ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: H απόβαση και το πλάνο νίκης στο Πόρτο

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναχώρηση του Ολυμπιακού
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναχώρηση του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ζοζέ Σα, Σεμέδο, Πέπε, Βινάγκρε, Μπρούμα και φυσικά ο Πέδρο Μαρτίνς με το επιτελείο του, είναι αποφασισμένοι να κάνουν με τον Ολυμπιακό την “τέλεια” απόδραση από το “Ντραγκάο”, με ίδια ενδεκάδα, αλλά διαφορετική προσέγγιση.

Ματς αυξημένης σπουδαιότητας και κινήτρου είναι για τον Ολυμπιακό το αυριανό (27/10, 22.00) με αντίπαλο την Πόρτο στο “Ντραγκάο” για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Για κάποιους από τους “ερυθρόλευκους”, ωστόσο, το κίνητρο είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού επιστρέφουν στην πατρίδα για να δώσουν... εξετάσεις μπροστά στους συμπατριώτες τους.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε προβλέψει ότι η ομάδα του θα επιστρέψει στην πατρίδα μέσω της κλήρωσης κι έπεσε… διάνα. Για τον ίδιο και τους συνεργάτες του η επιθυμία να δείξουν τη δουλειά τους απέναντι σε μία από τις κορυφαίες πορτογαλικές ομάδες, ξεπερνά όλα τα άλλα. Ιδιαίτερα όταν αυτό το παιχνίδι έρχεται έξι μέρες μετά από την επιβλητική νίκη σε βάρος της Μαρσέιγ που τοποθετεί τους πρωταθλητές Ελλάδας σε θέση οδηγού στον όμιλο, μαζί με το μεγάλο φαβορί, Μάντσεστερ Σίτι.

Ο 50χρονος κόουτς υπολογίζει πάρα πολύ το αυριανό παιχνίδι. Ξέρει καλά ότι η λαβωμένη Πόρτο θα ψάξει αντίδραση μέσω του αγώνα με τον Ολυμπιακό και φροντίζει καθημερινά να το περάσει στους παίκτες του. Περιμένει ένα ακόμη πιο δύσκολο παιχνίδι από αυτό της πρεμιέρας, για μια σειρά από λόγους που ο καθένας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί. Αν η Πόρτο, άλλωστε, δε νικήσει ούτε σε αυτό το ματς θα χάσει πολύ έδαφος στη διεκδίκηση ακόμη και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ

Πέρα από τον Μαρτίνς και τους συνεργάτες του, ωστόσο, στο ρόστερ υπάρχουν κι έξι Πορτογάλοι παίκτες, πέντε από τους οποίους βρίσκονται ήδη στα πάτρια εδάφη. Πρόκειται για τους Σα, Πέπε, Σεμέδο, Βινάγκρε και Μπρούμα, οι οποίοι περιμένουν πως και πως αυτό το παιχνίδι για να αποδείξουν πολλά. Ο μόνος που δεν ακολούθησε επειδή δεν έχει δηλωθεί στη λίστα της UEFA είναι ο Τιάγκο Σίλβα που φέτος θα δούμε μόνο στα παιχνίδια των εγχώριων διοργανώσεων.

Ζοσέ Σα και Σεμέδο είναι εν ενεργεία διεθνείς με την Ανδρών του Φερνάντο Σάντος. Ο Βινάγκρε στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων και στον προθάλαμο για να ενταχθεί στο κλαμπ των συμπαικτών του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πέπε περιμένει τη σειρά του για να ακολουθήσει και ο Μπρούμα για να επιστρέψει μετά από απουσία ενός περίπου έτους. Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει ήδη γράψει 9 συμμετοχές κι ένα γκολ με τη μεγάλη Εθνική της Πορτογαλίας, με την τελευταία του συμμετοχή πριν από έναν περίπου χρόνο, στις 14 Νοεμβρίου του 2019.

Όλοι αυτοί, ανεξάρτητα με το αν θα αγωνιστούν και πόσο, περιμένουν πως και πως αυτή την αναμέτρηση, όπως πριν από μερικές ημέρες περίμεναν τη Μαρσέιγ ο Βαλμπουενά με τον Εμβιλά για να την… περιποιηθούν ανάλογα και να γίνουν εξώφυλλο στα γαλλικά ΜΜΕ. Το παιχνίδι, ωστόσο, απέναντι στην ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο που ξέρει πολύ καλά και από Ελλάδα και από Ολυμπιακό, δεν θέλει μόνο κόπο, θέλει και τρόπο. Εξυπνάδα, διαχείριση, υπομονή.

ΙΔΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ, ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΟ

Όλα αυτά στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη τα γνωρίζουν πολύ καλά. Και μπορεί ο Πέδρο Μαρτίνς να ετοιμάζει την ίδια ενδεκάδα, αλλά όχι και την ίδια προσέγγιση. Εκτός απροόπτου στο αρχικό σχήμα θα βρίσκονται οι Σα- Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας- Εμβιλά, Μπουχαλάκης- Μασούρας, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς- Ελ Αραμπί. Ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει μόνο μία αλλαγή που θα αφορά πρόσωπο, όχι διάταξη, ή την τακτική.

Η αγωνιστική προσέγγιση, ωστόσο, αναμένεται να είναι διαφορετική. Κόντρα στην ομάδα του Βίλας Μπόας, οι νταμπλούχοι Ελλάδας άφησαν τη μπάλα, ροκάνισαν το χρόνο και χτύπησαν όταν έφτασε η κατάλληλη ώρα. Αύριο, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το πλάνο του κόουτς προβλέπει πίεση σε πιο ψηλά μέτρα, προκειμένου να μην επιτρέψει την εύκολη μετάβαση της μπάλας προς τη μεσαία γραμμή. Παράλληλα, θα επιδιώξει να οδηγήσει τους αμυντικούς της Πόρτο σε λάθη, τα οποία θα φέρουν τους δικούς του παίκτες σε θέση βολής.

Όλα αυτά, βέβαια, εύκολα αποτυπώνονται στο χαρτί, δύσκολα εφαρμόζονται στο γήπεδο. Είναι πολύ λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στο “πιέζω ψηλά” και το “δεν μένω εκτεθειμένος στην άμυνα”. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή στη μετάβαση, πολύ καλά συντονισμένο πρέσινγκ και ατελείωτο τρέξιμο, από το οποίο θα λείψει ξανά ο βασικός “πνεύμονας” Μαντί Καμαρά που έμεινε στην Αθήνα λόγω Covid 19.

Παράλληλα, ο προπονητής του Ολυμπιακού ποντάρει πολύ και στις λύσεις που θα έχει δίπλα του, καθώς υπάρχουν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα για κάθε ανάγκη όπως είναι οι Φορτούνης, Χασάν, Βινάγκρε, Πέπε, Μπρούμα. Μιλάμε για άλλη μισή ενδεκάδα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός παιχνιδιού, ή να τα “σφραγίσει” ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Στόχος των “ερυθρολεύκων” πάντως θα είναι το βράδυ της Τρίτης στο “Ντραγκάο” να πετύχουν πρώτοι γκολ. Αν το καταφέρουν, θεωρούν ότι θα θολώσουν σημαντικά το μυαλό μιας ομάδας που δεν έχει ρολάρει καλά ως τώρα, παρά τις τεράστιες δυνατότητές της. Και σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανοίξουν το δρόμο για μια δεύτερη νίκη που θα φέρει πολύ κοντά και το όνειρο της πρόκρισης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ