ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα συν και πλην της υπόθεσης Τικίνιο

Ο Τικίνιο Σοάρες στην αναμέτρηση της Πόρτο με τη Γιουβέντους για το Champions League.
Ο Τικίνιο Σοάρες στην αναμέτρηση της Πόρτο με τη Γιουβέντους © 2017 PAULO DUARTE/ASSOCIATED PRESS

Τι πραγματικά "παίζει" ανάμεσα στους "ερυθρόλευκους" και τον Τικίνο Σοάρες; Τα οικονομικά δεδομένα, η ιεράρχηση των αναγκών της επίθεσης και ο διπλός ρόλος. Το SPORT 24 έχει το ρεπορτάζ.

Τικίνιο Σοάρες. Το όνομα του Βραζιλιάνου επιθετικού ήρθε για να... αντικαταστήσει στα ρεπορτάζ εκείνο του Γιουνές Μπελχαντά που είχε την τιμητική του τον προηγούμενο μήνα. Το SPORT 24 είχε καταγράψει τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης του Μαροκινού μεσοεπιθετικού με κεντρικό συμπέρασμα ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο να απασχολήσει σοβαρά τον Ολυμπιακό, με τις εξελίξεις να δικαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες.

Το ίδιο θα επιχειρήσουμε με την καταγραφή των γεγονότων για την υπόθεση του Τικίνιο Σοάρες. Σε αντίθεση με τον Μπελχαντά, ο Βραζιλιάνος επιθετικός είναι ιστορία που κοιτάζει ζεστά ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" είναι εκείνος που ανέδειξε τον Τικίνιο από τα χρόνια της Γκιμαράες, τον ξέρει πολύ καλά και θεωρεί ότι έχει στοιχεία που χρειάζονται στο ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο 30χρονος επιθετικός αγωνίστηκε μέχρι πέρυσι στην Πόρτο που τον απέκτησε από τη Γκιμαράες το 2017 κι έμεινε εκεί έως το καλοκαίρι. Με τη φανέλα των "δράκων" έπαιξε συνολικά σε 140 παιχνίδια, σκόραρε 65 φορές, μοίρασε και 19 ασίστ. Πρόκειται για έναν προικισμένο και ποιοτικό φορ, με μπόι 1.87, ο οποίος συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας και βοηθά ανασταλτικά.

Το γεγονός ότι έμεινε ελεύθερος από την ομάδα της Κίνας (Τιανζίζ Τέντα) λίγους μήνες έπειτα από τη μεταγραφή του (έπαιξε εκεί όλα κι όλα πέντε παιχνίδια) κάνει την περίπτωσή του ακόμη πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους, με τον κόουτς του Ολυμπιακού να συμπεριλαμβάνεται…

Ο Τικίνιο πήγε στην Κίνα με ένα ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μπορεί να αποχώρησε πρόωρα λόγω των ορίων (κυρίως οικονομικών) που έβαλε η κυβέρνηση της χώρας, αλλά το κασέ του παραμένει ψηλά. Ζητά μίνιμουμ ενάμιση εκατομμύριο ευρώ “νετ”, πριμ υπογραφής (signing fee) ως ελεύθερος και τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Κι εδώ βρίσκεται το ζουμί της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει στην επίθεση του τον Ελ Αραμπί των 2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, με 26 γκολ και 6 ασίστ φέτος και τον Αχμέντ Χασάν με άλλα 15 τέρματα και 5 "τελικές", προερχόμενος από τον πάγκο. Στο υποθετικό σενάριο, λοιπόν, ότι αποκτά τον Τικίνιο που ακριβώς θα τον χρησιμοποιήσει και κάθε πότε; Το να μείνει στον πάγκο ο Ελ Αραμπί ακόμη και στα 34 του, στην παρούσα φάση θεωρείται απίθανο.

Θα δεχθεί ο Τικίνιο να έρθει για ρεζέρβα; Θα αποκτήσουν οι "ερυθρόλευκοι" έναν αναπληρωματικό, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, επιθετικό πληρώνοντάς τον 1,5 εκατομμύριο το χρόνο; Κι αν "ναι" ο Χασάν θα γίνει η τρίτη επιλογή στην επίθεση; Πρόκειται για έναν επιθετικό, τον οποίο αγόρασε πέρυσι με ένα ποσό κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ κι έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023. Πόσο εύκολο είναι να δαπανηθούν αυτά τα -όχι λίγα- χρήματα και να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην επίθεση, σε μια ομάδα που παίζει συνήθως με έναν επιθετικό και υπό προϋποθέσεις με δύο σε κάθε ματς;

Ο Πέδρο Μαρτίνς και ο κάθε κόουτς θέλει όσο περισσότερους καλούς παίκτες μπορεί στη διάθεσή του. Η προτεραιότητα του Ολυμπιακού, ωστόσο στην παρούσα φάση είναι να καλυφθεί στο μέτωπο των εξτρέμ με πιθανή παραμονή του Μπρούμα κι έναν ακόμη ακραίο. Θέλει κι έναν ακόμη επιθετικό, καλύτερο, πιο έτοιμο από τον Κάιπερς, αλλά μια περίπτωση Τικίνιο μοιάζει με πολυτέλεια, ειδικά σε αυτή τη φάση που δεν γνωρίζει ακόμη κανείς αν η ομάδα παίξει και του χρόνου στο Champions League, καθώς μεσολαβούν τα προκριματικά.

Λογικό είναι, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα να έχει συν και πλην, τα οποία οι αρμόδιοι καλούνται να βάλουν στη ζυγαριά και να αποφασίσουν. Ο Πέδρο Μαρτίνς φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να χωρέσει τον Τικίνιο και σε ένα από τα δύο άκρα της επίθεσης, αλλά όχι ως εξτρέμ, ως περιφερειακό επιθετικό. Ο Βραζιλιάνος, όμως, μια ζωή "φουνταριστός" παίζει. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ρόλο και τετραγωνικά στο γήπεδο στα 30 του;

Επίσης, το να μπει ο Ολυμπιακός σε μια διαδικασία να πάρει από τώρα τον Τικίνιο για να τον έχει βασικό του χρόνου που μένει ελεύθερος ο Ελ Αραμπί, πάλι δεν έχει ρεαλιστικό υπόβαθρο. Για όλους αυτούς τους λόγους, συν το ότι ο Τικίνιο έχει ήδη προτάσεις από ομάδες που τον θέλουν για νούμερο 1 στην επίθεση, σχηματίζεται ένα αρκετά περίπλοκο παζλ. Για την ιστορία, το τελευταίο παιχνίδι του Τικίνιο στην Κίνα ήταν τον Νοέμβρη. Είναι δηλαδή ήδη έξι μήνες χωρίς επίσημο αγώνα στα πόδια του, έστω κι αν γέμισε τον τραπεζικό του λογαριασμό με αρκετά εκατομμύρια… Ίδωμεν.

Photo credits: © 2017 Paulo Duarte/Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ