STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι "νέοι" προπονητές της Super League Interwetten ήρθαν από το παρελθόν

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου EUROKINISSI SPORTS

Ούτε μία ούτε δύο ούτε πέντε. Οκτώ θα είναι ομάδες της Super League Interwetten που θ' αρχίσουν την ερχόμενη ποδοσφαιρική σεζόν με νέο προπονητή. Τους επτά εξ αυτών τους έχουμε συναντήσει ξανά.

Η ανακύκλωση προπονητών δεν είναι εγχώριο φαινόμενο. Ούτε η εξαίρεση ενός άγραφου ποδοσφαιρικού κανόνα. Περισσότερο μοιάζει με μια επαναλαμβανόμενη συνθήκη, διότι (πιστεύεται ότι) μειώνει τον βαθμό του ρίσκου που κουβαλά μαζί της μια οποιαδήποτε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ίσως να 'χουν δίκιο όσοι αποφασίζουν ανάλογα, διότι δεν πρόκειται για μια ουρανοκατέβατη επιλογή που προσγειώνεται στην πραγματικότητα ενός περιβάλλοντος χωρίς να έχει πρότερη γνώση των καταστάσεων και των απαιτήσεων της αποστολής που αναλαμβάνει.

Με την επισημοποίηση από τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα Σμύρνης της πρόσληψης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του Γιάννη Πετράκη αντίστοιχα, έκλεισε οριστικά ο κύκλος των 14 προπονητών που θα ηγούνται των ισάριθμων ομάδων της Super League Interwetten. Εξ αυτών οι 8, ή αλλιώς το 58%, είναι νέοι. Αλλά μόνο οι 2 θα μπουν για πρώτη φορά σ' έναν απροσδιόριστο 'αντιδραστήρα', όπως είναι αυτός του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και από αυτούς ο ένας έχει δουλέψει στην Εθνική.

Πάμε να τους (ξανα)γνωρίσουμε:

Ραζβάν Λουτσέσκου - ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ύστερα από δύο χρόνια
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ύστερα από δύο χρόνια EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: Ξάνθη (107 αγώνες), ΠΑΟΚ (93 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 76 νίκες, 40 ισοπαλίες, 31 ήττες

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Πάμπλο Γκαρσία, δεδομένης της απειρίας του από πρωταθλητισμό, η πυξίδα έδειξε μία και μόνο κατεύθυνση. Ο 52χρονος Ρουμάνος ήταν διαθέσιμος και ο Ιβάν Σαββίδης έδρασε αποφασιστικά, προσφέροντάς του όλα τα εχέγγυα (κλειστό συμβόλαιο, ισχυρό τιμ) για να δουλέψει δίχως έγνοιες. Ό,τι, δηλαδή, δεν του είχε παράσχει πριν από 2 καλοκαίρια, όταν παραμονές της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ο χολωμένος Λουτσέσκου αιφνιδίαζε τους προϊσταμένους του, αποδεχόμενος την πρόταση της Αλ Χιλάλ. Η απόσταση που τους χώριζε βοήθησε στην αποκατάσταση των σχέσεων διοίκησης-προπονητή και η επανασύνδεση γύρισε το χρόνο πίσω στην πιο επιτυχημένη διετία της σύγχρονης εποχής του ΠΑΟΚ.

Βλάνταν Μιλόγεβιτς - ΑΕΚ

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έγινε ο εκλεκτός της ΑΕΚ για την τεχνική ηγεσία
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έγινε ο εκλεκτός της ΑΕΚ για την τεχνική ηγεσία EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: Πανιώνιος (39 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 16 νίκες, 8 ισοπαλίες, 12 ήττες

Καλός και χρυσός ο Μανόλο Χιμένεθ, ένας προπονητής που συνδέθηκε με το πρωτάθλημα του 2018, πρώτο ύστερα από 24 χρόνια, και θα καταλαμβάνει χωρίς ενστάσεις μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ΑΕΚ, αλλά ο 51χρονος Σέρβος φέρνει μαζί τον αέρα ανανέωσης που επιδίωκε η διοίκηση του 'Δικεφάλου' πριν εισέλθει στο νέο γήπεδο. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το φινάλε της μονοετούς θητείας του στον Πανιώνιο, ο Μιλόγεβιτς πρόλαβε ν' αφήσει έργο στον Ερυθρό Αστέρα και ν' ανταμειφθεί με ένα καλό συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία. Ήταν μια, εκ των προτέρων, safe επιλογή με την υπογραφή του Δημήτρη Μελισσανίδη του οποίου η γούνα είχε καεί από προπονητές-μάγους που θα εκσυγχρόνιζαν όλη τη δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς - Παναθηναϊκός

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπογράφοντας το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπογράφοντας το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό INTIME

Προηγούμενες ομάδες: Ηρακλής (41 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 12 νίκες, 9 ισοπαλίες, 13 ήττες

Με την πιο πρόσφατη παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από 13,5 χρόνια σ' έναν ανοχύρωτο οικονομικά Ηρακλή, ο 59χρονος Σέρβος εγκαθίσταται στην Αθήνα με την πρόθεση να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό που θ' νέβει επίπεδο και στη χειρότερη περίπτωση θα εξασφαλίσει την επάνοδό του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Γιοβάνοβιτς δεν επιλέχθηκε επειδή επί των ημερών του ο 'Γηραιός' είχε έπαιξε καλό, για τις συνθήκες, ποδόσφαιρο, αλλά διότι μέσα από την πειθαρχία, την αφοσίωση στο πλάνο και την επιμονή στη λεπτομέρεια δημιούργησε έναν ΑΠΟΕΛ που έφτασε ως τα προημιτελικά του Champions League. Εκ των προγραμματικών δηλώσεων του διεφάνη πως πιστεύει πολύ στο πρότζεκτ που αναλαμβάνει, αλλά ξέρει ότι θα κριθεί από τα αποτελέσματα.

Μιγκέλ Άγχελ Λόπεθ - Ατρόμητος

Ο Μιγκέλ Άγχελ Λόπεθ είναι ο νέος προπονητής του Ατρομήτου
Ο Μιγκέλ Άγχελ Λόπεθ είναι ο νέος προπονητής του Ατρομήτου EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: Βόλος (34 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 9 νίκες, 12 ισοπαλίες, 9 ήττες

Δεύτερη σεζόν σε δεύτερη ομάδα για τον 38χρονο Μαδριλένο, τον οποίο σύστησε στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας ο πολυπράγμων Αχιλλέας Μπέος. Όπως ακριβώς είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια με τον Χάβι Γκράθια. Ο Λόπεθ δεν έφερε τον Βόλο στα πλέι οφ, που ήταν ο μεγαλεπήβολος στόχος στην αρχή της σεζόν, αλλά τουλάχιστον σύνολό του είχε αγωνιστική κατεύθυνση. Κάτι που ομολογουμένως εκτιμήθηκε από τους επιτελείς του Ατρομήτου που έσπευσαν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της πρόσληψής του και να τον φέρουν στο Περιστέρι για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον.

Γκιγέρμο Αμπασκάλ - Βόλος

Προηγούμενες ομάδες: -

Ρεκόρ πρωταθλήματος: -

Ο άπειρος νεαρός Ισπανός είναι το νέο στοίχημα του Αχιλλέα Μπέου. Γεννημένος τον Απρίλη του 1989 στη Σεβίλλη, εγκατέλειψε πολύ νωρίς το όνειρο μιας ποδοσφαιρικής καριέρας του και αφοσιώθηκε στην προπονητική, μέσα από τις σπουδές του στην αντίστοιχη γυμναστική ακαδημία της γενέτειράς του. Άρχισε την επαγγελματική ενασχόλησή του από τα τμήματα υποδομής της τοπικής Σεβίγια. Η θητεία του, ως υπηρεσιακού στην Άσκολι το 2020 πριν και μετά τη σύντομη θητεία του Ρομπέρτο Στελόνε, είναι μέχρι σήμερα η αποκλειστική εμπειρία του από τον πάγκο ανδρικής ομάδας. Ο Βόλος είναι η αφετηρία του.

Ηρακλής Μεταξάς - ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Ηρακλής Μεταξάς δίπλα στον Χανς Μπάκε κατά τη δουλειά του στην εθνική ομάδα
Ο Ηρακλής Μεταξάς δίπλα στον Χανς Μπάκε κατά τη δουλειά του στην εθνική ομάδα EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: -

Ρεκόρ πρωταθλήματος: -

Το πείραμα με τον Αργύρη Γιαννίκη απέδωσε και, αφού δεν βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα για ανανέωση της συνεργασίας τους, οι άνθρωποι του ΠΑΣ ακολούθησαν την ίδια ακριβώς συνταγή. Απευθύνθηκαν στην αγορά της Γερμανίας, βρήκαν τον ομογενή Ηρακλή Μεταξά, με συνεργασίες σε διάφορες ομάδες (Μπόχουμ, Φράιμπουργκ, Ντάρμσταντ, Άουγκσμπουργκ) και του παρέδωσαν τα κλειδιά με την ευχή να καταφέρει ακόμη περισσότερα απ' όσα ο προκάτοχός του άφησε ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Φυσικά το διάστημα που πέρασε στο πλευρό του Μίχαελ Σκίμπε, ενόσω υπηρετούσε την Εθνική ομάδα.

Γιάννης Πετράκης - Απόλλων Σμύρνης

Ο Γιάννης Πετράκης επέστρεψε, με κάθε επισημότητα, στο ελληνικό πρωτάθλημα
Ο Γιάννης Πετράκης επέστρεψε, με κάθε επισημότητα, στο ελληνικό πρωτάθλημα EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: ΟΦΗ (15 αγώνες), Εργοτέλης (21 αγώνες), ΠΑΣ Γιάννινα (196 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 58 νίκες, 62 ισοπαλίες, 76 ήττες

Η επάνοδος του Ρεθυμνιώτη προπονητή ύστερα από 2 σεζόν έρχεται αμέσως μετά την πορεία πρωταθλητισμού στην Κύπρο με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο τίτλος χάθηκε στα πλέι οφ και γι' αυτό αποχώρησε, αλλά στον Απόλλωνα της Ριζούπολης οι στόχοι θα είναι εντελώς διαφορετικοί. Η 'ελαφρά ταξιαρχία' διεκδικεί πια τη σταθεροποίησή της στη ανώτερη κατηγορία της χώρας και ακολούθως ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει στη διάρκεια της χρονιάς. Ο Γιάννης Πετράκης είχε εργαστεί για 5,5 χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα, τον είχε οδηγήσει στην Ευρώπη, και δικαίως είχε αναδειχθεί προπονητής της σεζόν για το 2014-15, προτού αποχωρήσει για να τον διαδεχθεί ο Γιαννίκης.

Γιάννης Αναστασίου - Παναιτωλικός

Ο Γιάννης Αναστασίου είναι ο νέος προπονητής του Παναιτωλικού
Ο Γιάννης Αναστασίου είναι ο νέος προπονητής του Παναιτωλικού EUROKINISSI


Προηγούμενες ομάδες: Παναθηναϊκός (103 αγώνες), Ατρόμητος (14 αγώνες)

Ρεκόρ πρωταθλήματος: 55 νίκες, 19 ισοπαλίες, 24 ήττες

Ο 48χρονος Αρτινός κέρδισε τη μάχη από τον Σάββα Παντελίδη και θα δουλέψει σε τρίτη διαφορετική ομάδα. Του Παναθηναϊκού ο κύκλος είχε κλείσει απότομα, μετά από ένα 0-0 με την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά είχε ως πυρήνα του την κατάκτηση του κυπέλλου του 2014 - του τελευταίου τίτλου που κατά την πρόσφατη 10ετία έχουν βάλει στη συλλογή τους οι 'πράσινοι'. Από τον Ατρόμητο έφυγε πολύ νωρίς, διότι οι ιδέες του δεν συνδυάστηκαν με τ' αποτελέσματα που θα τον εδραίωναν στις συνειδήσεις ως έναν προπονητή δίχως ημερομηνία λήξης. Οι διαδοχικές ήττες από ΑΕΚ και Ολυμπιακό έριξαν τους τίτλους τέλους.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΒΟΛΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ