FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Όλοι μέσα για να έρθει το διπλό

Ο Πέδρο Μαρτίνς στο ΠΑΣ - Ολυμπιακός
Ο Πέδρο Μαρτίνς στο ΠΑΣ - Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Το 1-1 ήρθε κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, αλλά στο 61' ο ΠΑΣ είχε 21 ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το δύσκολο πέρασμα των ερυθρόλευκων από τους Ζωσιμάδες.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το 4-4 της Τούμπας και πάτησε κορυφή. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν από τα Γιάννενα, με ένα οριακό 1-2, χάρις στην εξ επαφής προβολή του Ελ Αραμπί που ήρθε από τον πάγκο.

Δύσκολη νίκη, απ'αυτές που στην Ελλάδα μάθαμε να λέμε ότι "δίνουν πρωτάθλημα", σε μια έδρα όπου ο Ολυμπιακός άφησε βαθμούς πέρυσι, σ'εκείνο το επεισοδιακό 1-1 λόγω του γκολ που ακυρώθηκε στο τέλος.

Διόρθωση με Εμβιλά, βελτίωση με 4-3-3

Εκτός όμως από τη νίκη, είναι δύσκολο να πει κανείς πως οι ερυθρόλευκοι μπορούν να κρατήσουν πολλά από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο μπορεί να προηγήθηκε στην πρώτη του ευκαιρία, όπως και στη Λαμία, αλλά δυσκολεύτηκε.

Ούτε ευκαιρίες δημιούργησε με ευκολία, ούτε τον ΠΑΣ κατάφερε να κρατήσει μακριά από τη δική του περιοχή. Ο Μαρτίνς δεν είχε άλλη επιλογή από το να επέμβει και οι ερυθρόλευκοι μπήκαν στην επανάληψη με τον Εμβιλά στη θέση του Ονιεκούρου.

Είναι αλήθεια πως με το 4-3-3 η εικόνα του Ολυμπιακού βελτιώθηκε. Ο ΠΑΣ δεν μπορούσε πια να πιέσει/κλέψει στο κέντρο, η μπάλα μεταφέρθηκε στο μισό των γηπεδούχων, οι ερυθρόλευκοι ήλεγχαν καλύτερα το ματς.

Δύο μεγάλες ευκαιρίες ΠΑΣ την πρώτη ώρα, καμία ο Ολυμπιακός

Το 1-1 στο 61' ήρθε σε ένα σημείο που ο Ολυμπιακός είχε φτιάξει την εικόνα του, η ισοφάριση ήταν κόντρα στη ροή του αγώνα στο 2ο ημίχρονο.

Όχι όμως κόντρα σε όσα είχαμε δει συνολικά στην πρώτη ώρα αγώνα. Δείτε στο σχετικό widget της Opta / Stats Perform τις τελικές και τα expected goals των ομάδων την πρώτη ώρα του αγώνα.

Ο ΠΑΣ δεν έχει βρει μόνο την ισοφάριση από τη βούλα του πέναλτι, αλλά είναι η ομάδα που έχει και τις δύο μεγάλες ευκαιρίες του αγώνα: οι δύο μεγάλοι κύκλοι στη μικρή περιοχή είναι η κεφαλιά του Περέα στο 11' και η προβολή του Γκαρντάβσκι στο 42'.

Το πέναλτι μπορεί να ήρθε σε ανύποπτη στιγμή, αλλά δεν γίνεται να πει κανείς ότι οι γηπεδούχοι δεν είχαν απειλήσει. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός μπορεί να σκόραρε νωρίς με το υπέροχο τελείωμα του Αγκιμπού, αλλά συνολικά η απειλή του ήταν ελάχιστη.

Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν καμία μεγάλη ευκαιρία στα πρώτα 61' λεπτά και μόλις ένα σουτ εντός περιοχής εκτός του γκολ, το χλιαρό πλασέ του Ονιεκούρου στο 4' από αριστερά στην περιοχή.

21-10(!) οι ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή στα πρώτα 61'

Ακόμα πιο προβληματική για τον Ολυμπιακό ήταν η εικόνα στις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτή ήταν η εικόνα στα 61 πρώτα λεπτά του αγώνα.

Οι γαλάζιοι κύκλοι ανήκουν στους γηπεδούχους και οι σκούροι μπλε στους φιλοξενούμενους. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε 21(!) ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού και οι ερυθρόλευκοι μόλις 10.

Όλοι μέσα για να έρθει το διπλό

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε. Ο Μαρτίνς έβαλε διαδοχικά στο ματς Ελ Αραμπί, Βαλμπουεβά και Ροντρίγκες, ο ΠΑΣ κλείστηκε και στο 84' ο Μαροκινός λύτρωσε τον Ολυμπιακό.

Το νικητήριο γκολ του Αραμπί ήταν και η μοναδική μεγάλη ευκαιρία των ερυθρόλευκων στο ματς, που κι αυτή (όπως και το 0-1) ήρθαν από σέντρα και στημένη φάση.

Έπρεπε να γίνει το 1-1, να κλειστεί ο ΠΑΣ και να ρίξει ο Μαρτίνς στο χορτάρι όλα τα όπλα του για να ισορροπήσει στο τέλος του αγώνα και η εικόνα στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, με το "σκορ" στο φινάλε να είναι 23-22 υπέρ του ΠΑΣ.

Ασυνήθιστη εικόνα, αλλά και το πιο ισχυρό οπλοστάσιο

Ναι, οι γηπεδούχοι ήταν αήττητοι μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, το να περάσεις από τους Ζωσιμάδες είναι πάντα καλό αποτέλεσμα, αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν και πάλι (όπως και στη Λαμία) ασυνήθιστη.

Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, καμία ομάδα εκτός του Big-5 δεν έχει καταφέρει να έχει 23 ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού, όπως έκανε την Κυριακή ο ΠΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη, αλλά δεν έχουν άλλα πράγματα να κρατήσουν. Εκτός φυσικά απ'αυτό που γνωρίζουν όλοι: Το οπλοστάσιο του Ολυμπιακού είναι τέτοιο που αν χρησιμοποιηθεί μπορεί να "γείρει" πάνω στον αντίπαλο και να τον λυγίσει με την ισχύ του.

Όπως συνέβη και στα Γιάννενα, σε ένα ματς που στην ουσία ο Ολυμπιακός δεν πέρασε τη βάση ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ