ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το μεταγραφικό στάτους της Φενέρμπαχτσε και η σεναριολογία για τον Μασούρα

Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - Αστέρας για την κανονική διάρκεια της Super League Interwetten.
Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - Αστέρας EUROKINISSI

Η απόφαση προπονητή και οι μεταγραφικοί στόχοι της Φενέρμπαχτσε, το οικονομικό και θεσμικό στάτους των "καναρινιών", η παντελής άγνοια εκ μέρους Μασούρα για ενδεχόμενο ενδιαφέρον τους και οι προτεραιότητες του διεθνή εξτρέμ αν και εφόσον προκύψει απτά θέμα μεταγραφής του.

Καλοκαίρι που συνδέει μεταγραφικά, σε κορυφαίο επίπεδο, Τουρκία και Ελλάδα, δεν γίνεται να μην υπάρξει. Ακόμη και αν καλά καλά δεν έχει φτάσει ακόμη, όπως τώρα, τέλη Μαΐου, με τη σεναριολογία να θέλει τη Φενέρμπαχτσε να ενδιαφέρεται για τον Γιώργο Μασούρα, λίγους μήνες μόνο μετά την αντίστοιχη σεναριολογία που υπήρχε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο σχετικά με τότε ενδιαφέρον για τον διεθνή εξτρέμ από την -πρωταθλήτρια πλέον Super Lig- Τράμπζονσπορ.

Μερικά δεδομένα κατ’ αρχάς από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Πρώτον, η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται σε φάση, αρχικά, αναζήτησης προπονητή. Τη δεδομένη στιγμή οι υποψήφιοι είναι δύο: ο Τούρκος Ισμαήλ Καρτάλ και ο Ζόρζε Ζέσους. Ο Καρτάλ ανέλαβε μεσούσης της σεζόν, ως μια τελείως υπηρεσιακή λύση, απλώς για να βγάλει την χρονιά. Βελτιώσε όμως πολύ τα "καναρίνια", άλλαξε τελείως την εικόνα τους και τα οδήγησε στη 2η θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Και έτσι, κέρδισε πολλούς πόντους.

Καμία κρούση στην πλευρά του Μασούρα

Ο Ζέσους βρίσκεται εδώ και πάνω από δύο μήνες σε συζητήσεις με τη Φενερμπαχτσέ. Ο πρόεδρος Αλί Κοτς αποκάλυψε πως παρακολουθεί την ομάδα από τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο παρότι -συνεχώς και σταθερά το τελευταίο διάστημα- προεξοφλείται συμφωνία τόσο από πορτογαλικά όσο και τουρκικά media (έναντι μάλιστα του μυθικού ποσού 7 εκατ. ευρώ ως ετήσιες απολαβές), αυτή ακόμη, τουλάχιστον βάσει των όσων ισχυρίζεται ο Κοτς, δεν έχει επιτευχθεί.

Οι δυο τους λοιπόν, Καρτάλ και Ζέσους, είναι αυτοί που "παίζουν" για τον τεχνικό της Φενέρ. Απόφαση και επιλογή προφανώς καταλυτική για το καλοκαιρινό παζάρι και το που και πως θα κινηθούν οι δευτεραθλητές Τουρκίας σε αυτό. Οι προτεραιότητες πάντως, οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, αφού και εδώ με προεδρικές δηλώσεις, αποσαφηνίστηκαν: αναζητείται ένας αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ένας αριστερός μπακ, ένας αριστερός εξτρέμ, ένας κεντρικός χαφ και ένας φουνταριστός.

Προφανώς στο κομμάτι του αριστερού εξτρέμ έρχεται να κουμπώσει και η περί Μασούρα σεναριολογία, με τη Φενέρ να έχει μεν ρωτήσει για το στάτους του Ελληνα επιθετικού, να έχει απευθυνθεί στον Ολυμπιακό για το αν και κατά πόσον παραχωρείται, αλλά και ποιες είναι οι αξιώσεις των "ερυθρόλευκων" (σ.σ. 8 εκατ. ευρώ εμφανίζονται αυτές σε σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα), αλλά ως εκεί.

Ως τώρα, ξεκάθαρα, τα "καναρίνια" σκανάρουν την αγορά, ελέγχοντας δεδομένα για υποψήφιους στόχους, χωρίς -ακόμη τουλάχιστον- να προχωράνε σε κατάθεση προτάσεων ή διαπραγματεύσεων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πλευρά του Μασούρα δεν γνωρίζει το παραμικρό για ενδιαφέρον της Φενέρ, ούτε και έχει δεχτεί οποιαδήποτε σχετική νύξη ή κρούση.

Δεν συγκινείται από την προοπτική της Φενέρ

Το σημαντικότερο όλων ίσως να είναι πως ανεξαρτήτως των παραπάνω, ο 28χρονος ακραίος επιθετικός δεν φαίνεται να… συγκινείται με την προοπτική της Φενέρ (και γενικότερα του τουρκικού πρωταθλήματος), ειδικά σε σύγκριση με το στάτους που έχει κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό. Το βήμα στο εξωτερικό είναι κάτι που θα ήθελε, αλλά οι προτεραιότητές του, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αν και εφόσον προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν βρίσκονται προς ανατολή μεριά.

Δύο ακόμη απαραίτητες επισημάνσεις. Μπορεί για παράδειγμα η Φενέρμπαχτσε να συζητάει με τον Ζέσους έναντι εξωπραγματικού για τα δεδομένα της ποσού, μπορεί να έχει ήδη αγοράσει τον Ουρουγουανό εξτρέμ Ντιέγκο Ρόσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πλέον υπάρχει ατελείωτη οικονομική δυνατότητα. Και κυρίως, ακόμη και για τη λαοφιλέστερη ομάδα της Τουρκίας, απεριόριστη (όπως στο παρελθόν) ανοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, θεσμοθετημένα πλέον και πρέπει να τηρούνται. Και οι εξαιρέσεις, είναι απολύτως μετρημένες και πολύ συγκεκριμένες. Μια θα γίνει για τον προπονητή, άλλη μία, βία δύο, για ποδοσφαιριστές.

Τέλος, να σημειωθεί πως από πέρυσι, η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού των ξένων που κάθε τουρκική ομάδα δικαιούται να έχει στα μητρώα της. Επιτρέποντας λοιπόν 14 στο ρόστερ και εξ αυτών, οι 8 μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται την ίδια στιγμή στο γήπεδο σε παιχνίδια. Η Φενέρ τη δεδομένη στιγμή έχει 12 ξένους στο ρόστερ της με συμβόλαιο για τουλάχιστον την επόμενη σεζόν και όπως προαναφέρθηκε θα βγει στην καλοκαιρινή αγορά ψάχνοντας τέσσερις ακόμη βασικούς.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ