ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο Γκονσάλο Άβιλα "ντριμπλάρει" τον Βρσάλικο και υπερασπίζεται το όνομά του

Ο Γκονσάλο Άβιλα Γορδόν
Ο Γκονσάλο Άβιλα Γορδόν INTIME

Δεξιός μπακ με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ' αυτά του Βρσάλικο, αλλά κι ένα παρεξηγημένο προσωνύμιο είναι ο Γκονσάλο Άβιλα Γορδόν. Η πορεία του 24χρονου Καταλανού, ο οποίος σ' ένα ξένο περιβάλλον εκτιμήθηκε πολύ περισσότερο απ' όσο στο οικείο της Εσπανιόλ. Τώρα θα δοκιμαστεί σε αυτό του Ολυμπιακού.

Αν ο Σίμε Βρσάλικο είναι, ως πιστός στρατιώτης, ο εξολοθρευτής του Τσόλο Σιμεόνε, όπως ανέλυσε στο κείμενό του ο Τσάρλυ, ο Γκονσάλο Άβιλα Γορδόν μπορεί να θεωρηθεί (και ν' αποδειχθεί στο γήπεδο) ο ισορροπιστής του.

Οι δύο τους γεννήθηκαν με διαφορά 16 ημερών, αλλά και έξι ετών. Στα 24,5 χρόνια του ο Καταλανός ακραίος μπακ μοιάζει να 'ναι ο ποδοσφαιριστής που θα συμπληρώσει τον πολύπειρο Κροάτη στη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού και θα προσφέρει σε τομείς που εκείνος φτάνει ως ένα σημείο. Σε πρώτη φάση τον πρόλαβε, διότι ανακοινώθηκε πρώτος από τους ερυθρόλευκους.

Άβιλα ο ντριμπλέρ

Ο Άβιλα Γορδόν, ή "Πίπα" όπως προτιμά να τον αποκαλούν, δεν ξεπερνά σε ύψος το 1.75, άρα υστερεί στο ψηλό παιχνίδι. Ταυτόχρονα όμως φροντίζει να καλύπτει με τα υπόλοιπα αναπτυγμένα στοιχεία τις όποιες αδυναμίες του. Ταχύς, ευκίνητος και επιδέξιος με την μπάλα στα πόδια, καλύπτει άνετα όλη την πλευρά και διακρίνεται για την ευχέρειά του στο "ένας μ' έναν", απειλώντας με ατομικές ενέργειες και στοχευμένες σέντρες.

Ήταν αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που ο Κάρλος Κορμπεράν τον διάλεξε το καλοκαίρι του 2020 για τη Χάντερσφιλντ, παρόλο που με την πρώτη ομάδα Εσπανιόλ είχε μετρήσει μόνο 13 συμμετοχές και προηγουμένως, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018-19, είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Νάστικ Ταραγόνα, διότι ο προπονητής Ρούμπι δεν τον είχε στα πλάνα του - σε αντίθεση με τον Κίκε Φλόρες που του είχε δώσει κάποιες ευκαιρίες.

"Μ' ενδιέφερε πολύ η περίπτωσή του απ' όταν μου προτάθηκε", έλεγε ο Κορμπεράν στο κείμενο που συνόδευε την ανακοίνωση για την απόκτησή του με συμβόλαιο τριών ετών. "Διαθέτει ενέργεια και πολύ καλά στοιχεία για να βοηθήσει την ομάδας, ιδίως στο χτίσιμο του τελευταίου τρίτου. Προσφέρει τρομερή ευελιξία, διότι μπορεί να παίξει τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό άκρο", συμπλήρωνε ο Βαλενθιάνος προπονητής.

Δεν είναι συμπτωματικό στο πρώτο 6μηνο της παρουσίας του στην Championship ο Άβιλα ήταν ο κορυφαίος ντριμπλέρ της Χάντερσφιλντ με 23 επιτυχημένες προσπάθειες, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 2 γκολ και 4 ασίστ σε 37 αγώνες (82.2 λεπτά ανά ματς). Είναι εφικτό δηλαδή να λειτουργήσει ως παίκτη όλης της πλευράς σε κάποιο δυνητικό σχήμα του Πέδρο Μαρτίνς με τρεις στόπερ στην ευθεία. Ή, γιατί όχι, και ως χαφ-εξτρέμ, μπροστά από τον δεξιό μπακ.

Η δεύτερη σεζόν του Ισπανού στην Αγγλία δεν εξελίχθηκε ανάλογα σε αριθμούς, αφού ένα πρόβλημα στη βουβωνική χώρα τον πήγε πίσω και καθυστέρησε την ένταξή στο ροτέισον. Μάλιστα υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκατάστασης που τον άφησε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες.

Αγωνίστηκε εν τέλει ως αλλαγή στις 30 Δεκεμβρίου 2021 κι έκτοτε οι εμφανίσεις του ήταν σποραδικές (17 συμμετοχές με 60 λεπτά μέσο όρο, 2 ασίστ). Παρεμπιπτόντως η τελευταία συμμετοχή του με τους "Τέριερς" ήταν η 90λεπτη στον χαμένο τελικό των playoffs με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Γουέμπλεϊ.

Το πρόβλημα με το προσωνύμιο

Όταν πριν από δύο χρόνια ο Άβιλα εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, ήταν αναπόφευκτο η χρησιμότητα της μεταγραφής του ν' αμφισβητηθεί. Το κλαμπ από το Δυτικό Γιορκσάιρ ξόδεψε 700-750.000 ευρώ για να τον αγοράσει από την Εσπανιόλ, στην οποία δεν είχε μονιμοποιηθεί, και μαζί άφησε ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Κάμποσοι είχαν κριτικάρει την επιλογή, θεωρώντας ότι θα ήταν δύσκολο ένας νεαρός παίκτης, χωρίς το κατάλληλο background, να προσαρμοστεί σ' ένα τόσο απαιτητικό, κυρίως σκληρό, περιβάλλον.

Πνευματικά ο Άβιλα αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικός κι ας προσπάθησαν να του... αλλάξουν το όνομα από την πρώτη κιόλας ημέρα. Άλλωστε, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εσπαραγκέρα, στην πόλη που διοργανώνει κάθε χρόνο μια από τις πιο φημισμένες θρησκευτικές γιορτές του Πάσχα αφιερωμένη στα Πάθη του Ιησού. Είχε έμφυτο δηλαδή το ένστικτο της αντοχής.

Τι όμως είχε προκύψει; Οι κανονισμοί της λίγκας δεν επέτρεπαν στον Ισπανό να χρησιμοποιεί στη φανέλα το προσωνύμιο που τον συντρόφευε από τα χρόνια στις τοπικές ομάδες (Εσπαραγκέρα, Νταμ), διότι δεν έχει σχέση με το ονοματεπώνυμό του, και αναγκαστικά πάνω από τον αριθμό "2" τυπώθηκε το "Άβιλα".

Προτού πάντως συμπληρωθούν 40 ημέρες, ο νεαρός μπακ -σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της Χάντερσφιλντ- βρήκαν την τρύπα στο πρωτόκολλο του πρωταθλήματος και ύστερα από τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος η τάξη αποκαταστάθηκε.

Ο Άβιλα είχε παίξει με το "Πίπα" σε διεθνείς αγώνες της Εσπανιόλ (όμιλος του Europa League), άρα η EFL ήταν υποχρεωμένη να προσαρμοστεί και ν' αποδεχθεί την ιδιάζουσα αυτή κατάσταση, επιτρέποντας τη χρήση του υποκοριστικού κι εντός Αγγλίας. Ο Ισπανός είχε συστηθεί εκ νέου στο κοινό του Νησιού στο 2-1 επί της Σουόνσι.

Η Σπόρτινγκ και ο Πέδρο Μαρτίνς

Αφότου τακτοποίησε την εκκρεμότητα που τον "έτρωγε", ο Άβιλα επικεντρώθηκε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του, όντας ήδη βασικός στα πλάνα του σταφ. Λίγο αργότερα ήρθε και το πρώτο γκολ, στο 3-0 επί της Μίλγουολ, κάτι που τον βοήθησε να κερδίσει πολύ γρήγορα τους φανς του αγγλικού κλαμπ.

Μάλιστα ύστερα από τη γεμάτη σεζόν που είχε κι ενώ ήταν ήδη διεθνής με την U21 της Ισπανίας (παρέα με Κουκουρέγια, Βιγιάλ και Πουτς), το όνομα του μπήκε σε διάφορες μεταγραφικές λίστες με πιο γνωστή εκείνη της Σπόρτινγκ, όπως επιβεβαιωνόταν τον Ιούνιο του 2021 από τα πορτογαλικά Μέσα. Προοριζόταν, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, για "ανταγωνιστής" του Πέδρο Πόρο. Είχε μάθει και ο ίδιος πως είναι μια προοπτική για την καριέρα του η ένταξη στα λιοντάρια της Λισαβόνας και δεν έκλεινε την πόρτα της επιστροφής στην Ιβηρική.

Εν τέλει η ένταξη σε ομάδα πρωταθλητισμού συνέβη με καθυστέρηση ενός χρόνου και απόσταση που αγγίζει τα 3.800 χλμ! Ένας άλλος Πορτογάλος εν τέλει, ο Πέδρο Μαρτίνς, και ο Ολυμπιακός τού προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα. Να ανέβει επίπεδο και να παίξει πίσω ή δίπλα σ' έναν δεξιό μπακ της φήμης και της ποιότητας του Βρσάλικο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ