FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η Λαμία έκανε στους ερυθρόλευκους ό,τι δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα από το καλοκαίρι του 2019

O Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο Λαμία - Ολυμπιακός
O Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο Λαμία - Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο τρίποντο στο πρωτάθλημα στη Λαμία, αλλά οι γηπεδούχοι τον απείλησαν με πρωτοφανή ευκολία. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την ασυνήθιστη εικόνα της ομάδας του Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη του νίκη στη φετινή Super League Interwetten, περνώντας με το αγχωτικό 2-1 από τη Λαμία. Τα γκολ των Σισέ - Μπουχαλάκη στο πρώτο ημίχρονο δημιούργησαν την αίσθηση πως οι ερυθρόλευκοι θα έχουν ένα άνετο πέρασμα, αλλά η εικόνα ήταν τελειώς διαφορετική.

Οι γηπεδούχοι όχι μόνο μείωσαν με τον Καραμάνο, αλλά έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Βύντρα εξ επαφής για το 2-2 και ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να παλέψει για το πρώτο φετινό τρίποντο στο πρωτάθλημα.

Πολύ πιο απειλητική η Λαμία από τον Ολυμπιακό

Δείτε στο σχετικό widget της Opta/Stats Perform τις τελικές των δύο ομάδων και τα expected goals, το πόσο μεγάλες δηλαδή ήταν οι ευκαιρίες τους.

Η Λαμία είχε 1.74 xGoals, αφού εκτός από το γκολ του Καραμάνου, είχε και δύο μεγάλες ευκαιρίες στη μικρή περιοχή, την κεφαλιά του Ταϊρόν στο 10' και την προσπάθεια του Βύντρα στο 78'.

Ο Ολυμπιακός αντίθετα έμεινε στο πολύ χαμηλό 0.46 και τελείωσε τον αγώνα χωρίς μεγάλη ευκαιρία.

Καμία ομάδα τέτοια διαφορά με τον Ολυμπιακό από το 2019

Η διαφορά υπέρ της Λαμίας ήταν 1.28 xG. Αυτό σημαίνει πως στη Λαμία γράφτηκε ιστορία. Ποτέ ομάδα δεν ήταν τόσο πιο απειλητική από τον Ολυμπιακό σε αγώνα πρωταθλήματος από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και χθες.

Τότε ξεκίνησε η Opta/Stats Perform να καλύπτει τη Super League κι από τότε οι ερυθρόλευκοι έχουν δώσει 73 αγώνες πρωταθλήματος. Σε κανέναν απ'αυτούς ο αντίπαλος δεν είχε τέτοια υπέρ του διαφορά στην ποιότητα των ευκαιριών, δεν ήταν 1.28 xGoals πιο απειλητικός από τον Ολυμπιακό. Κανένας αντίπαλος δεν δικαιούταν περισσότερο τη νίκη ή έστω την ισοπαλία απέναντι στον Ολυμπιακό.

Μέχρι τον αγώνα με τη Λαμία, τα δύο ματς που ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς λιγότερο απειλητικός από τον αντίπαλο ήταν τα δύο περσινά παιχνίδια στην Τούμπα. Στο 1-1 της κανονικής διάρκειας και το 2-0 των play-offs, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο απειλητικός, κατά 0.79 xG στην ισοπαλία και κατά 0.74 στη νίκη.

Κόντρα στο σενάριο του αγώνα

Αυτή η εικόνα και το ρεκόρ της Λαμίας έρχονται σε ένα ματς που δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Όχι μόνο λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου, που δεν ήταν ένας εκ των μεγάλων του πρωταθλήματος.

Δεν δικαιολογείται και από το σενάριο του αγώνα. Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να προηγηθεί στις δύο πρώτες τελικές του στο παιχνίδι, βρήκε στη Λαμία τα γκολ που έχασε στο 0-0 με τον Ατρόμητο.

Η κεφαλιά του Σισέ και το γκολ του Μπουχαλάκη δεν έδωσαν μόνο ασφαλές προβάδισμα, αλλά και το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να διαχειριστεί τον αγώνα, τις απουσίες και την κούραση από τον αγώνα της Πέμπτης με την Άντβερπ.

Κι όμως, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το 90λεπτο με άνεση, δέχθηκε το 1-2 και καρδιοχτύπησε στη συνέχεια.

Η Λαμία τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή

Ενδεικτική δεν είναι μόνο η εικόνα των τελικών και των ευκαιριών, αλλά και εκείνη των ενεργειών με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, όπως αυτή φαίνεται στο σχετικό widget.

Ο Ολυμπιακός είχε 12 ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή (μπλε κύκλοι), ενώ 18(!) είχε η Λαμία (γαλάζιοι κύκλοι).

Ασυνήθιστη εικόνα για Ολυμπιακό

Δεν είναι και το πλέον σύνηθες φαινόμενο για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς να έχει το προβάδισμα, να βρίσκεται πίσω από την μπάλα και να έχει τέτοια εικόνα στην περιοχή του.

Πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε για κάποιο εκτός έδρας ντέρμπι, αλλά για αγώνα με τη Λαμία. Μπορεί ένας αντίπαλος όσο το ματς είναι στο 0-0 να βρει χώρους και ευκαιρίες στην κόντρα. Δεν συμβαίνει συχνά ο Ολυμπιακός να έχει το σκορ που θέλει και να έχει τέτοια ζητήματα στην περιοχή του, ακόμα και σε ντέρμπι.

Η νίκη ήταν σημαντική, αλλά η εικόνα στα μετόπισθεν ανησυχητική για τους ερυθρόλευκους.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΑΜΙΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ