτικούς φρουρούς.

Παρά ταύτα, το αίσθημα ασφάλειας της οικογένειας δεν έχει αυξηθεί. Κάθε άλλο. Ανασφάλεια κυριαρχεί και μάλιστα εντάθηκε όταν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χειμερινών τους διακοπών στο Ντουμπάι, διαρρήκτες μπήκαν και πάλι στο σπίτι τους.

O Ζάχαβι το τελευταίο δίμηνο ήταν εκτός δράσης λόγω τραυματισμού. Επέστρεψε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο ματς Κυπέλλου με την Τέλσταρ. Μετά το τέλος του παιχνιδιού ρωτήθηκε για το μέλλον του. Δεν κρύφτηκε, παραδέχτηκε πως δεν θα παραμείνει μετά το τέλος του συμβολαίου του στην PSV, δηλώνοντας πάντως πως θα ήθελε να το εξαντλήσει. Ως εκεί.

Την ίδια ώρα, ο ατζέντης του, Ρονέν Κατζάβ – σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία του με media του Ισραήλ (αναμενόμενο, πρόκειται για τον πλέον προβεβλημένο ποδοσφαιριστή της χώρας) - επιβεβαίωνε μεν την σχετική επιθυμία/πρόθεση, χωρίς όμως να αποκλείει άμεση αποχώρησή του Ζάχαβι από το Αϊντχόβεν. Η έστω, νωρίτερα του καλοκαιριού.

Βλέπετε, η προοπτική που εμφανίζονταν – μέχρι πρότινος τουλάχιστον – ως αυτή που συγκινούσε περισσότερο και τον ποδοσφαιριστή και τη σύζυγό του (celebrity γαρ με ιδιαίτερη κοσμική δραστηριότητα…) ήταν αυτή του MLS, όπου ομάδες σε πόλεις με εντονότατη παρουσία του εβραϊκού λόμπι, όπως το Μαϊάμι και το Λος Αντζελες, έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει προθέσεις και πιέζουν (χωρίς, πάντα σύμφωνα με τον Κατζάβ, να είναι οι μόνες, αφού μιλούσε χαρακτηριστικά για "διψήφιο αριθμό" κρούσεων. Δουλειά του είναι, άφησε χαρακτηριστικά ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής του Ζάχαβι στη Μακάμπι, η οποία ούτε… μηνιάτικο δεν μπορεί να του καλύψει).

Η ανοιχτή μεταγραφή περίοδος στο MLS ως και τον Μάιο επιτρέπει μάλιστα στον εκπρόσωπο του Ζάχαβι να είναι διαλλακτικός και να αξιοποιεί αυτή τη συνθήκη στις συζητήσεις/διαπραγματεύσεις/επαφές με την PSV, γνωρίζοντας πως ειδικά η αμερικάνικη πόρτα είναι ορθάνοιχτη, ανά πάσα ώρα και στιγμή ως το καλοκαίρι (και έκτοτε), για τον 34χρονο επιθετικό.

Η PSV και ο Τοσούν

Η PSV έκανε ό,τι μπορούσε στο ανθρώπινο επίπεδο προκειμένου να καθησυχάσει την οικογένεια και τον ποδοσφαιριστή, επιδιώκοντας να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ήρεμη διαβίωσή της στο Αϊντχόβεν. Τα συναισθήματα όμως δεν ορίζονται εύκολα και έτσι, το ότι σταθερά ο Ζάχαβι – ή η σύζυγός του ή ο ατζέντης του – δεν κλείνει μια και καλή το θέμα της παραμονής του, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, έφερε και τους ιθύνοντες του ολλανδικού συλλόγου σε μια κατάσταση τουλάχιστον εγρήγορσης.

Και αυτή έχει να κάνει με την επόμενη μέρα αν και εφόσον ο Ισραηλινός ξεκαθαρίσει και επιμείνει στο να αποχωρήσει άμεσα από το "Φίλιπς Στάντιον". Αν λοιπόν συναινέσει η PSV στην αποδέσμευσή του χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα είναι το πρώτο ζητούμενο. Μοιάζει περίπλοκο να απαντηθεί, αφού παρά τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει και αυτός του συμφέροντος. Οικονομικού και αγωνιστικού. Και εύλογα αναμένεται πως το ολλανδικό club δεν θα μπορούσε να παραχωρήσει βασικό ποδοσφαιριστή χωρίς να καρπωθεί κάτι.

Και χωρίς επίσης να έχει χρόνο, αλλά και επιλογή για την αντικατάστασή του. Σε αυτό το επίπεδο πάντως, το SPORT24 γνωρίζει η PSV όχι μόνο "ξεψαχνίζει" την αγορά αλλά έχει ήδη προκρίνει και βολιδοσκοπήσει την Εβερτον για το αν και εφόσον μπορεί να δανειστεί τον Τούρκο διεθνή φορ, Τσενκ Τοσούν.

Δεν είναι εύκολο και βάσει συμβολαίου του Τοσούν αφού έχει να παίρνει για το υπόλοιπο της σεζόν 1,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να είναι εντατικές, εκεί έχουν στρέψει τις ερωτήσεις και τις προσπάθειες τους, έστω σε διερευνητικό ακόμη επίπεδο, οι άνθρωποι της PSV προκειμένου να είναι έτοιμοι για ό,τι φέρει η τελευταία εβδομάδα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Ο Ελ Αραμπί, ο Τικίνιο, η Φενερμπαχτσέ και +35 εκατομμύρια

Κάπου εδώ λοιπόν μπαίνει και η κατάσταση που επικρατεί με τους φορ στον Ολυμπιακό. Η δεδομένη σχετική αναζήτηση των "ερυθρόλευκων" μόνο τυχαία δεν είναι. Τόσο, αρχικά, με ορίζοντα καλοκαιριού όσο και πλέον – εφόσον εν προκειμένω στην περίπτωση Ζάχαβι παρουσιάστηκε γόνιμο έδαφος – αμεσότερα. Ενας λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει ανανεώσει ο Ελ Αραμπί.

Δεύτερος και προφανώς αλληλένδετος είναι το ενδιαφέρον της Φενερμπαχτσέ για τον Τικίνιο. Αληθές ότι τα "καναρίνια" ψάχνουν φορ, αληθέστερο ότι έχουν εστιάσει στον Πορτογάλο (εννοείται πως δεν είναι ο μόνος στην ως συνήθως γεμάτη λίστα τους), ακόμη περισσότερο ότι ούτε χρήματα μπορούν να δώσουν για την αγορά του, ούτε και λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στο club, μπορούν και θέλουν να δεσμευτούν για καλοκαιρινή αγορά του με συγκεκριμένη option.

Κοινώς, διεκδικούν έναν ελεύθερο δανεισμό (γιατί το ακόμη πιο προχωρημένο σενάριο να αποδεσμευτεί ο Τικίνιο από τους "ερυθρόλευκους" ξεπερνάει τα όρια ακόμη και της πλέον καλπάζουσας φαντασίας), χωρίς ορισμένο buy out και… βλέπουμε. Σενάριο που υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε – εν τη γενέσει του πιθανότατα – "καεί" χωρίς δεύτερη συζήτηση. Συντηρείται όμως, από κάθε πλευρά (αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο) έστω και στη λογική απλώς και μόνο των πιθανοτήτων, ειδικά μιας μεταγραφικής περιόδου, όπου τα πάντα είναι πιθανά.

Ως προς το συμβόλαιο του Ζάχαβι. Στην PSV εισπράττει 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Εντός πλαισίου του Ολυμπιακού (ο Ελ Αραμπί παίρνει τα διπλά, ο Τικίνιο κατά τι περισσότερα). Η διαφορά προκύπτει από το ότι για να υπογράψει στην ολλανδική ομάδα (ως ελεύθερος πήγε από την κινεζική Γκουανγκζού) πήρε ως πριμ υπογραφής 4 εκατ. ευρώ. Κοινώς, η διετία του στο Αϊντχόβεν του απέφερε συνολικά 6 εκατομμύρια.

Θέμα οικονομικό, έτσι κι αλλιώς δεν έχει, αφού η πρότερη τετραετία του στην Κίνα του απέφερε – κρατηθείτε… - συνολικά 30 εκατ. ευρώ. Αυτό που προέχει πλέον για τον Ισραηλινό (και την οικογένειά του) είναι οι συνθήκες διαβίωσης στο – όποιο – νέο επαγγελματικό του περιβάλλον. Αν μπορούν να συνδυαστούν και με όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερες ποδοσφαιρικές συνθήκες, μιας και μόνο έτοιμος για… συνταξιοδότηση δεν αισθάνεται, ακόμη καλύτερα.

Καταλήγοντας. Προφανές απ’ όλες τις κινήσεις, πως γίνεται παιχνίδι. Από κάθε εμπλεκόμενο. Τον Ζάχαβι, ο οποίος ψάχνεται να φύγει, έχοντας πολλούς ενδιαφερόμενους στην πόρτα του, μεταξύ αυτών και τον Ολυμπιακό, δυνατότητα επιλογής ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά ακόμη – έστω και αν μπορεί να υπογράψει όπου θέλει εν όψει καλοκαιρού – δεσμευμένο με συμβόλαιο.

Την PSV, που μπορεί να μην το διατυμπανίζει, αλλά επίσης ψάχνεται για τον αντικαταστάτη του Ισραηλινού σε περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά να τον κρατήσει, έχοντας "κεντράρει" στον Τοσούν (έχει και άλλες επιλογές, ο Τούρκος όμως είναι η Νο1) και που προφανώς κάτι τις, λογικά, θα θελήσει εφόσον τεθεί θέμα αποχώρησης του Ισραηλινού.

Τη Φενερμπαχτσέ η οποία και εξακολουθεί να γλυκοκοιτάζει τον Τικίνιο και φυσικά τον Ολυμπιακό που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ζάχαβι επιδιώκοντας να ορίσει τις εξελίξεις με τις δικές του κινήσεις και πρωτοβουλία στην τελευταία εβδομάδα της μεταγραφικής περιόδου.

Εβδομάδα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το ντόμινο με τις μεταγραφές των συγκεκριμένων επιθετικών, που μπορεί να φτάσουν ως και τις 4, μπορεί η μία απλώς, η (όποια) πρώτη, να πυροδοτήσει ολόκληρο ή έστω μέρος του ντόμινο, μπορεί όμως και να μην αλλάξει το παραμικρό ως προς το υφιστάμενο status quo, με τις εξελίξεις να παίρνουν χρονική μετάθεση για το καλοκαίρι (που προφανώς και συγκεκριμένα για Ολυμπιακό και Ζάχαβι είναι πάνω στο τραπέζι, ανεξαρτήτως τι θα γίνει – και αν – τώρα).

Ο,τι δηλαδή προβλέπεται (σε) και προβλέπει μια τελευταία εβδομάδα μεταγραφικής περιόδου…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ