ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η Άιντραχτ είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο

Ο Φίλιπ Κόστιτς είναι η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού
Ο Φίλιπ Κόστιτς είναι η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο Ολυμπιακός μπορεί να χτυπήσει στην Φρανκφούρτη ακριβώς όπως έκανε και στην Πόλη. Προσοχή στον παικταρά Κόστιτς και στα στημένα.

Ο Ολυμπιακός έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει την πρόκριση και την πρώτη θέση απέναντι στην Άιντραχτ (21/10, 22:00, COSMOTE SPORT 2 HD και LIVE στο SPORT24). Παίζει με έναν αντίπαλο απρόβλεπτο και ικανό να χάσει από οποιονδήποτε, αλλά όπως αποδείχτηκε να πάει και στο Μόναχο να νικήσει την Μπάγερν.

Η Άιντραχτ δεν άρχισε καλά το πρωτάθλημα. Μετρά μόλις μία νίκη, στην έδρα της πρωταθλήτριας, σκοράρει δύσκολα και βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης, με οκτώ βαθμούς σε ισάριθμες αγωνιστικές. Περισσότερο όμως σοκαρίστηκε, από την ήττα και την απογοητευτική εμφάνιση, το περασμένο Σάββατο (16/10), στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Χέρτα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Οι δύο αποχωρήσεις που τη στοιχειώνουν

Την περσινή σεζόν η Άιντραχτ τερμάτισε στην 5η θέση. Έχασε τον προπονητή της, Άντι Χίτερ, που πήγε στην Γκλάντμπαχ και τον αρχισκόρερ της Αντρέ Σίλβα. Οι δύο αυτές αποχωρήσεις έχουν αφήσει τεράστιο κενό.

Στην θέση του Χίτερ ήρθε ο Όλιβερ Γκλάζνερ, ο οποίος είχε μία εξαιρετική χρονιά με τη Βόλφσμπουρκ και την οδήγησε στο Champions League. Δεν έχει καταφέρει όμως να ταιριάξει η φιλοσοφία του στην Άιντραχτ. Ο ίδιος δουλεύει το 4-2-3-1, ενώ η Άιντραχτ πέρυσι εκπαιδεύτηκε και πέτυχε στο 3-4-3. Ο Άντρε Σίλβα στην επιτυχημένη περσινή πορεία της Άιντραχτ, κατά τη διάρκεια της οποίας πέτυχε 28 τέρματα, έφυγε για τη Λειψία το καλοκαίρι.

Πρόβλημα στο γκολ

Δεν έχει καταφέρει να λύσει το επιθετικό πρόβλημα η ομάδα της Φρανκφούρτης με τις δύο διαφορετικού τύπου επιλογές επιθετικών που έγιναν το καλοκαίρι. Τόσο ο ψηλός φορ Λάμερ, που ήρθε από την Αταλάντα, όσο και ο βραχύσωμος Κολομβιανός Μπόρε, έχουν πετύχει από ένα τέρμα.

Συνολικά δεν βγήκαν οι μεταγραφές και αυτό είναι ένα πρόβλημα για την Άιντραχτ. Δεν υπάρχει το εύκολο γκολ και εκεί που πέρυσι, με 69 τέρματα σε 34 αγωνιστικές, είχε την 3η καλύτερη επίθεση, πίσω από Μπάγερν και Ντόρτμουντ, της Bundesliga, φέτος έχει σκοράρει μόλις εννέα τέρματα σε οκτώ παιχνίδια.

Προσγείωση με Χέρτα

Το τελευταίο διάστημα ο τραυματισμός του Λεντζ, που είναι ο μοναδικός αξιόπιστος συνολικά μπακ και ο μοναδικός καθαρός αριστερός μπακ που διαθέτει το ρόστερ, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται για αλλαγή συστήματος, έφεραν την αλλαγή διάταξης. Παίζοντας 3-4-3 ήρθαν οι δύο πρώτες φετινές νίκες της Άιντραχτ. Με πέναλτι στην τελευταία φάση 0-1 στην έδρα της Αντβέρπ και το μεγάλο διπλό στην έδρα της Μπάγερν. Ασφαλώς ένα αποτέλεσμα που είχε μεγάλη δόση τύχης, όμως για να πας να κερδίσεις την Μπάγερν στο Μόναχο, δεδομένα θα πρέπει να είσαι και τυχερός.

Αυτά τα αποτελέσματα είχαν δώσει την εντύπωση πως η Άιντραχτ επιστρέφει. Είχαν ενισχύσει και την άποψη πως το βασικό πρόβλημα ήταν η αλλαγή φιλοσοφίας που είχε προσπαθήσει να φέρει ο Γκλάζνερ. Πάνω που περίμεναν πως είχε μπει σε μία καλή σειρά και είναι έτοιμοι για αναρρίχηση στην βαθμολογία ήρθε η απογοητευτική εμφάνιση στην επιστροφή στη δράση.

Ξέσπασε ο Γκλάνζερ

Μετά την ήττα με 1-2 ο Γκάζνερ ξέσπασε στη συνέντευξη Τύπου, σε μία λογική πως 'μου λέγατε πως φταίει το σύστημα που ακολουθώ, είδατε πως με την περσινή τακτική, κάναμε τη χειρότερη φετινή μας εμφάνιση'. Οπότε δεν φταίνε τα συστήματα. Τα έβαλε με τους παίκτες του λέγοντας "δεν επιτρέπεται να δίνουμε την μπάλα μόνο στον Κόστιτς και το μόνο που να κάνουμε είναι να περιμένουμε να σεντράρει. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Δεν γίνεται να μπαίνει αλλαγή ο Μπόρε στο 60' που γύρισε την Παρασκευή από την Κολομβία στις 19.30 και να έχει τις περισσότερες τελικές". Καταλαβαίνετε πως το κλίμα βάρυνε και τα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Μπόχουμ που έρχονται είναι οριακά για την Άιντραχτ.

Εξαρτώμενη από τον Κόστιτς

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Γκάζνερ μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί μία πραγματικότητα για το παιχνίδι της γερμανικής ομάδας που έχει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός. Είναι πολύ εξαρτώμενη από τον Κόστιτς. Είναι με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Η μπάλα ακουμπά με μεγάλη συχνότητα σε αυτόν. Από τα πόδια του βγαίνουν 2,6 Key Passes ανά 90λεπτό. Στο 4-2-3-1 παίζει αριστερό εξτρέμ, στο 3-4-3 παίρνει την αριστερή πλευρά, καθώς -όπως ανέφερα και παραπάνω- από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Λεντζ δεν υπάρχει κάποιος καθαρός αριστερός μπακ-χαφ. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει αμυντικά ο Ολυμπιακός να δώσει βάρος στον Κόστιτς. Το 42% των επιθέσεων της γίνεται από τα αριστερά, ακουμπώντας την μπάλα στον Σέρβο.

Κλειδί ξανά ο Μασούρας

Είναι σίγουρο πως ο Μαρτίνς θα δώσει στον Μασούρα έναν από τους συνηθισμένους σύνθετους ρόλους. Είναι σημαντικό με τον μπακ που θα παίξει στα δεξιά να τον εγκλωβίσουν, να σταματήσουν τον κύριο πόλο δημιουργίας της Άιντραχτ. Επειδή ο Κόστιτς είναι καθαρά δημιουργικός ποδοσφαιριστής και δεν έχει πίσω το στήριγμα κάποιον μπακ. Τον καλύπτει στην πλάτη του ο υψηλόσωμος 1,92 στόπερ Εντικά. Ο Ολυμπιακός μπορεί στην πλάτη του Σέρβου να χτυπήσει και να βρει πετρέλαιο με τον Μασούρα, ακριβώς δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε και τη Φενέρμπαχτσε.

Επίσης χρειάζεται στο αμυντικό κομμάτι προσοχή στα στημένα, καθώς είναι ψηλή ομάδα. Έχει προβληματικές επιστροφές, κενά στα δύο άκρα της, που θα μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός και να πάρει αποτέλεσμα.

Εύθραυστη ψυχολογικά, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο

Η Άιντραχτ είναι μία ομάδα εύθραυστη ψυχολογικά και είναι ικανή για το χειρότερο και το καλύτερο. Τα αποτελέσματά της δείχνουν και την περίεργη συμπεριφορά της. Είναι η ομάδα που έριξε την 5η αγωνιστική από την κορυφή την πρωτοπόρο μέχρι τότε Βόλφσμπουργκ, παίρνοντας εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1, η ομάδα που κέρδισε την Μπάγερν στον Μόναχο με 1-2 και την επόμενη αγωνιστική, έπαιξε άθλια και έχασε με 1-2 εντός έδρας από τη Χέρτα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ