ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η εντολή Μαρτίνς και η ενδεκάδα για Άρσεναλ

Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη για την Super League Interwetten.
Ο Φορτούνης στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη EUROKINISSI SPORTS

Η βασική οδηγία του Πέδρο Μαρτίνς που προέκυψε από την ακτινογραφία του Μπέρνλι – Άρσεναλ, η απόφαση για Φορτούνη – Βαλμπουενά στο αρχικό σχήμα και η φονική "τετράδα" του Αρτέτα.

Ο Κώστας Φορτούνης το… μαρτύρησε μετά από το τέλος της αναμέτρησης με τη Λαμία. Θέλουμε το μηδέν παθητικό δήλωσε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελευταίου ματς πρωταθλήματος, ενόψει του μεγάλου αγώνα που έρχεται. Ένας Φορτούνης… πυρακτωμένος που έβαλε την υπογραφή του στα δύο πρώτα γκολ, μέσα σε 10 λεπτά κι ας σκόραρε πρώτος ο Μπρούμα.

Ο "μίστερ 7" του Ολυμπιακού δεν έκανε μια επιφανειακή προσέγγιση λέγοντας ότι η ομάδα του πρέπει να μη δεχθεί γκολ από την Άρσεναλ το βράδυ της Πέμπτης στο Φάληρο. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπαίκτες του, αλλά και η τεχνική ηγεσία έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση των “κανονιέρηδων”. Στήθηκαν μπροστά στην τηλεόραση και είδαν τον αγώνα με τη Μπέρνλι το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου ένα 24άωρο πριν από το δικό τους παιχνίδι.

Τι είδαν; Μια ομάδα που πετάει φωτιές από τη μέση και μπροστά, με έμφαση στο άμεσο παιχνίδι. Το γκολ που δέχθηκε η Μπέρνλι, μια φύσει αμυντική ομάδα, μπήκε με τέσσερις πάσες. Δύο πάσες στην άμυνα, άλλη μία κάθετη στον Γουίλιαν που διένυσε τα διαθέσιμα μέτρα κι όταν πιέστηκε, έδωσε αριστερά στον Ομπαμεγιάνγκ μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής. Εκείνος συνέκλινε προς την περιοχή έφερε τη μπάλα στο δεξί και αφού απέφυγε τον δεξιό μπακ σούταρε στην κλειστή γωνία για το 0-1.

Ένα γκολ εξαιρετικής απλότητας και ομορφιάς, δείγμα μιας ομάδας με παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά και τρομερή ευχέρεια σε δύο τομείς: Το παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο και κινήσεις στο πλάτος της επίθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ομπαμεγιάνγκ από το ξεκίνημα της φάσης έχει τραβηχθεί και μαρκάρει σε ρόλο αριστερού εξτρέμ. Αυτή την κίνηση συνεχίζει ουσιαστικά μέχρι να πάρει τη μπάλα από τον Βραζιλιάνο μπαλαντέρ για να γίνει απειλητικός και τελικά να σκοράρει.

Αυτή η φάση ήταν πολύ χαρακτηριστική για να μη την προσέξουν και να μην εστιάσουν οι “ερυθρόλευκοι”. Μέσα σε τέσσερις πάσες τα είδαν όλα. Πως χτίζεται μια επίθεση από πίσω, πως φτάνει η μπάλα στον ελεύθερο παίκτη του άξονα, για να γυρίσει να κινηθεί κατά μέτωπο και να πασάρει στο σωστό timing. Αυτή η συνεργασία δημιουργού και εκτελεστή στην Άρσεναλ έδειξε και κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι ο Γουίλιαν σε αυτή την ομάδα δεν παίζει στα άκρα ως συνήθως, αλλά ουσιαστικά έχει αναλάβει το ρόλο του μπαλαντέρ, αντί του Οζίλ που πλέον αποτελεί παρελθόν, έστω κι αν οι δύο παίκτες δεν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις, όταν ο Γουίλιαν γύρισε πίσω από τη σέντρα για να αποτελέσει τον έξτρα χαφ και να μπερδέψει την αμυντική διάταξη της Μπέρνλι, ο Ομπαμεγιάνγκ έκλεισε στη δική του θέση για να γεμίσει την τριάδα. Ως δεκάρι στο συγκεκριμένο παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε ο δανεικός από τη Ρεάλ Όντεγκααρντ, ο οποίος κάνει πάρα πολλή δουλειά στο παιχνίδι κατοχής, ενώ από δεξιά ξεκίνησε ο Σακά.

Αυτή η πολύ λειτουργική, με καλές συνεργασίες και συνεχείς εναλλαγές θέσεων, τετράδα, αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για την εστία του Ολυμπιακού κι εκεί θέλει να εστιάσει ο Πέδρο Μαρτίνς. Όχι ότι οι τρεις που ήρθαν από τον πάγκο (Λακαζέτ, Πεπέ, Σεμπάγιος) είναι λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά οι ρόλοι τους πάνω στο χορτάρι είναι περίπου ίδιοι με εκείνους που αντικαθιστούν.

Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς στην άλλη άκρη του γηπέδου, ακόμη και σε φάσεις όχι ιδιαίτερης πίεσης γίνεται… γιορτή. Το γκολ που δέχθηκαν η Άρσεναλ είναι ανέκδοτο, όταν αναφερόμαστε σε μια ομάδα τέτοιου επιπέδου. Ουσιαστικά, ο Τσάκα που βρέθηκε εντός περιοχής, έκανε δώρο την ισοφάριση. Αντί να διώξει κάπου μέσα ή έξω από το γήπεδο σημάδεψε τον φορ της Μπέρνλι που απλώς παρακολουθούσε και από αυτή την κόντρα η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Λένο.

Είναι σαφές ότι η αμυντική τετράδα των “κανονιέρηδων” δεν πατάει καλά στη μετά Σωκράτη Παπασταθόπουλου εποχή. Ας πρόσεχε ο Αρτέτα που δεν πίστεψε περισσότερο στον έμπειρο Έλληνα αμυντικό, ο οποίος πλέον ανήκει στο δυναμικό του Ολυμπιακού και θα βρεθεί στο δρόμο του. Όπως από χθες διαβάσατε στο Sport24.gr, ωστόσο, ο Πορτογάλος κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδας περιμένει ότι αυτό το παιχνίδι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Κώστα Φορτούνη. Ίσως επειδή η Άρσεναλ δεν είναι ομάδα που πιέζει ιδιαίτερα όταν δεν έχει την κατοχή της μπάλας. Ίσως επειδή περιμένει ότι θα υπάρχουν κενοί χώροι για να κάνει ο διεθνής άσος τα γνωστά του σλάλομ. Ίσως επειδή θέλει να δώσει υψηλό ρυθμό και ένταση στις επιθετικές στιγμές του Ολυμπιακού…

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο “Φορτού” έχει το προβάδισμα για την ενδεκάδα την ώρα που ο Βαλμπουενά, σε αυτή την πρώτη ανάγνωση, θα καθίσει στον πάγκο για να έρθει στο β’ μέρος να πάρει τη μπαγκέτα, φρέσκος και ορεξάτος ως συνήθως. Δεν θέλει να… σκοτώσει τον Γάλλο “στρατηγό” η τεχνική ηγεσία σε ένα παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που έχει πολύ υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας. Ένα ποιοτικό μισάωρο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να γίνει η δουλειά.

Αυτά με λίγα λόγια αποτελούν τη βασική προσέγγιση του αγώνα της Πέμπτης (11/3, 22.00, Cosmote Sport 2HD και LIVE από το Sport24.gr) για το Europa League, στο ριπλέι της περσινής κόντρας των δύο ομάδων. Αναφορικά με όλα τα παραπάνω, αλλά και με το τι σκέφτεται ο Πέδρο Μαρτίνς, την ενδεκάδα εκτός απροόπτου θα αποτελέσουν οι Σα- Λαλά, Μπα, Σωκράτης, Ρέαμπτσιουκ- Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Καμαρά- Φορτούνης, Μπρούμα, Ελ Αραμπί.

Αντί επιλόγου αξίζει να επισημανθεί ότι ο Πέδρο Μαρτίνς υπολογίζει πολύ για το συγκεκριμένο παιχνίδι και τον Γιώργο Μασούρα κι ας μην τον έχει στις αρχικές επιλογές. Τον παίκτη που δημιούργησε το “χρυσό” 2-1 στο Emirates...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ