ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για τα γκρουπ δυναμικότητας σε Europa League και Conference League

Ο Αγκιμπού Καμαρά στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα
Ο Αγκιμπού Καμαρά στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή του σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μετά τους δύο αγώνες των playoffs με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λεμεσού θα γνωρίζει αν θα συμμετάσχει στο Europa League ή στο Conference League. Οι προϋποθέσεις των ερυθρολεύκων για να μπουν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA και η "σιγουριά" της τρίτης.

Ο Ολυμπιακός είναι, πλέον, η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την πρόκριση επί της Σλόβαν και κατ' επέκταση το πέρας των τρίτων προκριματικών γύρων και στις τρεις διοργανώσεις, καθώς ο Παναθηναϊκός και ο Άρης αποκλείστηκαν από Σλάβια Πράγας και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα.

Πλέον οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν στα playoffs του Europa League, φάση στην οποία θα αναμετρηθούν με τον πρωταθλητή Κύπρου, Απόλλωνα Λεμεσού. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στην Κύπρο στις 18 Αυγούστου και μια εβδομάδα μετά η ρεβάνς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Φυσικά χάρη στην πρόκριση επί των Σλοβάκων οι ερυθρόλευκοι εξασφάλισαν την παρουσία τους σε ευρωπαϊκό όμιλο για ενδέκατη διαδοχική σεζόν είτε στο Europa League είτε στο Conference League, ανάλογα με την έκβαση της μονομαχίας με τον Απόλλωνα.

Στην κλήρωση της Νιόν (26/8, 14:00) οι ερυθρόλευκοι συγκρντρώνουν τις προϋποθέσεις με λίγη τύχη να πετύχουν αντιπάλους στα μέτρα τους, καθώς στο Europa League θα είναι είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ στο Conference League θα είναι όπως και να 'χει επικεφαλής.

Το παζλ του Europa League αλλά και τα δεδομένα να μπουν οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο γκρουπ

Το μισό "παζλ" του Europa League έχει συμπληρωθεί ήδη, καθώς είναι γνωστές οι 16 ομάδες που θα μετέχουν στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Οι 12 εξασφάλισαν απευθείας τη θέση τους από τα εθνικά πρωταθλήματα είτε τα κύπελλα. Πρόκειται για τις: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Μπέτις, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λάτσιο, Ρόμα, Ουνιόν Βερολίνου, Φράιμπουργκ, Ναντ, Ρεν, Μπράγκα και Φέγενορντ.

Απευθείας πρόκριση στους ομίλους έχουν κλειδωμένη επίσης οι τέσσερις ομάδες που αποκλείστηκαν από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (και δεν συνεχίζουν στα playoffs του Europa League σε αντίθεση με τις ομάδες που αποκλείστηκαν στον ίδιο γύρο αλλά από το μονοπάτι των πρωταθλητών, όπως ο Απόλλων Λεμεσού). Πρόκειται για τις: Μονακό, Στουρμ Γκρατς, Ουνιόν Σεν - Ζιλουάζ και Μίντιλαντ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα προκύψουν από τα έξι ζευγάρια των προκριματικών του Champions League (ηττημένοι) και τα δέκα ζευγάρια των προκριματικών του Europa League (νικητές, όπως το Ολυμπιακός - Απόλλων Λεμεσού).

Από τις ομάδες που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής, πέντε έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Και οι πέντε έχουν περισσότερους βαθμούς στη βαθμολογία της UEFA από τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για τις: Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λάτσιο και Μπράγκα.

Από τις τρεις θέσεις που απομένουν ο Ολυμπιακός δεδομένα χάνει ακόμα μια, καθώς και οι δύο ομάδες του ζευγαριού Ντινάμο Κιέβου - Μπενφίκα από τα προκριματικά του Champions League, διαθέτουν υψηλότερο συντελεστή και έτσι ο ηττημένος του ζευγαριού θα τοποθετηθεί σίγουρα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και πάνω από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα τα ζευγάρια τα οποία "κοιτάει" ο Ολυμπιακός από τα playoffs του Champions League για να δει αν θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στο Europa League είναι τα εξής:

  • Μπόντο Γκλιμτ - Ντίναμο Ζάγκρεμπ
  • Μακάμπι Χάιφα - Ερυθρός Αστέρας
  • Ρέιντζερς - Αϊντχόφεν

Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ, ο Ερυθρός Αστέρας και η Ρέιντζερς διαθέτουν ανώτερη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό στην UEFA. Αν προκριθούν τουλάχιστον δύο εξ αυτών στους ομίλους του Champions League, τότε θα τοποθετηθεί στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Αντίθετα αν αποκλειστούν τουλάχιστον δύο από τα playoffs του Champions League και συνεχίσουν στο Europa, τότε δεδομένα θα μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Για το αν θα μπει στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας δεν τον ενδιαφέρει κανένα ζευγάρι των playoffs του Europa League, διότι η δική του βαθμολογία είναι καλύτερη απ' όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκριση στους ομίλους του Champions League προσφέρει μπόνους στη βαθμολογία των χωρών της UEFA. Και αν η Σκωτία (Ρέιντζερς) και η Σερβία (Ερυθρός Αστέρας) απέχουν από την Ελλάδα, τότε η πρόκριση μιας ομάδας από την Κροατία (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), που είναι μία από τους διώκτες μας, θα δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στην Ελλάδα, που συνεχίζει με μια ομάδα στην Ευρώπη.

Επομένως η "ευχή" του Ολυμπιακού να περάσει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους ομίλους του Champions League είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για τη βαθμολογία της Ελλάδας.

Σίγουρος για το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στο Conference League

Η βαθμολογία των ερυθρολεύκων τούς επιτρέπει να βρεθούν αυτομάτως στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας του Conference League, χωρίς να χρειάζονται κάποιον συνδυασμό από κάποιον προκριματικό.

Για το Conference καμία ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει απευθείας την είσοδό της στους ομίλους, επομένως οι 32 φιναλίστ από τις 22 ομάδες που θα προκριθούν από τα playoffs του Conference, αλλά και τις 10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα playoffs του Europa League θα σχηματιστούν στην πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από τις 64 ομάδες που είναι πιθανό να μπουν στους ομίλους της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός έχει χαμηλότερη βαθμολογία μόνο από τις Βιγιαρεάλ, Βασιλεία και Σλάβια Πράγας, που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι είναι τέταρτοι στην κατάταξη, επομένως θα είναι δεδομένα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, αν "υποβιβαστούν" στο Conference League.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ