ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο Γκάρι Ροντρίγκες αλλάζει τους ερυθρόλευκους

Ο Γκάρι Ροντρίγκες στην παρουσίαση από τον Ολυμπιακό
Ο Γκάρι Ροντρίγκες στην παρουσίαση από τον Ολυμπιακό INTIME

Μετά από μία βδομάδα στην Ελλάδα, ο Γκάρι Ροντρίγκες ξεκίνησε ταχύρρυθμα μαθήματα για να τεθεί στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς μια ώρα αρχύτερα, καθώς υπάρχει λόγος σοβαρός.

Last but not least. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το “πακέτο” των καλοκαιρινών του μεταγραφών με την προσθήκη του Γκάρι Ροντρίγκες. Μετά από μία εβδομάδα παραμονής στην Ελλάδα και δύο μέρες μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας με τους πρωταθλητές που είχε προαναγγείλει αποκλειστικά το SPORT24, o “σφαιράτος” Ολλανδός εξτρέμ ξεκίνησε ταχύρρυθμα μαθήματα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που δεν βιάζονται να εντάξουν στο πλάνο ένα νέο πρόσωπο. Περιμένει πρώτα να εξελιχθεί σε συνεπή και υπάκουο μαθητή, να μάθει σωστά το πλάνο και στη συνέχεια να κληθεί να το εφαρμόσει μέσα στο γήπεδο. Με τον 30χρονο ακραίο, ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα αργήσει η μέρα που θα τον δούμε στο γήπεδο, έστω κι αν στις πρώτες του συμμετοχές έρθει από τον πάγκο.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τον Ολυμπιακό να αποκτήσει περισσότερο πλάτος, ταχύτητα και ατομική πρωτοβουλία στο επιθετικό σκέλος. Με τον Ονιεκούρου στο ένα “φτερό” και τον Βαλμπουενά στο άλλο, ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Ο Νιγηριανός είναι παίκτης γραμμής, ο πολύπειρος Γάλλος, μπαλαντέρ. Δεν είναι τυχαίο πως όσες φορές ο Ονιεκούρου πήρε τη μπάλα στον ασβέστη, έπεφταν πάνω του δύο και τρεις αντίπαλοι, προκειμένου να του περιορίσουν την ακτίνα δράσης και τα ελεύθερα μέτρα για να απλωθεί στο χορτάρι.

Από την ώρα, ωστόσο, που θα είναι διαθέσιμος και ο Γκάρι Ροντρίγκες, αυτομάτως η ομάδα θα αποκτήσει δύο “βολίδες” σε κάθε ένα από τα άκρα του γηπέδου. Δεν έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας για μία άμυνα να προσαρμοστεί και να ντουμπλάρει πάνω σε δύο γρήγορους και ικανότατους στο ένας με έναν ποδοσφαιριστές. Πέρα από το ότι Ονιεκούρου και Γκάρι έχουν συνυπάρξει στην Τουρκία με τη φανέλα της Γαλατά, άρα γνωρίζει πολύ καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου, με βάση τα προσόντα τους μπορούν να δημιουργήσουν υπεραριθμία και ρήγματα στο χώρο ευθύνης, με ή χωρίς τη μπάλα στα πόδια.

Η κοινή τους παρουσία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν βάλουμε στην κουβέντα το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον στα πλάγια της άμυνας μπακ της αξίας και της επιθετικής προσφοράς του Ομάρ και του Τσιμίκα. Ούτε ο Ρέαμπτσιουκ, ούτε οι Λαλά, Καρμπόβνικ, έχουν δείξει ως τώρα ιδιαίτερες επιθετικές αρετές. Ο Ανδρούτσος διαθέτει αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του, αλλά το παιδί βαφτίστηκε μπακ τους τελευταίους μήνες. Η άμυνα δεν είναι το βασικό πλεονέκτημά του, άρα και στη δική του περίπτωση υπάρχει θέμα ανισορροπίας μπρος και πίσω από τη μεσαία γραμμή.

Με δύο εξτρέμ της κλάσης του Ονιεκούρου και του Ροντρίγκες, ο Ολυμπιακός αυτόματα μπορεί να εφαρμόσει πολύ καλύτερα τις δύο καλύτερες αγωνιστικές του φορεσιές, το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Μπορεί δηλαδή ο προπονητής να τους χρησιμοποιήσει και σε διάταξη με τρία κεντρικά χαφ, αλλά και σε τριάδα με δεκάρι ανάμεσα, καθώς σε αυτό το ρόλο μπορεί να ανταποκριθεί και ο Βαλμπουενά και ο Ρόνι Λόπες, αλλά και ο Μασούρας, σε ρόλο κρυφού κυνηγού.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να βάλει περισσότερη ταχύτητα και ποιότητα στη γραμμή κρούσης, καθώς και περισσότερη πίεση θα μπορέσει να ασκήσει στον αντίπαλο και καλύτερα να μαρκάρει ψηλά και πιο εύκολα μπορεί να απλωθεί στο χορτάρι. Κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα θα γίνει πιο εύκολο και το transition που έως τώρα παρουσιάζει αρρυθμίες, κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι.

Με αυτούς τους δύο ακραίους πάνω στο χορτάρι και έναν σέντερ φορ της ποιότητας του Ελ Αραμπί ή του Τικίνιο, οι οποίοι δεν περιμένουν απλά τη μπάλα, συμμετέχουν στο παιχνίδι και είναι διαρκώς σε κίνηση, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει άλλη δυναμική στο επιθετικό τρίτο, ενώ θα φτάνει πιο εύκολα η μπάλα σε θέση βολής. Μόλις λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα στο επιθετικό σκέλος, αυτόματα θα γίνει πιο εύκολη η δουλειά για βελτίωση και στις άλλες δύο γραμμές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό το πρώτο κομμάτι της περιόδου, η άμυνα του Ολυμπιακού έχει αλλάξει στα 3/5. Παραμένουν βασικοί ο Σωκράτης και ο Όλεγκ, ο Σισέ επέστρεψε ως δεύτερος στόπερ, ενώ δεξιά παίζει ως τώρα ο νεοφερμένος Πολωνός Καρμπόβνικ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Σεμέδο είναι ακόμη στον… πάγο και ο Μπα στον πάγκο, ενώ ο Λαλά ακόμη δεν έχει ρολάρει…

Είναι δεδομένο ότι στην αυριανή (22/9) εμβόλιμη αγωνιστική που οι “ερυθρόλευκοι” θα υποδεχθούν τον Απόλλωνα στο “Καραϊσκάκη” (18:15, Novasports 2 και LIVE από το SPORT24), θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, καθώς ακολουθούν δύο εκτός έδρας παιχνίδια με τον Αστέρα στην Τρίπολη την Κυριακή και με τη Φενέρ στην Πόλη την επόμενη Πέμπτη. Αρχής γενομένης από τον αγώνα στην Αρκαδία, ο Γκάρι Ροντρίγκες θα βρίσκεται πιθανότατα στην αποστολή, για να αρχίσει να μπαίνει στο κόλπο. Μπορεί να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Europa League, ωστόσο, έχει όλο τα εφόδια για να εξελιχθεί σε καταλύτη των αγώνων εντός των συνόρων, ώστε και ανάσες να δίνει και την ισχύ της ομάδας να βελτιώσει σημαντικά, στον μαραθώνιο που έχει μπροστά της σε όλες τις διοργανώσεις.

Να θυμίσουμε ότι ο γεννημένος στο Ρότερνταμ με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι και συμπατριώτης του Σεμέδο, εξτρέμ, έρχεται έχοντας αγωνιστεί ήδη σε τέσσερα παιχνίδια το τελευταίο διάστημα. Αγωνίστηκε σε δύο ματς πρωταθλήματος με την Αλ Ιτιχάντ ως βασικός, ενώ είχε και δύο συμμετοχές με την Εθνική του ομάδα την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειαστεί περισσότερες από 10-15 μέρες για να είναι πανέτοιμος από κάθε αποψή. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ