FOOTBALL ANALYSIS

Ελ Αραμπί: Χατ-τρικ περπατώντας για τον Mr. 40%

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο χατ τρικ που έκανε στον αγώνα Ολυμπιακός - Βόλος
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο χατ τρικ που έκανε στον αγώνα Ολυμπιακός - Βόλος EUROKINISSI

Ο Ελ Αραμπί έδειξε ξανά την κλάση του και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα δύο χαρακτηριστικά ενός μεγάλου φορ και τη φετινή αγαπημένη γωνία εκτέλεσης του Μαροκινού.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει 0-1 από τον Βόλο στο "Καραϊσκάκης" και όχι μόνο δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στη νίκη, αλλά την πήρε με το ευρύ 4-1 που τον έφερε πάλι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Super League.

Σ'αυτήν την προσπάθεια του Ολυμπιακού σημαντικό ήταν το γκολ του Μασούρα που έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια στο 1-1, αλλά εννοείται πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΑΣΗ

Ο Μαροκινός ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την απουσία του και τον covid. Δεν είχε την ένταση που τον συνηθίζει και αυτό φάνηκε στην πρώτη καλή στιγμή του στο 2ο ημίχρονο, όταν χρειάστηκε τρεις επαφές με την μπάλα για να εκτελέσει από αριστερά και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί του Βόλου.

Όμως, η κλάση του Αραμπί είναι τέτοια, που μπορεί ακόμα και "περπατώντας" να κάνει χατ-τρικ. Κλάση που αποτυπώνεται και στα δύο πράγματα που πρέπει να συνδυάζει ένας μεγάλος φορ. Απειλή από καλές θέσεις και καλές εκτελέσεις προς την εστία.

ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι Άγγλοι το λένε shot location και shot placement και ο Αραμπί τα έχει και τα δύο. Μπορεί σταθερά να εκτελεί από καλές θέσεις εντός περιοχής (όπως συζητούσαμε πρόσφατα για τον Τζόλη) και εξίσου σταθερά να βρίσκει την εστία εκεί που δεν μπορούν να αντιδράσουν οι τερματοφύλακες.

Τα τρία γκολ με τον Βόλο ήταν μία ακόμη απόδειξη. Κοντρόλ, δεξί, αριστερό, όλα μέσα, όλα καλές ευκαιρίες με εξίσου καλά τελειώματα.

"ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ 40% ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Ο Μαροκινός έφτασε έτσι τα οκτώ γκολ και σπάει τα κοντέρ της αποτελεσματικότητας. Γι'αυτά τα οκτώ γκολ, ο Αραμπί έχει κάνει μόλις 20 τελικές μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Έχει δηλαδή ένα ασύλληπτο 40% στην ευστοχία.

Το ποσοστό αυτό προφανώς και θα πέσει στην πορεία του πρωταθλήματος, όμως τα γκολ θα συνεχίσουν να έρχονται όσο ο Μαροκινός θα βρίσκει αυτές τις ευκαιρίες και αυτά τα τελειώματα.

ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ιδού οι φετινές τελικές και τα expected goals του Αραμπί στο σχετικό widget της Opta. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι κύκλοι, τόσο μεγαλύτερη η ευκαιρία, ενώ με κίτρινο είναι τα γκολ του Μαροκινού.

Εκτελέσεις κεντρικά και κοντά στην εστία, μεγάλοι κύκλοι, μεγάλες ευκαιρίες, πολλά γκολ. Ο Αραμπί έχει 20 τελικές, συνολικά αυτές "άξιζαν" 4.1 expected goals. Ο Μαροκινός "έπρεπε" να βάλει τέσσερα γκολ με αυτές τις τελικές και έχει βάλει οκτώ, τα διπλάσια.

Η ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ

Πρώτα βρίσκει τις καλές τελικές και μετά τις τελειώνει όσο καλύτερα γίνεται. Πάμε να δούμε και τα φετινά τελειώματα του Αραμπί στο σχετικό γράφημα που δείχνει που έχουν πάει στην εστία οι 12 τελικές του που έχουν βρει τέρμα. Με κίτρινο είναι τα γκολ του, με κόκκινο οι αποκρούσεις των τερματοφυλάκων και με μπλε τα δοκάρια.

Οι τελικές του Ελ Αραμπί στην εστία στη φετινή Super League Interwetten
Οι τελικές του Ελ Αραμπί στην εστία στη φετινή Super League Interwetten SPORT24

Δύο άπιαστες εκτελέσεις στα "παραθυράκια", δύο κοντινές εκτελέσεις στο κέντρο της εστίας και η αγαπημένη του γωνία φέτος. Στη δεξιά γωνία όπως βλέπει ο Ελ Αραμπί, εκεί εκτελεί περισσότερο.

Σ'αυτή τη γωνία έχει βρει τρία γκολ, με το τρίτο να έρχεται σήμερα αφού εκεί έκανε το 2-1. Στην ίδια γωνία του έχουν αποκρούσει ένα σουτ και δύο φορές η μπάλα δεν του έχει κάνει το χατήρι και έχει βρει στο δοκάρι.

Όχι ότι μπορεί να παραπονιέται για ατυχία όταν έχει στείλει 12 τελικές στις αντίπαλες εστίες και με αυτές έχει πανηγυρίσει οκτώ γκολ.

Τα ποσοστό του Μαροκινού, είναι εκπληκτικά, προφανώς και θα πέσουν στη συνέχεια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να λέει πως ο Αραμπί δεν θα είναι και φέτος ο "killer" του Ολυμπιακού και ο πρώτος σκόρερ του Super League.

ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΟΡ

Για το τέλος, ένα κερασάκι. Οι τελικές και τα Expected goals του Αραμπί από την περσινή σεζόν.

Τα expected goals του Ελ Αραμπί στη Super League Interwetten 2019-20
Τα expected goals του Ελ Αραμπί στη Super League Interwetten 2019-20 SPORT24

Αυτό είναι το γράφημα ενός μεγάλου φορ κι εκείνου που τερματίζει με τα περισσότερα γκολ. Ελάχιστες τελικές εκτός περιοχής (μόνο τρεις), λίγες τελικές από κακές θέσεις στα άκρα, "βομβαρδισμός" από καλές τελικές στο κέντρο της μεγάλης περιοχής.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ