ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο Αγκιμπού Καμαρά δεν εμφανίστηκε από το πουθενά

Ο Αγκιμπού Καμαρά
Ο Αγκιμπού Καμαρά PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Από το πρωτάθλημα της Γουινέας και το ένα γκολ σ' ένα παιχνίδι με τη Λιλ έχει μεταμορφωθεί σε πρωταγωνιστή του Ολυμπιακού. Τον Αγκιμπού Καμαρά στη γη τον γύρευαν οι ερυθρόλευκοι, από τον ουρανό τούς έπεσε. Το υπέροχο τέρμα του απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν το δεύτερό του στη Super League Intewetten και τρίτο στην τρέχουσα σεζόν για τον αδάμαστο 20χρονο.

Το πολύτιμο 2-1 του Ολυμπιακού στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα, την ώρα που ο ΠΑΟΚ είχε αφήσει δύο αναπάντεχους βαθμούς στην Τούμπα πριν από τη μεταξύ τους συνάντηση στο Φάληρο, έμοιαζε όντως με απόδραση αμερικανικής περιπέτειας. Ταυτόχρονα όμως και ανεξαρτήτως ευθυνών για ό,τι συνέβη στο πρώτο μισό, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς διέθετε τα όπλα για να την υλοποιήσει και να φύγει από την Ήπειρο με τους τρεις βαθμούς.

Εκ του αποτελέσματος, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί κατείχε λυτρωτικό ρόλο σε όλη αυτήν την προσπάθεια, κάνοντας το απλό σε σχεδόν ανυπεράσπιστη εστία. Δίχως τούτο ν' αφαιρεί βέβαια από την αξία του τέρματος που είχε ήδη πετύχει, με τεχνικό τελείωμα, ο Αγκιμπού Καμαρά λίγα δεύτερα μετά την έλευση του 16ου λεπτού.

Ο τρόπος που τοποθετηθεί το πόδι του μετά τη σέντρα του Γιώργου Μασούρα, προκειμένου βρίσκοντας την μπάλα με το εξωτερικό να τη στείλει ψηλά στο τέρμα του Λοντίγκιν, κρύβει μπόλικη απ' αυτήν την ποδοσφαιρική θρασύτητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του 20χρονου μεσοεπιθετικού από τη Γουινέα. Το αποτέλεσμα της ενέργειάς του διέψευσε τις μαθηματικές πιθανότητες που διέπουν τέτοιες αποφάσεις. Ο μικρός δεν είχε φοβηθεί να δοκιμάσει το δύσκολο. Ίσως άλλος να έκανε κοντρόλ προτού σουτάρει, χάνοντας χρόνο. Ο Καμαρά όπλισε κι εκτέλεσε.

Ο μικρός αποδεικνύεται ότι δεν έχει καθόλου καλή σχέση με τον χρόνο. Προτού έρθει στην Ελλάδα, είχε ήδη επιλέξει να μεγαλώσει γρηγορότερα από τα υπόλοιπα παιδιά της γενιάς του και να μην περιμένει καρτερικά τη σειρά του. Πιστεύοντας στον εαυτό του, προτίμησε να "κοροϊδέψει" τη διαδικασία εξέλιξης, να αγνοήσει τους κανόνες, να αφήσει ένα προστατευμένο περιβάλλον (Λιλ) και μ' ελάχιστα εφόδια να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Μέχρι τώρα ο Καμαρά δεν έχει ξοδέψει δευτερόλεπτο και η μονιμοποίησή του στον Ολυμπιακό, όταν είχε έρθει για τη β' ομάδα, κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι.

Πολύ μικρός στο μάτι

Έτσι ήταν από... παλιά. Όχι πολύ παλιά, βέβαια, καθώς το πρώτο γνέσιμο της ζωής του Αγκιμπού Καμαρά έγινε σε μια από τις γειτονιές της πρωτεύουσας Κονακρί. Στις 20 Μαΐου του 2001 λένε τα έγγραφα που τον συνοδεύουν από το ληξιαρχείο της πατρίδας του. Με μπόι χαμηλότερο από το μέσο όρο των αγοριών της δυτικοαφρικανικής χώρας στα παράλια του Ατλαντικού και κορμί αρκετά πιο αδύναμο από τους συνομήλικούς τους, ο (μικρός) Καμαρά (του Ρέντη) θα έπρεπε να βρει άλλες λύσεις για να ξεχωρίσει στο γήπεδο. Ούτε που τον ένοιαξε ότι υστερούσε σωματικά.

Πίσω δεν έμεινε ποτέ. Χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους, στο ξεπέταγμα και στην ταχύτητά του φρόντισε να ισορροπήσει τις αδυναμίες του απέρρεαν από τη διάπλασή του.

Αν και έφηβος ανάμεσα σε άνδρες, δεν άργησε καθόλου να τραβήξει την προσοχή. Με παρουσία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής U17 το 2017 και διεθνής με τις μικρές εθνικές της πατρίδας του, ανήκε στην Έλεφαντ ντε Κολέα όταν "μεσάζοντες" ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προβάλουν και να διαφημίσουν το ταλέντο του. Προκειμένου στην πορεία όλοι τους να κερδίσουν το κατιτίς τους. Ο ποδοσφαιριστής μια πρώτη ευκαιρία καριέρας έξω από τα στενά όρια της Γουινέας, οι διαμεσολαβητές ένα καλό χαρτζιλίκι για τις υπηρεσίες του και η επόμενη ομάδα του στην Ευρώπη ένα πρότζεκτ με μελλοντικές προοπτικές.

Ο Καμαρά είχε ήδη σκοράρει ένα απίθανο γκολ, όταν το 2018 κλήθηκε να συμμετάσχει σε καμπ της Λιλ που οργανώθηκε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Πέρασε μ' επιτυχία τα τεστ και άμεσα υπέγραψε συμβόλαιο για την επόμενη 5ετία (3+2), με τη συμφωνία να προβλέπει την σε -πρώτη φάση- παραμονή του υπό τη μορφή δανεισμού στην ομάδα του Κονακρί για ένα χρόνο.

"Γνωρίζουμε ότι η Λιλ είναι μια οικογενειακή ομάδα και θα βρει εκεί το κατάλληλο πλαίσιο για συνεχίσει την εξέλιξή του", έλεγε ο πρόεδρος της ομάδας του Αμπντουλέι Ντιαλό.

Ένα ματς, ένα γκολ

Ο Καμαρά ήταν 18 ετών και γι' αρχή εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του κλαμπ από τον γαλλικό βορρά. Απολύτως λογική κίνηση από τη στιγμή που υστερούσε σε βασικούς τομείς και θα έπρεπε να σταθεί σε μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε στη Ligue 1. Κάθε νέα ημέρα φρόντισε να κερδίζει ένα credit για την έξτρα δουλειά που έβαζε στο γήπεδο.

Με την U19 της Λιλ έπαιξε στο UEFA Youth League (7 συμμετοχές ως βασικός απέναντι στα πιτσιρίκια των Μίντιλαντ, Τσέλσι, Άγιαξ και Βαλένθια - 1 ασίστ) και ο Κριστόφ Γκαλτιέ θέλησε να δοκιμάσει την ανταπόκρισή του στην επόμενη πίστα. Το καλοκαίρι του 2020 τον είχε μαζί του στην προετοιμασία, τού έδωσε χρόνο στα φιλικά με Μουσκρόν (45 λεπτά) - Μπριζ (30 λεπτά) και στην πορεία τον μονιμοποίησε στην πρώτη ομάδα, δηλώνοντάς τον στο ρόστερ της εγχώριας λίγκας.

Βέβαια ο Καμαρά έπρεπε να κάνει υπομονή και για να πάρει το βάπτισμα του πυρός μεσολάβησε ένα 6μηνο. Πρώτα ήταν σημαντικό να συνηθίσει τα νέα δεδομένα. Δεν θα είχε πια αντιπάλους παιδιά που δεν είχαν συμπληρώσει το 20ο έτος, αλλά γεροδεμένους άνδρες.

Η στιγμή του έφτασε τον Φλεβάρη. Στις 10/2 του '21 η Λιλ είχε αγώνα κυπέλλου με την Ντιζόν εκτός έδρας και ο Γκαλτιέ προτίμησε να φρεσκάρει την ομάδα του, ξεκουράζοντας κάμποσους βασικούς. Τον χρησιμοποίησε ως δεύτερο επιθετικό δίπλα στον Τιμοτί Γουεά. Έβγαλε όλο το 90λεπτο και σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 16', σημαδεύοντας την πρόκριση της ομάδας του. στη φάση των 16. Σιγά μην σπαταλούσε την ευκαιρία του.

Ο Τύπος έγραφε για τον 19χρονο που δεν αγγχώθηκε καθόλου, ούτε κατέρρευσε από την πίεση. Ενεργοποίησε την εξυπνάδα του για να διαβάσει το παιχνίδι και στο τέλος να είναι ο ήρωας της βραδιάς, απολαμβάνοντας τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν. "Ο προπονητής μού ζήτησε να πάρω το βάθος. Αυτό ήταν που έκανα και απέδωσε", έλεγε ο πανευτυχής Καμαρά μετά το τέλος του αγώνα. Είχε στην αγκαλιά του την μπάλα. Το ενθύμιο της παρθενικής φοράς του! Του ανήκε.

Ο Γκαλτιέ εξήρε τη συνέπειά του, τόσο στη διάρκεια του παιχνιδιού όσο και στις προπονήσεις. "Τον βρήκα πολύ σταθερό στο παιχνίδι του, πειθαρχημένο τακτικά. Πέτυχε ένα κομβικό γκολ, καλό για τον ίδιο. Είναι ένα επιπλέον βήμα για ένα νεαρό αγόρι που δουλεύει συχνά με μας και δεν είχε αγωνιστεί από τον Μάρτιο. Για τα 19 του διαθέτει μια συγκροτημένη προσωπικότητα και δεν χάνει μπάλες. Προσφέρει στηρίγματα και είναι ευέλικτος επειδή μπορεί να παίζει είτε δεξιά είτε αριστερά".

Κυρίως του έμπειρου προπονητή τού άρεσε το γεγονός πως ο Καμαρά "είναι κάποιος που γρήγορα υιοθετεί ό,τι του ζητείται και διορθώνει τα λάθη του". Ό,τι ακριβώς επιζητά ένας προπονητής από τους νεαρούς (και όχι μόνο) ποδοσφαιριστές: να είναι σφουγγάρια και να απορροφούν κάθε φρέσκια πληροφορία που τους παρέχεται δίχως να εκφράζουν ενστάσεις, διαθέτοντας παράλληλα την αντίληψη να μην επαναλαμβάνουν τακτικά ατοπήματα, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους. Ο 19χρονος ήταν ακριβώς αυτό.

Το υπόλοιπο γκρουπ τον είχε αγκαλιάσει ως η δεύτερη φαμίλια του επί γαλλικού εδάφους και ο μικρός το απολάμβανε, γιατί ένιωθε ότι τον νοιάζονται και τον προσέχουν.

Ο Ολυμπιακός άρπαξε την ευκαιρία

Αφού συνέβαιναν όλα αυτά, το φυσιολογικό θα ήταν ο νεαρός μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα να κερδίσει τον χώρο του στο σύνολο. Παραδόξως δεν έπαιξε άλλη φορά. Τον "εξαφάνισαν". Ούτε καν στις αποστολές τον επέλεγαν πια.

Από τα μέσα Μαρτίου ο Γκαλτιέ είχε ενημερώσει τους ρεπόρτερ για την απόφαση του γαλλικού κλαμπ να τον θέσει εκτός πρώτης ομάδας εξαιτίας της "κατάστασης του συμβολαίου του". Στα τέλη Ιουνίου έληγε το πρώτο, βασικό, σκέλος της σύμβασής του και είχε κληθεί να υπογράψει το δεύτερο που θα το ενεργοποιούσε μέχρι τέλους. Η διαπραγμάτευση είχε αρχίσει από την την έλευση του 2021, αλλά η έκβαση της δεν ήταν θετική. Από νωρίς έγινε κατανοητό ότι ο Καμαρά δεν θα συμβιβαζόταν μ' έναν ίδιο ρόλο στους εφεδρικούς. Σκόπευε να ξεφύγει.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν έριξαν το απαιτούμενο νερό στο κρασί τους, αυτό που θα φέρει ταύτιση απόψεων, η μοναδική διέξοδος για τον νεαρό μεσοεπιθετικό ήταν να αποχωρήσει. Αδυνατούσε να δεχθεί ότι θα χάσει κι άλλο χρόνο, παλεύοντας ν' αποδείξει ότι αξίζει περισσότερα.

Ο Αγκιμπού Καμαρά υπογράφει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό
Ο Αγκιμπού Καμαρά υπογράφει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTIME SPORTS


Ο Ολυμπιακός, με τις δυνατές άκρες στη γαλλική αγορά και τις άριστες σχέσεις με ανθρώπους που ήξεραν καλά την υπόθεση, ανέλαβε τον ρόλο του "υποδοχέα" για τον ταλαντούχο πιτσιρικά. Ολοκλήρωσε γρήγορα την έρευνά του και "έτρεξε" τάχιστα τις διαδικασίες για να προλάβει άλλους μνηστήρες. Έκλεισε τον ποδοσφαιριστή και στις 13/7 ανακοίνωσε την απόκτησή του για 4 χρόνια, αφού πρώτα αυτός είχε αφήσει τις πρώτες θετικές εντυπώσεις στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

Χρειάστηκαν μόλις 120.000 ευρώ για την κάλυψη των τροφείων του ποδοσφαιριστή, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήγαν στην Έλεφαντ ντε Κολέα. Ούτε ευρώ παραπάνω. Όσοι τον ήξεραν μιλούσαν για πρότζεκτ εκατομμυρίων ευρώ.

Κέρδισε τον Μαρτίνς και τη θέση στην ενδεκάδα

Φορώντας τα ερυθρόλευκα, ο Καμαρά πρωτοεμφανίστηκε απέναντι στη Νέφτσι Μπακού και ανακάτεψε την τράπουλα στο τελευταίο τέταρτο. Μπήκε με τη Λουντογκόρετς μετά το 70' και ισοφάρισε στο 88' για το τελικό 1-1.

Έκτοτε ήταν στις αρχικές επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς για τους αγώνες με τη Σλόβαν Λίμπερετς συμβάλλοντας στην πρόκριση, ήταν αεικίνητος στο εμφατικό 3-0 επί της Φενέρμπαχτσε και ξεκίνησε σε όλα τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, πλην εκείνου της πρεμιέρας.

Την Κυριακή στα Γιάννινα σκόραρε για δεύτερη φορά στη Super League Interwetten. Βρήκε δίχτυα χωρίς κοντρόλ, άνευ δεύτερης σκέψης. Όπως όταν άφησε την πατρίδα του για τη Γαλλία. Ή τη Λιλ για τον Ολυμπιακό. Ο Καμαρά δεν έχασε ποτέ τον χρόνο. Κι ας έπεσε ουρανοκατέβατος στον Πειραιά.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ