FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Χουάνγκ vs Πινέδα, οι μηχανές που καθορίζουν τη μάχη του άξονα

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Χουάνγκ vs Πινέδα, οι μηχανές που καθορίζουν τη μάχη του άξονα
SPORT24 CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η μάχη του άξονα πολλές φορές καθορίζει την έκβαση ενός ντέρμπι. Ινμπόμ Χουάνγκ και Ορμπελίν Πινέδα είναι δίχως αμφιβολία δύο ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στη λειτουργία της ομάδας τους σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου, έχοντας διαφορετικούς ρόλους και η απόδοσή τους μπορεί να κρίνει ακόμα και τον νικητή στο φινάλε του ντέρμπι στο Φάληρο.

Με το σπουδαίο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (13/11, 19:30, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24) κλείνει ο πρώτος γύρος της Super League.

Οι δύο ομάδες θα διασταυρωθούν στο Φάληρο με στόχο τη νίκη για να μπορέσουν στη χειρότερη να διατηρήσουν τη διαφορά τους από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και την ίδια στιγμή ο νικητής του ντέρμπι να αυξήσει (η ΑΕΚ στο +7) ή να μειώσει (ο Ολυμπιακός στο -1) τη διαφορά από τον αντίπαλό του.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν δείξει στο πρωτάθλημα μια εντελώς διαφορετική εικόνα και διαφορετική φιλοσοφία στο παιχνίδι τους. Οι ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα που έχει τις περισσότερες επιθέσεις με 10+ μεταβιβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ΑΕΚ έχει δεχθεί τον μικρότερο αριθμό επιθέσεων με 10+ μεταβιβάσεις.

Την ίδια στιγμή οι δύο ομάδες διαθέτουν στα ρόστερ τους εξαιρετικές μονάδες που στην καλή τους μέρα μπορούν να αποδώσουν ένα απολαυστικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους οι Ίνμπομ Χουάνγκ και Ορμπελίν Πινέδα. Αμφότεροι είναι αποκτήματα του καλοκαιριού, ενώ θα δώσουν το "παρών" με τις εθνικές τους στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Και οι δύο είναι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στον άξονα, με τον Πινέδα να έχει έναν ρόλο πιο ψηλά στο γήπεδο, σε σχέση με εκείνον που έχει ο Χουάνγκ στον Ολυμπιακό. Οι δύο ποδοσφαιριστές ξεχωρίζουν για το κάθετο παιχνίδι που μπορούν να προσφέρουν, την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και τη συνεισφορά τους στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας τους.

Ο Χουάνγκ πιο δραστήριος, ο Πινέδα πιο επιδραστικός στην επίθεση

Ας δούμε τα πεπραγμένα τους με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Χουάνγκ vs Πινέδα, οι μηχανές που καθορίζουν τη μάχη του άξονα
Η απόλυτη σύγκριση των Ίνμπομ Χουάνγκ και Ορμπελίν Πινέδα SPORT24

Ο Ίνμπομ Χουάνγκ δεν έχει ακόμα σημειώσει το πρώτο του γκολ με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, έχοντας μοιράσει δύο ασίστ μέχρι στιγμής, ενώ ο Ορμπελίν Πινέδα έχει σκοράρει τρία γκολ αλλά δεν έχει μοιράσει ακόμα την πρώτη του ασίστ στο πρωτάθλημα.

Ο Μεξικανός μέσος της ΑΕΚ έχει (έστω και ελαφρώς) καλύτερες επιδόσεις στην τελική πάσα από τον Χουάνγκ, έχοντας 1.4 open play key passes έναντι 1.1. Ο 26χρονος Νοτιοκορεάτης έχει συντριπτικά περισσότερες ενέργειες από τον Πινέδα, έχοντας 93.3 ενέργειες ανά 90' έναντι 56.6 του Πινέδα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως στην αντίπαλη περιοχή, όπου ο μέσος της ΑΕΚ έχει 2.9 ενέργειες έναντι 0.7.

Ο Χουάνγκ κυριαρχεί κατά κράτος του Πινέδα στα κουβαλήματα της μπάλας, έχοντας σχεδόν τα διπλάσια.Η διαφορά είναι μικρότερη (αλλά ξανά υπέρ του μέσου του Ολυμπιακού) στις επιδόσεις των δύο παικτών στα προωθητικά κουβαλήματα, με τον Χουάνγκ να έχει 7.1 έναντι 4.7 του Πινέδα.

Ο 26χρονος μέσος του Ολυμπιακού έχει καλύτερες επιδόσεις ανά ματς και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Συνολικά έχει 6.5 ανακτήσεις κατοχής ανά 90' με τον Πινέδα να έχει 3.6 και 1.7 κλεψίματα της μπάλας με τον Πινέδα να κλέβει 0.3 φορές ανά 90λεπτο.

Η τεράστια συμβολή και οι καθοριστικοί ρόλοι

Οι δύο ποδοσφαιριστές ναι μεν αγωνίζονται στον άξονα, υπηρετούν όμως έναν διαφορετικό ρόλο. Ο Ίνμπομ Χουάνγκ είναι ένας box-to-box μέσος με καταλυτική συμβολή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, παίζοντας ανάμεσα από το "εξάρι" (πχ Εμβιλά) και το "δεκάρι" (πχ. Χάμες). Κάθε επιθετική προσπάθεια του Ολυμπιακού περνάει από τα πόδια του, κάτι που δείχνει τον νευραλγικό του ρόλο.

Ο Πινέδα αγωνίζεται πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, όντας ένας εκ των πυλώνων του υψηλού pressing που ζητάει και έχει αφομοιώσει στη δική του ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο χώρος δράσης του πολλές φορές ταυτίζεται με τον Σέρχιο Αραούχο, ενώ με το κάθετο παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει στον άξονά της, έχει αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κέντρου της ΑΕΚ σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Οι ρόλοι των δύο ποδοσφαιριστών είναι μια "ερμηνεία" για τις κατηγορίες που υπερτερούν. Ο Χουάνγκ παίρνει συχνά την πρώτη πάσα και μένει χαμηλά στο γήπεδο και γι' αυτό το λόγο έχει περισσότερες ενέργειες με την μπάλα και κουβαλήματα.

Στον αντίποδα το γεγονός ότι ο Πινέδα στέκεται κατά κύριο λόγο πιο ψηλά στο γήπεδο τον κάνει πιο επιδραστικό στην επίθεση, με περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, περισσότερες τελικές πάσες (key passes) και φυσικά τα γκολ. Το αξιοσημείωτο για τον Μεξικανό μέσο είναι ότι παρότι με τον Χουάνγκ έχει αρκετά μικρότερο αριθμό κουβαλημάτων, τα περισσότερα κουβαλήματα της μπάλας είναι προωθητικά εν αντιθέσει με τον Κορεάτη μέσο του Ολυμπιακού.

Δίχως αμφιβολία (και) αυτοί οι ποδοσφαιριστές των δύο μονομάχων στην καλή τους μέρα μπορούν να προσφέρουν μια ραψωδία για τις ομάδες τους. Επομένως, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις απαντήσεις για αυτήν αλλά και κάθε άλλη σύγκριση στο χορτάρι του Γεώργιος Καραϊσκάκης το βράδυ της Κυριακής (13/11).

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ