ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Οι παίκτες έδειξαν στον Μαρτίνς ότι ξέρουν να αντιδρούν

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Καμαρά
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Καμαρά INTIME

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 της Σλόβαν Μπρατισλάβας με τους παίκτες των ερυθρόλευκων να αντιδρούν την κατάλληλη στιγμή. Το 4-3-3 που πρέπει να αποτελέσει "οδηγό" για τη συνέχεια της σεζόν και το καταπληκτικό παιχνίδι απ' τον Σισέ.

Εισιτήριο για τη φάση των ομίλων του Europa League έκλεισε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-0 της Σλόβαν Μπρατισλάβας στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και πλέον πρέπει απλά να κάνουν το καθήκον τους στη ρεβάνς της Σλοβακίας την επόμενη Πέμπτη (26/8, 21:45) για να επισημοποιήσουν την πρόκρισή τους στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η εβδομάδα που κύλησε για τον Ολυμπιακό ήταν δύσκολη. Οι ερυθρόλευκοι μετά τον αποκλεισμό απ' τη Λουντογκόρετς έχασαν τον κύριο τους στόχο, δηλαδή την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Η αποτυχία επίτευξης του βασικού στόχου σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση απέναντι στους Βούλγαρους, έφερε την επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ρέντη, ενώ μία μέρα αργότερα ήρθε και η πρώτη "τιμωρία" απ' τον Μαρτίνς με το κόψιμο απ' την ευρωπαϊκή λίστα του φευγάτου Σεμέδο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αντέδρασαν την κατάλληλη στιγμή

"Από τη μία είδα μια πεινασμένη ομάδα να τα δίνει όλα ενώ εμείς ήμασταν παθητικοί και μάλιστα κάποιοι παίχτες ήταν τόσο αδιάφοροι που προσβάλλουν με την απόδοσή τους και τα λάθη τους την ιστορία μας" είχε αναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την επίσκεψή του στον Ρέντη μία μέρα μετά τον αγώνα κόντρα στη Λουντογκόρετς. Μία εβδομάδα αργότερα οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν ότι το πάθημα τούς έγινε μάθημα.

Οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν στον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αυτό δεν έγινε φανερό μόνο μέσω του αποτελέσματος, αλλά απ' τη γενικότερη εικόνα που έδειξαν στο γήπεδο. Οι Πειραιώτες πρέσαραν τη Σλόβαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έβγαζαν ένταση και όρεξη στο παιχνίδι τους έχοντας την απόλυτη κυριαρχία. Με λίγα λόγια είχαν αυτό που έλειπε απ' το ματς κόντρα στη Λουντογκόρετς και κόστισε εν τέλει την πρόκριση στο Champions League.

"Αυτό είναι το πνεύμα που θα έχει ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν, δείξαμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, όποιος θέλει να παίζει στον Ολυμπιακό πρέπει να ξέρει να αντιδράει" σχολίασε μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα ο Πέδρο Μαρτίνς, δίνοντας συγχαρητήρια αφενός στους παίκτες για την εμφάνισή τους, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως για να φοράς τη φανέλα του Ολυμπιακού χρειάζεται να ξέρεις και να αντιδράς.

Ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί σε μία πρωτοφανή συνθήκη στην εποχή του Πέδρο Μαρτίνς. Οι ερυθρόλευκοι ποτέ άλλοτε δεν είχαν βιώσει τον αποκλεισμό σε μία προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όσο ο Πορτογάλος προπονητής βρίσκεται στον πάγκο. Ωστόσο, στον αγώνα με τη Σλόβαν αποδείχθηκε πως οι Πειραιώτες γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν και τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Αντέδρασαν, μάλιστα, σε ένα κομβικό παιχνίδι, καθώς έπειτα από μία αποτυχία είναι εύκολο να έρθει και μία δεύτερη πιο καταστροφική.

Το 4-3-3 είναι οδηγός για τη συνέχεια της σεζόν

Ο Πέδρο Μαρτίνς δέχθηκε αρκετή κριτική για την επιλογή σχηματισμού με τρεις αμυντικούς. Ήταν ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης σεζόν και αποφάσισε να δουλέψει περισσότερο με αυτό στις αρχές της φετινής. Ωστόσο, δεν φάνηκε ο συγκεκριμένος σχηματισμός να ταιριάζει στους ερυθρόλευκους. Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Λουντογκόρετς, όπου η ομάδα του Μαρτίνς γλίτωσε στο φινάλε την ήττα, αν και το εντός έδρας 1-1 συνέβαλε στον αποκλεισμό.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αποφάσισε να επιστρέψει άμεσα στο 4-3-3 στη ρεβάνς με τη Λουντογκόρετς (έστω κι άλλαξε στην πορεία), όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν καλά διαστήματα εν αντιθέσει με τον πρώτο αγώνα, ενώ στο παιχνίδι με τη Σλόβαν ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Αγκιμπού Καμαρά κινήθηκε πίσω απ' τον Αραμπί, ενώ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης γύρισε πιο πίσω, έπαιξε πιο κοντά σε Εμβιλά - Μαντί Καμαρά, με τον Πορτογάλο να γυρίζει σε 4-3-3.

Με αυτήν την επιλογή ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Είχε την απόλυτη κυριαρχία στο κέντρο, κυκλοφορούσε πολύ καλά την μπάλα, έκλεισε στην περιοχή της την Σλόβαν και δημιουργούσε συνεχώς προϋποθέσεις για γκολ. Απ' την άλλη, όταν οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την μπάλα στα πόδια τους, πρέσαραν τον αντίπαλο αναγκάζοντάς τον σε λάθη, ενώ δεν τον άφηναν να απειλήσει την εστία του Βατσλίκ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στατιστικά της UEFA ο Ολυμπιακός τελείωσε την αναμέτρηση με 16 τελικές οι έξι προς την εστία, με τη Σλόβαν να έχει μόλις μία τελική και αυτή δεν είχε κατεύθυνση προς το τέρμα.

Αυτή η τακτική προσέγγιση απ' τον Μαρτίνς χρειάζεται να αποτελέσει "οδηγό" για τον Ολυμπιακό, όχι μόνο στη ρεβάνς της Σλοβακίας, αλλά και γενικότερα μέσα στη σεζόν. Με το 4-3-3 (ή το 4-2-3-1) οι ερυθρόλευκοι φαίνονται να κινούνται πιο άνετα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένας σχηματισμός που γνωρίζουν καλύτερα, έχουν δουλέψει αρκετά αυτά τα χρόνια και ταιριάζει με τον κυριαρχικό τρόπο που θέλουν να παίζουν.

Καταπληκτικό παιχνίδι απ' τον Σισέ

Πέρα απ' το γενικότερο τακτικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός είχε και τους ποδοσφαιριστές του σε καλή μέρα, όπως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Αγκιμπού Καμαρά και το δίδυμο των Εμβιλά και Μαντί Καμαρά στον άξονα. Ο Παπέ Αμπού Σισέ ήταν ανάμεσα σ' εκείνους που ξεχώρισαν, αν και στάθηκε άτυχος με τον τραυματισμό του (υπέστη διάταση των έσω θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων της αριστερής ποδοκνημικής). Ο Σενεγαλέζος αμυντικός πραγματοποίησε μία μεστή εμφάνιση και ήταν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Στο αμυντικό κομμάτι έκανε τη δουλειά του εξαιρετικά. Οι επεμβάσεις του ήταν καίριες, καθώς όποτε χρειαζόταν απέτρεπε τους παίκτες της Σλόβαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κάποια καλή στιγμή. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στα αμυντικά του καθήκοντα. Οι προωθήσεις του ήταν συνεχείς, ενώ στα στημένα ήταν μόνιμος κίνδυνος για την εστία των Σλοβάκων. Ως εκ τούτου σκόραρε και το γκολ στο 52ο λεπτό, ενώ στο αυτογκόλ του Μποζίκοφ στο 68' βρισκόταν μέσα στη φάση.

Μία πώληση του Παπέ Αμπού Σισέ δεν μπορεί να αποκλειστεί, με το όνομα του να συνδέεται με την Τρουά απ' τον γαλλικό Τύπο, όμως με την εμφανίσεις σαν και αυτή της Πέμπτης (19/8) έδειξε πως μπορεί να είναι χρήσιμος για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν, βάζοντας σε ανταγωνισμό σε Παπασταθόπουλο, Μπα και πιθανώς στον Μανωλά τον οποίο κυνηγούν οι ερυθρόλευκοι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ