ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα προφίλ των πιθανών αντιπάλων του σε Champions League και Europa League

Ο προπονητής της Ρέιντζερς, Στίβεν Τζέραρντ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Γαλατάσαραϊ για τα playoffs του Europa League 2020-2021 στο "Άιμπροξ", Γλασκώβη | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
Ο προπονητής της Ρέιντζερς, Στίβεν Τζέραρντ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Γαλατάσαραϊ για τα playoffs του Europa League 2020-2021 στο "Άιμπροξ", Γλασκώβη | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 © 2021 IAN MACNICOL/ASSOCIATED PRESS

Ο Ολυμπιακός καλείται να αποκλείσει το νικητή του Μάλμε-Ρέιντζερς στα playoffs του Champions League ή το νικητή Λίνκολν Ρεντ Ιμπς-Σλόβαν στα playoffs του Europa League για να μπει στους ομίλους κάθε διοργάνωσης. Το προφίλ των 4 ομάδων.

Ο Ολυμπιακός έμαθε το δρόμο που πρέπει να διαβεί για να φτάσει στους ομίλους του Champions League ή του Europa League.

Σε περίπτωση που αποκλείσει τη Λουντογκόρετς και φτάσει στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Μάλμε - Ρέιντζερς. Αν αποκλειστεί από τη βουλγαρική ομάδα, συνεχίζει στα playoffs του Europa League με το νικητή του Λίνκολν - Σλόβαν.

Το SPORT24 παρουσιάζει ένα συνοπτικό προφίλ των 4 υποψηφίων αντιπάλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι θα κρίνουν και το ευρωπαϊκό μέλλον του.

Το προφίλ της Μάλμε

Η πρωταθλήτρια Σουηδίας αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, διότι ανήκει στο μικρό γκρουπ ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις που βρίσκονται στο μέσο των σεζόν τους. Η Allsvenskan έχει διανύσει ήδη 13 αγωνιστικές, με τη Μάλμε να βρίσκεται στη 2η θέση με 29 βαθμούς, μόλις ένα πίσω από την πρωτοπόρο Τζουργκάρντεν. Στα προκριματικά απέκλεισε τη Ρίγα με νίκη 1-0 στη Σουηδία και ισοπαλία 1-1 στη Λετονία, ενώ στον προηγούμενο γύρο έκανε το ίδιο με την Ελσίνκι (νίκη 2-1 στη Σουηδία, ισοπαλία 2-2 στη Φινλανδία).

Με τον Γιον Νταλ Τόμασον στο "τιμόνι" να οδηγεί την ομάδα στον τίτλο την περσινή σεζόν και να συνεχίζει φέτος, η Μάλμε δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε σχέση με το 2020. Ενόψει των playoffs του Champions League δεν πρόκειται να υπάρξουν πολλές μεταγραφικές κινήσεις, αφού οι Σουηδοί δεν πρόκειται να δώσουν παίκτες τους μιας και βρίσκονται στα μέσα της σεζόν και μπροστά στη μεγάλη πρόκληση των ομίλων, ενώ δεν έχουν στα σκαριά και κάποιο απόκτημα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Το αστέρι της ομάδας από πέρυσι είναι ο "βράχος" της άμυνας, Ανέλ Αχμέντχοτζιτς, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών έγινε διεθνής και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μεταγραφή. Παρ' όλα αυτά, η άμυνα παραμένει η πληγή των Σουηδών, αφού σπάνια υπάρχουν παιχνίδια τη φετινή σεζόν στα οποία δεν έχουν δεχθεί γκολ.

Ο Αντόνιο Τσόλακ θα παραμείνει δανεικός από τον ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος της σεζόν και μέχρι στιγμής κάνει ό,τι δεν κατάφερε στη Θεσσαλονίκη, σκοράρει. Τα 7 τέρματά του στο πρωτάθλημα και τα 3 στα προηγούμενα 4 παιχνίδια των προκριματικών δείχνουν ότι ο Κροάτης επιθετικός δεν ήταν αυτός που έδειξε στον Δικέφαλο. Ωστόσο, έχει μεγάλη συμπαράσταση στο 4-4-2 των Σουηδών, με τον Σέρεν Ρίεκς να τον πλησιάζει σε συγκομιδή (6 γκολ στο πρωτάθλημα) και τον αριστερό εξτρέμ Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς να είναι κι αυτός παραγωγικός.

Το προφίλ της Ρέιντζερς

Η Ρέιντζερς αποτελεί μία ομάδα μυστήριο, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού κατατάσσεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πέρυσι ήταν η ομάδα που δεν έχανε πουθενά, που έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα και επέστρεψε στην κορυφή έπειτα από μία δεκαετία με 35 βαθμούς διαφορά από τη Σέλτικ, χωρίς ήττα και με 102 βαθμούς, ωστόσο στο Europa League αποκλείστηκε στη φάση των 16 ύστερα από εντός έδρας ήττα κόντρα στη Σλάβια.

Φέτος, συνεχίζεται αυτό το ρόλερ κόστερ που εμποδίζει την ασφαλή αξιολόγηση. Στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Άρσεναλ και νίκησε 2-1 τη Ρεάλ, στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας ηττήθηκε απ' την Τρανμίρ και έμεινε στο 0-0 με την Μπράιτον. Στην πρώτη επίσημη υποχρέωση στο πρωτάθλημα πάντως (αφού δεν έχει αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League ακόμη), η ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ παρουσιάστηκε απολύτως έτοιμη. Το 3-0 επί της Λίβινγκστον στο θρυλικό "Άιμπροξ" φανέρωσε ότι η Σέλτικ (ήττα 1-2 από Χαρτς) έχει πολύ δρόμο ακόμα για να ενοχλήσει τους αιώνιους αντιπάλους στο σκοτσέζικο ποδόσφαιρο.

Η δυναμικότητα των "Τζερς" κρίνεται εν πολλοίς από τον κορυφαίο παίκτη τους και το κατά πόσο επιθυμεί ακόμα να μεταγραφεί σε υψηλότερο επίπεδο ή όχι. Ο Αλφρέντο Μορέλος των 17 γκολ και 13 ασίστ σε 44 αγώνες όλων των διοργανώσεων πέρυσι είναι ένας παίκτης που θα κάνει και τη σωστή και τη "βρώμικη" δουλειά. Οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες, κυρίως για αντιαθλητικά χτυπήματα σε αντιπάλους, είναι συχνό φαινόμενο για τον Κολομβιανό επιθετικό, ο οποίος βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις για μεταγραφή τους προηγούμενους μήνες, όμως πλέον μοιάζει πιθανό ότι θα παραμένει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, ο Τζέραρντ χρησιμοποιεί τον Κεμάρ Ρουφ ως αντικαταστάτη του Μορέλος αυτό το διάστημα που απουσίαζε στο Copa America, όμως ο Νοτιοαφρικανός επιθετικός είναι τιμωρημένος για 4 παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από εκεί και πέρα, ο Ράιαν Κεντ στο αριστερό άκρο και από την άλλη πλευρά ο Ιάνις Χάτζι, γιος του σπουδαίου Γκέοργκε Χάτζι, αποτελούν τις βασικές πηγές κινδύνου απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα στο 4-3-3 του Τζέραρντ.

Το προφίλ της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς

Ικανή για ζημιές, αν και όχι... ολοκληρωμένες η Λίνκολν Ρεντ Ιμπς αποτελεί το... καμάρι του Γιβραλτάρ, με 6 πρωταθλήματα στα 8 χρόνια που η χώρα αποτελεί μέλος της UEFA. Σε αυτό το διάστημα έχει μία νίκη επί της Σέλτικ, αν και αποκλείστηκε στη συνέχεια, έχει αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ, αν και δέχθηκε 5 γκολ στο πρώτο παιχνίδι, ενώ τώρα προέρχεται από δύο ήττες από την Κλουζ στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, αν και διέλυσε τη Φόλα Ες στον 1ο προκριματικό.

Αγωνίζεται στο "Βικτόρια Στέιντιουμ" χωρητικότητας 5.000 θεατών, που φιλοξενεί όλες τις ομάδες του εγχώριου πρωταθλήματος. Διαθέτει το καλύτερο ρόστερ, το οποίο προκαλεί φόβο μόνο εντός των (μικρών) συνόρων. Ο 39χρονος επιθετικός Λι Κασιάρο και ο 38χρονος στόπερ Ρόι Τσιπολίνα παραμένουν σημαντικά μέλη στο rotation, Το μεγάλο αστέρι της ομάδας έχει αρκετά μικρότερη ηλικία. Ο 27χρονος επιθετικός με ρίζες από Φιλιππίνες και Ισπανία Κίκε Γκόμεθ σημείωσε 26 γκολ σε 25 αγώνες όλων των διοργανώσεων. Προς το παρόν, θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το σκοράρισμα μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αφού το πρωτάθλημα Γιβραλτάρ αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου.

Το προφίλ της Σλόβαν

Η περσινή Σλόβαν δεν είχε αντίπαλο στο πρωτάθλημα Σλοβακίας και μέχρι στιγμής ο Βλάντιμιρ Βάις, προπονητής της ομάδας και πατέρας του πρώην εξτρέμ του Ολυμπιακού που επίσης βρίσκεται στη Σλόβαν, έχει καταφέρει να κρατήσει στην ομάδα τους περισσότερους παίκτες που ευθύνονται για τον τίτλο.

Οι υποχρεώσεις της Σλόβαν άρχισαν στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου απέκλεισε δύσκολα (νίκη 2-0 και ήττα 1-2) τη Σάμροκ από την Ιρλανδία. Στον επόμενο γύρο έβαλε δύσκολα στη Γιουνγκ Μπόις, όμως το 0-0 της Σλοβακίας έγινε ήττα 2-3 στην Ελβετία. Εκτός από αυτά τα 4 παιχνίδια, οι παίκτες της Σλόβαν έχουν ήδη και δύο αγώνες στο πρωτάθλημα, επικρατώντας εκτός έδρας με 4-1 της Λιπτόβσκι και με 2-0 εντός της Τρέντσιν.

Ο παίκτης που ξεχώρισε την περσινή σεζόν ήταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ραφαέλ Ρατάο, ο οποίος σημείωσε 14 γκολ και μοίρασε 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Αρκετές ασίστ κατέληξαν στους παρτενέρ του στην επίθεση, Άλεν Όζμπολτ (δόθηκε δανεικός στη Χαποέλ Χάιφα) και Ντάβιντ Στρέλετς, που επίσης έπιασαν διψήφιο αριθμό τερμάτων. Από την ομάδα αποχώρησε, πάντως, ένας εξίσου καλός δημιουργός, ο Ισπανός μέσος Νόνο, ο οποίος έπειτα από 9 ασίστ και 2 γκολ βρήκε στέγη στη Χόνβεντ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ