ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Σίτι 0-1: Διαφορά κλάσης και ποιότητας

Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Σίτι 0-1: Διαφορά κλάσης και ποιότητας
EUROKINISSI

Ο λαβωμένος Ολυμπιακός πάλεψε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν απείλησε και η αγγλική ομάδα που ήταν ανώτερη, επιβλήθηκε δίκαια 1-0 με γκολ του Φόντεν (36’).

Απέναντι σε ομάδα αποφασισμένη να τελειώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ο Ολυμπιακός των πολλών προβλημάτων δεν τα κατάφερε. Υποτάχθηκε δίκαια απέναντι στη Σίτι που δημιούργησε 21 τελικές προσπάθειες και επέτρεψε στους γηπεδούχους να δημιουργήσουν μόλις δύο (με Φορτούνη και Σισέ) στο τελευταίο 5άλεπτο.

Μπορεί οι “ερυθρόλευκοι” να έχουν δικαιολογημένα παράπονα για το φάουλ που έγινε επί του Ντρέγκερ από τον Γκιντογάν στο ξεκίνημα της φάσης του 0-1 (36’), αλλά η συνολική τους εικόνα, κυρίως στο επιθετικό σκέλος και χωρίς καθαρό φορ, δεν ήταν ικανή να σταματήσει ένα σύνολο που έχει μάθει να παίζει σε άλλες ταχύτητες με εμφανή διαφορά ποιότητας και αστέρια παγκόσμιας κλάσης.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που χαρακτήρισαν τον μεγάλο αγώνα στο “Γ. Καραϊσκάκης”:

1. ΜΕ 3-4-3 ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρά τις σημαντικές απουσίες, ο Πέδρο Μαρτίνς κράτησε και μία έκπληξη στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Όπως είχε δείξει στη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης παρέταξε την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και διάταξη 3-4-3, ωστόσο, στον άξονα προτίμησε τον Πέπε αντί του Μπουχαλάκη για τη θέση δίπλα στον Εμβιλά. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να βάλει φρέσκα πόδια στη μεσαία γραμμή τέσσερις μέρες έπειτα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά κι έναν πιο ελαφρύ χαφ που να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα στα χαμηλά μέτρα. Απέναντι στο κλασικό 4-3-3 του Γκουαρδιόλα, ο Καμαρά πήρε θέση αριστερού μεσοεπιθετικού, ο Μασούρας αντίστοιχα δεξιά και ο -αρχηγός- Φορτούνης στην κορυφή της επίθεσης.

Οι φιλοξενούμενοι όπως το συνηθίζουν επιχείρησαν να μπουν δυνατά, να κρατήσουν μπάλα και να πιέσουν σε κάθε διεκδίκηση, με τον Ολυμπιακό τοποθετημένο στο μισό γήπεδο με κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και ξεκάθαρη διάθεση να παίξει στην κόντρα. Οι στόπερ ήταν τοποθετημένοι με τον Μπα δεξιά, τον Σεμέδο κεντρικά και τον Σισέ αριστερά, έχοντας κοντά του τον Ραφίνια, ενώ ο Ντρέγκερ κάλυπτε τον απέναντι διάδρομο. Μέχρι το 15ο λεπτό οι “ερυθρόλευκοι” βρέθηκαν όπως και στο πρώτο παιχνίδι σε παθητικό ρόλο. Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο οι Πολίτες είχαν φτιάξει 7 τελικές, στοιχείο ενδεικτικό της υπεροχής τους. Κάθε φορά που οι “ερυθρόλευκοι” γίνονταν κάτοχοι της μπάλας, οι παίκτες της Σίτι με άμεσες αλληλοκαλύψεις και γρήγορο transition δεν τους άφηναν να πάρουν ανάσα. Στη δεύτερη ή τρίτη “κόκκινη” πάσα, η μπάλα επέστρεφε ξανά στα πόδια των “μπλε”.

2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ 0-1

Στο ανασταλτικό κομμάτι κι όσες φορές οι φιλοξενούμενοι χρειάστηκε να χτίσουν από πίσω, η διάταξη του Ολυμπιακού ήταν στο 4-4-2 με τον Μασούρα να ντουμπλάρει τον Φορτούνη. Λίγο πριν απ’ το 25ο λεπτό ο Πέδρο Μαρτίνς βλέποντας το μεγάλο πρόβλημα προχώρησε σε μια εσωτερική αλλαγή που “φώναζε” από το ξεκίνημα. Έφερε στον άξονα τον -πολύ πιο δραστήριο- Καμαρά κι έδωσε εντολή στο Πέπε να μεταφερθεί αριστερά, όπως κι έγινε. Από εκείνο το σημείο, η μηχανή των “ερυθρολεύκων” άρχισε να λειτουργεί πιο ορθολογικά και η μπάλα να κυκλοφορεί σε πιο ανεκτά επίπεδα.

Με τη συμπλήρωση 30 λεπτών ο Ζεσούς ελίχθηκε εντός περιοχής υπό την πίεση του Μπα, αλλά ο Σα ήταν σε ετοιμότητα, στην πιο καθαρή ευκαιρία για τη Σίτι μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο. Κάθε φορά που η Σίτι περνούσε τη μεσαία γραμμή οι γηπεδούχοι περίμεναν στο 4-5-1. Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετό στη φάση του 36’ οπότε και ήρθε το 0-1. Σε μια γρήγορη επίθεση από αριστερά, με τον Ντρέγκερ να έχει μείνει ψηλά και να διαμαρτύρεται, δικαίως, για φάουλ του Γκιντογάν, ο Στέρλινγκ βρέθηκε εντός περιοχής από πάσα του Ζεσούς, με τακουνάκι τάισε τον Φόντεν κι εκείνος με σουτ στην κίνηση νίκησε τον Ζοζέ Σα. Μόλις πάτησε καλύτερα ο Ολυμπιακός στο γήπεδο, μία κατεβασιά της Σίτι ήταν αρκετή για να ανοίξει το σκορ, με δικαιολογημένα, ωστόσο, παράπονα από τους “ερυθρόλευκους” για το ξεκίνημά της και το φάουλ που δεν σφυρίχτηκε πάνω στον Τυνήσιο μπακ.

3. ΠΙΟ ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 46’

Ήταν ούτως ή άλλως μεγάλο το ρίσκο να πάει ο Ολυμπιακός με τριάδα στην άμυνα, το μοναδικό σύστημα που δεν έχει δουλευτεί εδώ και 2,5 χρόνια, αλλά με τόσες απουσίες τα χέρια ήταν δεμένα. Οι τρεις στόπερ έδειξαν αρκετά ασύνδετοι όχι τόσο στη φάση της άμυνας, αλλά κυρίως στο να πάρουν τη μπάλα και να πασάρουν σωστά ανάμεσα στις γραμμές για να ξεκινήσει η επίθεση. Ιδιαίτερα απέναντι σε έναν αντίπαλο που πίεζε ασφυκτικά η δουλειά ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Με το ξεκίνημα του β’ μέρους πάντως, οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα και βγήκαν με περισσότερη ορμή στο γήπεδο. Επιχείρησαν να πάρουν μέτρα προς την επίθεση, η άμυνα ανέβηκε πιο ψηλά, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαν οι “ερυθρόλευκοι” να ζητήσουν κάτι από το ματς. Όταν παίζεις με τη φωτιά, βέβαια, υπάρχει κίνδυνος και να καείς, όπως έγινε στη φάση του 50’, με τον Γκιντογάν να σουτάρει άστοχα από πολύ ευνοϊκή θέση.

4. ΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

Από το πρώτο λεπτό του δεύτερου μέρους, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε ροντέο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν τίποτα να χάσουν και βγήκαν από τα αποδυτήρια με διάθεση να τα παίξουν όλα για όλα. Ο ρυθμός ανέβηκε απέναντι σε μια ομάδα που είναι μαθημένη να παίζει σε υψηλές στροφές, ενώ υπήρξε μία ακόμη εσωτερική αλλαγή. Ο Πέπε άλλαξε θέση για τρίτη φορά και από αριστερά πέρασε δεξιά, σε μια αμοιβαία μετακίνηση με τον Μασούρα. Η Σίτι συνέχισε να βρίσκεται σε θέση οδηγού, αλλά οι παίκτες της ένιωθαν σίγουρα πιο καυτή την ανάσα των γηπεδούχων σε κάθε διεκδίκηση. Εκείνο που έλειψε ήταν, όμως, η τελική προσπάθεια, καθώς με τη συμπλήρωση 65 λεπτών οι τελικές ήταν 19 για την αγγλική ομάδα (οι 10 στην εστία) και καμία για τους “ερυθρόλευκους”. Στο 66ο λεπτό ήταν η ώρα του Μάριου Βρουσάι να περάσει αντί του Ντρέγκερ στη δεξιά πτέρυγα.

5. ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΡΟΝΤΕΟ

Η δεύτερη κίνηση του Μαρτίνς ήταν να φέρει στο γήπεδο τον Μπουχαλάκη στο 70’ αντί του Πέπε που δεν φάνηκε παρά μόνο σε κάποιες επαφές με τη μπάλα, ενώ ο Γκουαρδιόλα απάντησε με Φερναντίνιο, Μαχρέζ και λίγο αργότερα τον Αγκουέρο, ενώ κάπου εκεί μπήκε στο τερέν και ο Σουντανί αντί του Μασούρα (77’). Στο κυνήγι της μιας (και καλής) ευκαιρίας για τον “χρυσό” βαθμό οι γηπεδούχοι δεν το έβαλαν κάτω, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι ακουμπούσαν το 2ο γκολ, αλλά δεν το πετύχαιναν. Χωρίς υπερβολή δεν υπήρξε σε όλο το ματς ούτε μία φορά που να πάρει τη μπάλα παίκτης του Ολυμπιακού και να μην πέσουν πάνω του τουλάχιστον δύο αντίπαλοι. Η παρουσία του Σουντανί έδωσε επιπλέον κίνηση και 2-3 κερδισμένα φάουλ, αλλά μέχρι εκεί. Δύο ευκαιρίες κατάφερε να φτιάξει η ομάδα του Πειραιά ως το τέλος με τον Φορτούνη και τον Σισέ που έπαιξε στο τέλος ως φορ, αλλά τίποτα περισσότερο.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Πατήστε εδώ και θυμηθείτε το live του αγώνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Σεμέδο, Μπα, Σισέ, Ντρέγκερ (66' Βρουσάι), Ραφίνια, Πέπε (71' Μπουχαλάκης), Εμβιλά, Καμαρά, Μασούρας (78' Σουντανί), Φορτούνης.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον, Ρούμπεν Ντίας, Στόουνς, Μεντί (78' Ζιντσένκο), Κανσέλο, Γκιντογάν (86' Ντόιλ), Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι (76' Φερναντίνιο), Φόντεν, Στέρλινγκ (76' Μαχρέζ), Ζεζούς (78' Αγκουέρο).

Κίτρινες: 39' Ραφίνια - 39' Στέρλινγκ, 54' Ντίας, 86' Γκιντογάν

Διαιτητής: Davide Massa (Ιταλία)

Βοηθοί: Filippo Meli, Stefano Alassio (Ιταλία)

4ος: Paolo Valeri (Ιταλία)

VAR: Massimiliano Irrati (Ιταλία)

AVAR: Alberto Tegoni

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ