ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Γκενκ και Ντνίπρο συμπλήρωσαν το παζλ των πιθανών αντιπάλων στο Europa League με τη Σερβέτ να παραμένει φαβορί

Ο Κώστας Φορτούνης πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Κώστας Φορτούνης πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS

Η Σερβέτ ήταν γνωστή εδώ και καιρό, όμως ο Ολυμπιακός έμαθε και τις άλλες δύο ομάδες με τις οποίες θα μπει στην κληρωτίδα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Γιατί οι Ελβετοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να κληρωθούν με τους Πειραιώτες. Πώς θα διεξαχθεί η περίεργη κλήρωση των playoffs και η εικόνα των ομίλων.

Ο Ολυμπιακός έμαθε τις δύο από τις τρεις πιθανές αντιπάλους που θα έχει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, που ουσιαστικά θα γίνει με κλήρωση και όχι με ορισμό.

Η Γκενκ από το Βέλγιο και η Ντνίπρο από την Ουκρανία πλαισίωσαν τη Σερβέτ και μία από τις τρεις θα αποτελέσουν το εμπόδιο των "ερυθρολεύκων" για να κερδίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού αν φτάσουν στα playoffs, εξασφαλίζουν τουλάχιστον θέση στους ομίλους του Europa Conference League.

50% η Σερβέτ, από 25% Ντνίπρο και Γκενκ ελέω Παναθηναϊκού

Η ιδιαιτερότητα των προκριματικών του Europa League από το 2021 και τη θέσπιση του Europa Conference League είναι πώς ο συντελεστής κάθε ομάδας δεν παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί τις περισσότερες φορές οι ισχυροί και οι ανίσχυροι υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο.

Στο μονοπάτι των πρωταθλητών του 3ου προκριματικού γύρου, οι δέκα ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 2ο προκριματικό του Champions League θα χωριστούν με βάση τον συντελεστή τους, αλλά μέχρι εκεί.

Στο κανονικό μονοπάτι, ισχυροί είναι οι σύλλογοι που αρχίζουν από αυτήν τη διοργάνωση την ευρωπαϊκή παρουσία τους και ανίσχυροι εκείνοι που αποκλείονται από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς μαζί με τον εκπρόσωπο της Τσεχίας, τη Σλάβια, και στους ανίσχυρους θα είναι οι δύο από τις δευτεραθλήτριες Βελγίου (Γκενκ), Ελβετίας (Σερβέτ), Ουκρανίας (Ντνίπρο) και... Ελλάδας που θα έχουν αποκλειστεί από το Champions League.

Η κλήρωση θα διεξαχθεί πριν γίνουν οι αγώνες του 2ου προκριματικού κι έτσι στην κληρωτίδα από τους ανίσχυρους θα μπουν μπαλάκια με ζευγάρια απ' το Champions League και όχι με συλλόγους. Εμφύλιος δεν επιτρέπεται να προκύψει στα προκριματικά κι έτσι ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει αντίπαλο από το ζευγάρι που δεν περιλαμβάνει τον Παναθηναϊκό.

Εν προκειμένω, κατά 50% αντίπαλός του θα είναι η Σερβέτ (που σίγουρα δεν θα βρίσκεται στο ίδιο ζευγάρι με τον Παναθηναϊκό, ως ανίσχυρη κι εκείνη) και από εκεί και πέρα κατά 25% θα είναι η δευτεραθλήτρια Ουκρανίας, Ντνίπρο και κατά 25% η δευτεραθλήτρια Βελγίου, Γκενκ.

Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος του Ολυμπιακού θα γίνει γνωστό στις 21 Ιουνίου, όταν θα διενεργηθεί η κλήρωση του Παναθηναϊκού, και όχι στις 27 Ιουλίου, όταν θα διεξαχθεί η κλήρωση για τον 3ο προκριματικό του Europa League.

Οι δύσκολοι αντίπαλοι στα playoffs

Σε περίπτωση πρόκρισης της ελληνικής ομάδας, ξανά δεν θα παίξει ρόλο ο συντελεστής της στην κλήρωση των playoffs. Το νέο (και περίπλοκο) σύστημα περιλαμβάνει τέσσερα γκρουπ προτεραιοτήτων, κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ομάδες από διαφορετικές... πηγές.

  • Το γκρουπ 1ης προτεραιότητας περιλαμβάνει Άγιαξ (Ολλανδία), ΛΑΣΚ (Αυστρία), την κυπελλούχο ή την τρίτη Βελγίου (Ουνιόν), την τρίτη της Ουκρανίας (Ζόρια), την τρίτη Σκωτίας (Αμπερντίν) και την Τσουκαρίτσκι (Σερβία)
  • Το γκρουπ 2ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τις έξι ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι πρωταθλητών. Σε αυτό το γκρουπ ενδέχεται να βρεθεί και η ΑΕΚ, αν αποκλειστεί στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης
  • Το γκρουπ 3ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τις πέντε νικήτριες από τον προκριματικό γύρο των πρωταθλητών στο Europa League
  • Το γκρουπ 4ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τη Λουγκάνο και τις δύο νικήτριες από το μονοπάτι μη πρωταθλητών του προκριματικού γύρου του Europa League και ως εκ τούτου τον Ολυμπιακό αν προκριθεί

Με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση, οι τρεις ομάδες του γκρουπ 4ης προτεραιότητας (οπότε και ο Ολυμπιακός) θα ανοίξουν τη διαδικασία και θα κληρωθούν με τρεις ομάδες του γκρουπ 1ης προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό αντίπαλο όπως οι Βέλγοι, αλλά και με ποιο βατούς, όπως η ΛΑΣΚ ή η Τσουκαρίτσκι.

Η κλήρωση των playoffs θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου, δηλαδή πριν από τους αγώνες του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό κι έτσι οι "ερυθρόλευκοι" θα μπουν στην κληρωτίδα ως ζευγάρι με τον αντίπαλό τους στον προηγούμενο γύρο.

Τι γίνεται σε περίπτωση αποκλεισμού

Αν η πειραϊκή ομάδα τα καταφέρει (και) στα playoffs, τότε θα βρεθεί στη φάση των ομίλων του Europa League. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει πάντα ένα "σωσίβιο".

Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, θα συνεχίσουν στα playoffs του Europa Conference League και θα χρειαστεί να αποκλείσουν μόνο μία ομάδα για να βρεθούν στους ομίλους. Οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι οπωσδήποτε στους ισχυρούς εκείνης της κλήρωσης και οι πιθανοί αντίπαλοί του μπορούν να προέλθουν είτε από αυτήν τη διοργάνωση είτε από το Europa League είτε ακόμα και από το Champions League.

Σε περίπτωση όμως που οι Πειραιώτες φτάσουν στα playoffs του Europa League και αποκλειστούν, τότε θα λάβουν θέση στη φάση των ομίλων του Europa Conference League.

Κατά συνέπεια, ο Ολυμπιακός γνωρίζει ήδη ότι χρειάζεται μόνο μία πρόκριση για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς ομίλους και από εκεί και πέρα θα επιχειρήσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό μέλλον.

Οι ημερομηνίες που ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό

Οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού αρχίζουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, κάτι που σημαίνει ότι θα αγωνιστεί πρώτα την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν προχωρήσει στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτη φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσει θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου).

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Το προφίλ της Γκενκ

Η Γκενκ έχει μόλις 35 χρόνια ιστορίας και συνιστά σταθερό μέλος της πρώτης κατηγορίας του Βελγίου από το 1996, γεγονός που την καθιστά αρκετά επιτυχημένη έχοντας κατακτήσει 11 συνολικά εγχώριους τίτλους μέχρι σήμερα. Αυτό πάντως που την διατηρεί στον αφρό δεν είναι μόνο οι τίτλοι που έχει κατακτήσει αλλά και η ευρωπαϊκές παρουσίες της, έχοντας πάρει τρεις φορές το εισιτήριο για το Champions League. Επιπλέον, μπορεί να καμαρώνει για τις διάσημες Ακαδημίες της, μέσω των οποίων έχουν βγει σπουδαίοι Βέλγοι παίκτες όπως οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί, Λεάντρο Τροσάρ, Τιμοθί Καστάν, Κριστιάν Μπεντεκέ και αρκετοί άλλοι.

Ο 24χρονος Βέλγος επιτελικός μέσος, Μαικ Τρέσορ, αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο στο ρόστερ της (στα 13.000.000 ευρώ η αξία του βάσει Transfer Markt), με τον ίδιο να διαπρέπει στο χορτάρι έχοντας να επιδείξει το άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 21 ασίστ τη φετινή σεζόν, όπως και 8 γκολ. Οι Πολ Ονουάτσου (16 γκολ), Τζόσεφ Πέιντσιλ (14 γκολ) και Μπράιαν Χέινεν (10 γκολ) τραβούν το μεγαλύτερο κουπί στο σκοράρισμα της ομάδας, ενώ σημαίνοντα στελέχη της ομάδας είναι οι Ελ Κανούς, Νταβίντ Μουνιόθ και Κάρλος Κουέστα.

  • Έτος ίδρυσης: 1988
  • Τίτλοι: 4 πρωταθλήματα (1998-99, 2001-02, 2010-11, 2018-19), 5 Κύπελλα (1997-98, 1999-2000, 2008-09, 2012-13, 2020-21), 2 Super Cup (2011, 2019)
  • Έδρα: "Luminus Arena" (23.718 θεατών)
  • Προπονητής: Βούτερ Βράνκεν

Το προφίλ της Ντνίπρο

Δεν είναι επισήμως η διάδοχος της FC Dnipro (διαλύθηκε το 2019), ωστόσο είναι η ομάδα που ανέλαβε όλη την υποδομή της, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών της, με το έτος ίδρυσής της να είναι το 2015 και το ταξίδι της στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας να αρχίζει από το 2019 οπότε και ανέβηκε σε αυτήν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την φετινή παρουσία της στο Conference League στο Κόζιτσε της Πολωνίας, ενώ τα περισσότερα παιχνίδια της στις εγχώριες διοργανώσεις τα έδωσε στην πόλη Ούζχοροντ.

Το μεγάλο αστέρι της είναι με διαφορά ο Άρτεμ Ντόβμπικ (στα 11.000.000 ευρώ η χρηματιστηριακή του αξία σύμφωνα με το Transfer Markt), με τον 25χρονο Ουκρανό επιθετικό να έχει σπάσει φέτος όλα τα κοντέρ στο πρωτάθλημα με 24 γκολ και 6 ασίστ. Η συντριπτική πλειονότητα των παικτών που ανήκουν στο ρόστερ της είναι γηγενείς (ξεχωρίζει ο κεντρικός μέσος, Ολεκσάντρ Πικαλιόνοκ, με 13 ασίστ), ενώ έχει σχηματιστεί και μία μικρή βραζιλιάνικη παροικία με 4 εκπροσώπους.

  • Έτος ίδρυσης: 2015
  • Τίτλοι: -
  • Έδρα: "Stadion Avanhard" (10.640 θεατών)
  • Προπονητής: Ολεκσάντρ Κούτσερ

Το προφίλ της Σερβέτ

Με 17 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ελβετίας στο παλμαρέ της, αποτελεί μία από τις παραδοσιακές εκπροσώπους του ελβετικού πρωταθλήματος, με την κόντρα της με την Γκρασχόπερς να είνα πολύ δυνατή. Ωστόσο, μετά από το τελευταίο της πρωτάθλημα το 1999 αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και κατέληξε στην τρίτη κατηγορία, για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια το 2011 και να υποβιβαστεί ξανά το 2013. Η τελευταία τετραετία την βρήκε ξανά στη φυσική της κατηγορία και φέτος πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν, που την βρήκε να τερματίζει στην 2η θέση με 58 βαθμούς (16 λιγότερους από την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις και 7 περισσότερους από την 3η Λουγκάνο) που την έστειλε στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο Ιβοριανός φορ Κρις Μπεντία (12 γκολ) και ο εξτρέμ Μίροσλαβ Στεβάνοβιτς (9 γκολ) ήταν η δύναμη πυρός της ενώ σημαντική συμβολη στη φετινή σεζόν της είχαν ο μέσος Κονιάτ και οι εξτρέμ Κουτέσα και Φλούκε, σε ένα ρόστερ που έχουν σμίξει (αρμονικά) πολλές διαφορετικές εθνικότητες. Όσο για τον πιο ακριβό παίκτη της αυτός είναι ο Κέβιν Μπάντου (5.000.000 ευρώ η αξία του βάσει Transfermarkt), με τον 28χρονο Ελβετό αμυντικό των 22 συμμετοχών στην εθνική ομάδα της χώρας του να έχει παίξει στο παρελθόν και σε Βόλφσμπουργκ, Νιούκαστλ και Φούλαμ.

  • Έτος ίδρυσης: 1890
  • Τίτλοι: 17 πρωταθλήματα ( 1906-07, 1917-18, 1921-22, 1924-25, 1925-26, 1929-30, 1932-33, 1933-34, 1939-40, 1945-46, 1949-50, 1960-61, 1961-62, 1978-79, 1984-85, 1993-94, 1998-99), 7 Κυπελλα (1927-28, 1948-49, 1970-71, 1977-78, 1978-79, 1983-84, 2000-01), 3 League Cup (1976-77, 1978-79, 1979-80)
  • Έδρα: Stade de Genève (30.084)
  • Προπονητής: Ντιντιέ Φίσερ

Το πανόραμα των προκριματικών του Europa League

ΤΡΙΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ (10 ΟΜΑΔΕΣ)

Ισχυροί (5 ομάδες)

  • 5 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών*

Ανίσχυροι (5 ομάδες)

  • 5 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών)

  • Ντίναμο (Κροατία) 55,000
  • Κοπεγχάγη (Δανία) 40,500
  • Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 31,500
  • Μόλντε (Νορβηγία) 24,000
  • Άρης (Κύπρος) 4,895
  • + 15 νικήτριες από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

Ισχυροί (2 ομάδες)

  • Σλάβια (Τσεχία) 52,000
  • Ολυμπιακός (Ελλάδα) 39,000

Ανίσχυροι (2 ομάδες)

  • 2 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι μη πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League - μονοπάτι μη πρωταθλητών)

  • Γκενκ (Βέλγιο) 18,000
  • Ντνίπρο (Ουκρανία) (8,000)
  • Σερβέτ (Ελβετία) 6,335
  • Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 5,045


PLAYOFFS - ΚΟΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (20 ΟΜΑΔΕΣ)

Προτεραιότητα 1 (6 ομάδες)

  • Άγιαξ (Ολλανδία) 89,000
  • ΛΑΣΚ (Αυστρία) 36,000
  • Ουνιόν (Βέλγιο) 19,000
  • Ζόρια (Ουκρανία) 16,000
  • Αμπερντίν (Σκωτία) 8,000
  • Τσουκαρίτσκι (Σερβία) 6,475

Προτεραιότητα 2 (6 ομάδες)

  • 6 ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών)

  • ΑΕΚ (Ελλάδα) 11,000
  • + 11 νικήτριες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών

Προτεραιότητα 3 (5 ομάδες)

  • 5 νικήτριες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League - μονοπάτι των πρωταθλητών

Προτεραιότητα 4 (3 ομάδες)

  • 2 νικήτριες από τον προκριματικό γύρο του Europa League - μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • Λουγκάνο (Ελβετία) 6,335


Φάση ομίλων (32 ομάδες)

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ (8 ΟΜΑΔΕΣ)

  1. Εισιτήριο κατόχου Europa Conference League
  2. Λίβερπουλ (Αγγλία) 123,000
  3. Ρόμα (Ιταλία) 97,000
  4. Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 82,000
  5. Λεβερκούζεν (Γερμανία) 72,000
  6. Αταλάντα (Ιταλία) 55,500

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Σπόρτινγκ (Πορτογαλία) 52,500
  • Ρεν (Γαλλία) 44.000

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • 4 ηττημένοι από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League - μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • 4 ηττημένοι από τα playoffs του Champions League - μονοπάτι πρωταθλητών
  • 2 ηττημένοι από τα playoffs του Champions League - μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • 10 νικητές από τα playoffs του Europa League

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μπέτις (Ισπανία) 37,000

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Μπράιτον (Αγγλία) ≥21,799
  • Φράιμπουργκ (Γερμανία) 16,496
  • Τουλούζ (Γαλλία) 12,232
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ