FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο ανίκητος Σα έχει σώσει επτά γκολ

Εκπληκτικές επιδόσεις του Σα με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Εκπληκτικές επιδόσεις του Σα με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Ο Σα ακόμα δεν έχει δεχθεί γκολ στο πρωτάθλημα και οι επιδόσεις του ζαλίζουν. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα ασύλληπτα ποσοστά του Πορτογάλου τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο ντέρμπι της σεζόν απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το γκολ του Φορτούνη έκανε τη διαφορά, αλλά για να μείνει το 1-0 φρόντισε ο Ζοσέ Σα με τις επεμβάσεις του.

Ο Πορτογάλος ήταν για μια ακόμη φορά καθοριστικός με τις επεμβάσεις του. Ο Σα ακόμα δεν έχει δεχθεί γκολ στη φετινή Super League Interwetten. Στο μοναδικό γκολ που έχει δεχθεί ο Ολυμπιακός, αυτό στην ισοπαλία στα Γιάννενα, κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Τζολάκης, σε ένα από τα δύο φετινά ματς που έχει αγωνιστεί.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΓΚΟΛ: 9/9 ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο Σα έχει παίξει στα υπόλοιπα πέντε και σε 450' ακόμα δεν έχει μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα. Ο Πορτογάλος έχει αντιμετωπίσει εννέα τελικές και έχει απαντήσει σε όλες.

Ιδού στο γράφημα της Opta τα σημεία από που έχουν γίνει οι τελικές προς την εστία του Ολυμπιακού.

Οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει ο Σα στη Super League Interwetten
Οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει ο Σα στη Super League Interwetten SPORT24

Δεν είναι μόνο μακρινά σουτ, αλλά και πολύ κοντινές εκτελέσεις, στις οποίες έχει επέμβει αποτελεσματικά ο Σα. Και που πήγαν στην εστία αυτές οι τελικές; Ορίστε η απεικόνιση.

Τα σημεία των φετινών επεμβάσεων του Σα στη Super League Interwetten
Τα σημεία των φετινών επεμβάσεων του Σα στη Super League Interwetten SPORT24

Αυτά είναι τα σημεία στην εστία όπου έγιναν οι εννέα επεμβάσεις του Σα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος είχε πολλή δουλειά στη δεξιά του γωνία, είχε και τρεις εκτελέσεις ψηλά, αλλά τα έβγαλε όλα.

Ο κίπερ του Ολυμπιακού δεν είναι ο μοναδικός που έχει το 100% φέτος. Όπως είδαμε και στο χθεσινό θέμα για τον Άρη, Μπουσέ και Σιαμπάνης επίσης δεν έχουν δεχθεί γκολ. Όμως, οι δύο τερματοφύλακες που έχουν διαδεχθεί τον Κουέστα κάτω από τα γκολπόστ έχουν αγωνιστεί μόνο σε δύο ματς ο καθένας, έχουν 180' έκαστος.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Για τον Σα εννοείται πως είναι σημαντική η αμυντική λειτουργία που έχει μπροστά του. Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το ξεκίνημα της Super League, ο Ολυμπιακός επιτρέπει περισσότερα στους αντιπάλους του από πέρυσι.

Στην περσινή κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός δεχόταν μόλις 6.7 τελικές ανά παιχνίδι. Ο φετινός του μέσος όρος στα πρώτα επτά παιχνίδια είναι 8.3 τελικές, παρότι μόνο ένα απ'αυτά τα ματς ήταν ντέρμπι.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

"Ναι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο δύσκολα ήταν τελικά αυτά που έβγαλε ο Σα, μπορεί να ήταν εύκολα". Σωστή σκέψη, αλλά δεν έχεις δίκιο, φίλε. Γιατί ξέρουμε.

Τα Expected Goals on Target από την Opta κάνουν αυτό ακριβώς. Αξιολογούν τις τελικές που βρήκαν εστία σύμφωνα με το πόσο επικίνδυνες ήταν για τον τερματοφύλακα. Μετράει φυσικά η απόσταση, αλλά συνοπολογίζεται η δύναμη του σουτ και η στόχευση στην εστία, αν η μπάλα πχ πήγε δυνατά στη γωνία ή αδύναμα πάνω στον τερματοφύλακα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μεγάλη απειλή αντιμετώπισε κάθε τερματοφύλακας και πως τη διαχειρίστηκε.

ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ 6.6 ΓΚΟΛ

Πάμε να δούμε λοιπόν τι έχουν κάνει Σα, Ζίβκοβιτς, Διούδης και Τσιντώτας σ'αυτόν τον τομέα από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν μέχρι και σήμερα. Ξέρουμε πόσα γκολ έχουν φάει, ξέρουμε πόσα "έπρεπε" να φάνε, οπότε ας δούμε πως τα πήγαν.

Τα περισσότερα/λιγότερα γκολ που έχουν δεχθεί οι τερματοφύλακες του Big-4 από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Τα περισσότερα/λιγότερα γκολ που έχουν δεχθεί οι τερματοφύλακες του Big-4 από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα SPORT24

Ο εκπληκτικός Σα έχει δεχθεί 6.6 γκολ λιγότερα απ'αυτά που θα έπρεπε με βάση τις τελικές που πήγαν στην εστία του. Ο Πορτογάλος έχει δεχθεί τελικές για 16.6 γκολ, αλλά έχει φάει μόνο 10. Να σημειώσουμε εδώ ότι εξαιρούνται τα πέναλτι.

Ο Ζίβκοβιτς τα πάει πολύ καλά. Από τότε που έχει πάρει τη θέση του Πασχαλάκη, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έχει δεχθεί τελικές για 19.9 γκολ και έχει δεχθεί 17, 2.9 λιγότερα απ'αυτά που θα "έπρεπε".

Καλύτερα θα μπορούσαν να έχουν πάει Διούδης και Τσιντώτας. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είναι στο +1.1 και εκείνος της ΑΕΚ στο +2.2, αμφότεροι έχουν φάει περισσότερα απ'αυτά που θα "'έπρεπε" με βάση τις τελικές που έχουν αντιμετωπίσει.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΣ 38% ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ

Η επίδοση του Σα είναι ασύλληπτη. Όταν έχεις τόσο μικρό όγκο "δουλειάς", όταν δέχεσαι δηλαδή λίγες τελικές, δεν είναι εύκολο να βρεις τις επεμβάσεις που θα σου ανεβάσουν τόσο πολύ τα νούμερα.

Όταν σώζεις έξι από τα 16 γκολ, στην ουσία σώζεις το 38% των γκολ που θα "έπρεπε" να φας, το νούμερο είναι τεράστιο και το δείγμα είναι πολύ μεγάλο, μετράμε από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Ο Πορτογάλος τελείωσε την περσινή σεζόν έχοντας δεχθεί 4.5 λιγότερα γκολ απ'αυτά που θα έπρεπε και φέτος έχει ήδη προσθέσει 2.5. Προφανώς και κάποια στιγμή θα αρχίσει να δέχεται γκολ, δεν θα συνεχίσει ανίκητος, αλλά μένει να δούμε πόσο μπορεί να διατηρήσει την επίδοσή του και να μείνει τόσο ψηλά στα γκολ που δέχεται κάτω από τα προσδοκώμενα.

ΣΩΖΕΙ ΤΟ 91% ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ, ΜΕ 79% ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τα λιγότερα/περισσότερα γκολ τα λένε όλα για τον Σα, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά και στα ποσοστά επιτυχίας στις επεμβάσεις, πάλι χωρίς να μετράμε τα πέναλτι.

Οι κόκκινες μπάρες έχουν το σύνολο των αποκρούσεων, οι γαλάζιες αυτές σε τελικές εντός περιοχής και οι κίτρινες στα σουτ έξω από το κουτί.

Τα ποσοστά αποκρούσεων των τερματοφυλάκων του Big-4 από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Τα ποσοστά αποκρούσεων των τερματοφυλάκων του Big-4 από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα SPORT24

Όχι, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ο Σα έχει βγάλει το 91% των τελικών που έχουν πάει στην εστία του. Στα σουτ εκτός περιοχής όλοι πάνω-κάτω έχουν τα ίδια ποσοστά, αλλά ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού οργιάζει στις πιο δύσκολες τελικές, αυτές που γίνονται εντός περιοχής.

Ο Σα έχει πει "όχι" σε 31 από τις 39 τελικές που έχουν βρει την εστία του και έχουν γίνει εντός περιοχής. Ποσοστό επιτυχίας 79%, που αφήνει μίλια πίσω το 64% του Ζίβκοβιτς, το 63% του Διούδη και το (κακό) 53% του Τσιντώτα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

Τελειώνοντας, να εξηγήσουμε γιατί λείπει τερματοφύλακας του Άρη από τη σύγκριση. Πρώτον, γιατί δεν θέλαμε να θυμίσουμε στους φίλους των Κίτρινων τα περσινά χάλια του Κουεστα, αλλά κυρίως γιατί πλέον έχει χάσει τη θέση του.

Σκοπός είναι να δούμε πως τα έχουν πάει αυτοί που θα παίζουν από εδώ και πέρα και ο Σιαμπάνης δεν μπορεί να κριθεί με μόλις 180 αγωνιστικά λεπτά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ