ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Έλληνες τα "έσπασαν" στην Τουρκία

Σύνθεση με τους Δημήτρη Πέλκα, Στέλιο Κίτσιου, Γιώργος Τζαβέλλας και Τάσος Μπακασέτας
Σύνθεση με τους Δημήτρη Πέλκα, Στέλιο Κίτσιου, Γιώργος Τζαβέλλας και Τάσος Μπακασέτας 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το SPORT 24 καταγράφει τα πεπραγμένα της πολυπληθούς παροικίας Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα της Τουρκίας το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, αξιολογώντας το στάτους, το (άμεσο και όχι μόνο) μέλλον τους και συνεκτιμώντας δικαιολογημένα πως ο ελληνικός πληθυσμός στη Super Lig αναμένεται να αυξηθεί.

Ενας και ένας είναι. Οι επιδόσεις τους, η παρουσία τους, ολοένα και αυξάνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι τουρκικές ομάδες στους Ελληνες ποδοσφαιριστές και έτσι, η παροικία των συμπατριωτών μας στη Super Lig ολοένα και πληθαίνει.

Κάνοντας μάλιστα και τον… έλεγχο προόδου των οκτώ συνολικά συμπατριωτών μας στο τουρκικό πρωτάθλημα, που μόλις το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε, εύλογη η εκτίμηση, η πρόβλεψη πως του χρόνου θα έχουμε ακόμη περισσότερους για να παρακολουθούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΚΑΣ: VALUE FOR MONEY

Κόστισε ελάχιστα (1,6 εκατ. ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί 20% μεταπώληση), πήγε σε μια ομάδα που αναδομήθηκε πλήρως με (συνολικά, σε καλοκαιρινή και μεταγραφική περίοδο πάνω από 20 μεταγραφές), γεμάτη με δημιουργικούς μέσους και μεσοεπιθετικούς. Όμως όχι μόνο επιβλήθηκε του εσωτερικού ανταγωνισμού – ακόμη και όταν αυτός εντατικοποιήθηκε μετά το γεναριάτικο, πανάκριβο deal με την προσθήκη του Μεσούτ Εζίλ – αλλά ο 28χρονος διεθνής εξελίχτηκε σε έναν από τους πλέον κομβικούς ποδοσφαιριστές της Φενερμπαχτσέ.

Εκανε τη δεύτερη παραγωγικότερη σεζόν της καριέρας του (πίσω μόνο από εκείνη του 2017-18) με 7 γκολ στο τουρκικό πρωτάθλημα (8 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις), όντας ο δεύτερος σκόρερ των "καναρινιών" πίσω από τον Ενερ Βαλένσια, ενώ μοίρασε και 7 ασίστ, αγωνιζόμενος – τόσο επί ημερών Ερόλ Μπουλούτ στον πάγκο όσο και επί του διαδόχου του, αλλά και τεχνικού διευθυντή που τον έφερε στο "Σαράτσογλου", Εμρέ Μπελόζογλου - κυρίως στο δεξιό άκρο, αλλά και ενίοτε στη φυσική του θέση. Ενδεικτικό ότι βρέθηκε έκτος στη λίστα των ποδοσφαιριστών της Φενέρ σε χρόνο συμμετοχής στη Super Lig με 2406 λεπτά, δεύτερος (πίσω μόνο από τον Οζάν Τουφάν) μεταξύ των μεσοεπιθετικών των "καναρινιών".

Αυτονόητο πως – παρά την απώλεια του τίτλου, αλλά και μιας θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League – η θέση του Πέλκα είναι ακλόνητη. Ανεξαρτήτως αν αναλάβει άλλος προπονητής (το πιθανότερο) το καλοκαίρι, έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο (με option για μονοετή επέκταση) και παρά τα κατά καιρούς σενάρια για ενδιαφέρον της Ρούμπιν Καζάν, το σίγουρο είναι πως έχει κερδίσει με το… καλημέρα της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη το "δικαίωμα" να ορίζει αυτός την τύχη και το μέλλον του, ανάλογα με το τι επιθυμεί. Και με τέτοια σεζόν, μοιάζει δύσκολο να επιθυμεί μια δεύτερη αλλαγή ομάδας, χώρας, περιβάλλοντος μέσα σ’ έναν χρόνο.

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ: ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ

Πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά στη Super Lig, έκανε "όργια", εξελισσόμενος στον μεσοεπιθετικό πυλώνα της Αλάνιασπορ. Φέτος, το ξεκίνημα του στο πρώτο μισό ήταν ακόμη καλύτερο. Τόσο που "ανάγκασε" την Τραμπζονσπόρ να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ (εκχωρώντας και 20% ποσοστό μεταπώλησης) στους "πορτοκαλί", προκειμένου να τον αγοράσει μεσούσης της σεζόν, να του προσφέρει 4,35 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3,5 χρόνια (με buy out 12 εκατ.) και να του δώσει την οργανωτική, αλλά και εκτελεστική μπαγκέτα.

Ο αρχηγός της Εθνικής αγωνίστηκε συνολικά φέτος σε 38 παιχνίδια πρωταθλήματος, μοιρασμένα με Αλάνιασπορ και Τραμπζονσπόρ. Εκανε ρεκόρ καριέρας πετυχαίνοντας συνολικά 13 γκολ (7 με την Αλάνιασπορ, 6 με την Τραμπζονσπόρ), βελτιώνοντας και στους δύο τομείς τις περυσινές του επιδόσεις στην παρθενική του σεζόν στην Τουρκία (34/10 αντίστοιχα) κάνοντας – αυτονόητα – και ισάριθμα ρεκόρ καριέρας, δίνοντας παράλληλα και 4 τελικές πάσες (πάλι μοιρασμένες σε Αλάνια και Τραπεζούντα, οι 2 εκεί, στο χτεσινό, τελευταίο παιχνίδι της "θύελλας" κόντρα στην Ανκαραγκουτσού).

Ο κόουτς Αμπντουλάχ Αβτσί τον χρησιμοποιεί σε ρόλο ελεύθερο μεοσεπιθετικού, με απόλυτη ελευθερία κινήσεων, χωρίς η θέση του να αμφισβητείται. Σε μια ομάδα που επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας εκτίσει την περυσινή της ποινή, σε μια ομάδα που αρέσκεται σε φανταχτερές μεταγραφικές κινήσεις (αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με προσοχή και σύνεση στις επιλογές της), ο 28χρονος μεσοεπιθετικός παραμένει ακλόνητος, με την ενδεκάδα να ξεκινάει – και την επόμενη χρονιά – από τον ίδιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ: ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΑΠΕΔΩΣΕ

Όταν το περασμένο καλοκαίρι διάλεγε τη Χατάισπορ, μόνο μια ματιά στο χάρτη, εύλογα, προκαλούσε αμφιβολίες. Στο νότιο άκρο της Ανατολίας, στα σύνορα ουσιαστικά της Τουρκίας με τη Συρία βρίσκεται το Χατάι, φιλοξενούσε την τοπική ομάδα η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αγωνίζονταν στη Super Lig. Επιλογή ρίσκου, πέραν του ότι όμως αποδείχτηκε λελογισμένο, εξελίχτηκε και σε εξαιρετική απόφαση για τον διεθνή με τις ελπίδες 23χρονο άσο.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό και παρότι εύλογα χρειάστηκε κάποιο διάστημα, αρχικά προσαρμογής, από την στιγμή που στα μέσα του φθινοπώρου μπήκε στην ενδεκάδα, αποτέλεσε τον βασικό αριστερό μπακ των νεοφώτιστων, παίζοντας σε 22 παιχνίδια και καταγράφοντας 1 γκολ και 2 ασίστ, συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην εντυπωσιακή πορεία της ομάδας του, η οποία τερμάτισε στην 6η θέση της Super Lig, φλερτάροντας ως και το φινάλε με την 5η (η οποία αν η Μπεσίκτας στεφθεί Κυπελλούχος Τουρκίας οδηγεί στο Conference League).

Στη Χατάισπορ αγωνίστηκε δανεικός από τη Σεντ Ετιέν, με τον τουρκικό σύλλογο να έχει option αγοράς 650.000 ευρώ. Δύσκολα θα την εξασκήσει και επίσης, εύλογα πλέον, μετά τη φετινή του σεζόν και ο ίδιος ο Κατράνης θα επιθυμούσε να κεφαλαιοποιήσει την πολύ καλή φετινή του σεζόν με επαγγελματικό upgrade. Στους "στεφανουά" έχει έναν χρόνο ακόμη συμβολαίου, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα διάθεση για συνεργασία των δύο πλευρών, οπότε οι συνθήκες είναι πλέον ιδανικές να αναζητηθεί μια πώληση του, αφού ήδη ομάδες από την Τουρκία και την Κεντρική Ευρώπη έχουν χτυπήσει την πόρτα του γαλλικού club, ενώ πάντα βρίσκεται στα ραντάρ του ελληνικού big-4.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: ΠΑΛΙΟ, ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

Ενας από τους πιονέρους της επιτυχημένης μετάβασης Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο τουρκικό πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε φέτος την τέταρτη πλήρη σεζόν του στην Αλάνια, μετρώντας πλέον 4,5 χρόνια στους "πορτοκαλί", όντας ο παλαιότερος της ομάδας και – πλέον – φέροντας το περιβραχιόνιο της.

Και όχι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος. Η φετινή σεζόν, πάντα σε ρόλο αριστερού κεντρικού αμυντικού, ήταν η πλέον γεμάτη της καριέρας του στην Τουρκία (και η δεύτερη πιο γεμάτη συνολικά). Αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια πρωταθλήματος (38 σε όλες τις διοργανώσεις) με 3055 λεπτά συμμετοχής (3415 συνολικά), πετυχαίνοντας μάλιστα και 2 γκολ (καλύτερη επίδοση του ενόσω αγωνίζεται στην Αλάνια) και δίνοντας και μία ασίστ, κάνοντας παράλληλα και ρεκόρ καριέρας στις… κίτρινες κάρτες, αφού δέχτηκε 11 στη Super Lig

Ετσι, παρότι "περπατάει" στα 34, αποτελεί τον φύση και θέση ηγέτη της Αλάνιασπορ, επεκτείνοντας τον περασμένο Δεκέμβριο για άλλα δύο χρόνια το συμβόλαιο του (ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2023) και δείχνοντας εμπράκτως πως στην Αλάνια έχει βρει όχι μόνο το επαγγελματικό του λιμάνι, αλλά ενδεχομένως και αυτό μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, όντας αυτός που… όλη η Τουρκία απευθύνεται για συστάσεις (και όχι μόνο) σε κάθε επιδιωκόμενη μεταγραφή Ελληνα ποδοσφαιριστή.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΩΠΗΣ: TO "ΜΗΧΑΝΑΚΙ"

Ξεκάθαρη η αγωνιστική του ταυτότητα, γι’ αυτό ακριβώς αγοράστηκε έναντι 500.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2019 από την Αλάνιασπορ και γι’ αυτό ακριβώς "κούμπωσε" αμέσως σε μια ομάδα που παρότι δεν έχει το στάτους των μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης και της Τραμπζονσπόρ, εν τούτοις κάνει συνεχή βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.

Και όχι μόνο μέσω της σταθερότητάς της στην πρώτη εξάδα της Super Lig, αλλά και του τρόπου παιχνιδιού της. Χαρακτηριστικό πως φέτος, οι "πορτοκαλί" ήταν μαζί με την πρωταθλήτρια Μπεσίκτας στην κορυφή του ποσοστού κατοχής, αλλά και συνολικών και επιτυχημένων μεταβιβάσεων στο τουρκικό πρωτάθλημα, με τον 27χρονο αμυντικό μέσο να είναι το "μηχανάκι" στο κέντρο. Τόσο στην π.Μ. όσο και στην μ.Μ. (προ και μετά Μπακασέτα δηλαδή) περίοδο, αφού η πώληση του Μπακασέτα τον Ιανουάριο, άλλαξε σύστημα, διάταξη και ρόλους στην ομάδα του, με τον ίδιο πάντως σταθερό "εξάρι", στην τριάδα των μέσων της Αλάνιασπορ (μπροστά του συνήθως αγωνίζονταν οι Ουτσάν και Κουτλού).

Ο Σιώπης αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια πρωταθλήματος (1 περισσότερο σε σχέση με πέρυσι), μετρώντας 2385 λεπτά (250 περισσότερα σε σχέση με την παρθενική του σεζόν), χωρίς να καταγράψει γκολ ή ασίστ. Ετσι κι αλλιώς, ο ρόλος του είναι άλλος στην Αλάνιασπορ, κάτι που φαίνεται (και) από τις 7 κίτρινες (τρίτος στη σχετική λίστα) που δέχτηκε.

Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, πρόθεση των ανθρώπων της Αλάνιασπορ είναι να τον κρατήσουν στο ρόστερ, ειδικά εφόσον οι παρτενέρ του στο κέντρο (Ουτσάν και Κουτλού) παρουσιάζονται ως βασικοί υποψήφιοι προς πώληση το προσεχές καλοκαίρι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ: Η ΣΤΑΘΕΡΑ

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι έπαιρνε την απόφαση της ξενιτιάς, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό για χάρη της Καϊσέρισπορ, μάλλον δεν θα φαντάζονταν την εξέλιξη της πρώτης του σεζόν στη Super Lig. Καθόλου εύκολης σε κάθε περίπτωση. Η ομάδα του εξασφάλισε την παραμονή της μόλις στο φινάλε του πρωταθλήματος, τερματίζοντας στο +1 από την επικίνδυνη ζώνη, αλλάζοντας συνολικά 5 προπονητές.

Κοινός τόπος, σταθερά των… πάντων στην Καισάρεια, ο 30χρονος στόπερ, ο οποίος εξελίχτηκε σε αναντικατάστατο, "κολώνα" της αμυντικής γραμμής της ομάδας της Ανατολίας. Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην Καϊσέρισπορ σε επίπεδο πρωταθλήματος με 3150, επιδόση που όπως και ο αριθμός παιχνιδιών που αγωνίστηκε (35) αποτελούν ρεκόρ καριέρας για τον Ελληνα κεντρικό αμυντικό.

Επιδόσεις που παράλληλα "φωτογραφίζουν" και τη συνέχεια του. Ακλόνητος στην Καϊσέρισπορ, έχει έναν χρόνο ακόμη συμβολαίου εκεί και το πιθανότερο είναι – εφόσον έχει ταιριάξει απόλυτα στις συνθήκες της ομάδας και της πόλης – να επιτείνει την παραμονή του, με την υπογραφή ενός νέου (και βελτιωμένου σε απολαβές) συμβολαίου, κάτι άλλωστε που συγκαταλέγεται και στις προτεραιότητες του club. Διαφορετικά, αξιοποιώντας ακριβώς το στάτους του, μπορεί βάσει της εξαιρετικής πρώτης του σεζόν στην Τουρκία, να το αναζητήσει αλλού.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΙΤΣΙΟΥ: ΩΡΑ ΓΙΑ UPGRADE

Τον Ιανουάριο του 2019, η μετακόμισή του στην Ανκαραγκουτσού από τον ΠΑΟΚ έναντι 300.000 ευρώ δεν προκάλεσε ιδιαίτερο θόρυβο. Η παρουσία του 28χρονου δεξιού μπακ στο μεσοδιάστημα στη Super Lig κάθε άλλο παρά αθόρυβη αποδείχτηκε. Αναντικατάστατος στους πρωτευουσιάνους, παίζοντας είτε ως δεξιός μπακ, είτε ως δεξιός χαφ, με τη φετινή σεζόν να αποτελεί την – βάσει αριθμών και συμβολής του τουλάχιστον στα της ομάδας – την καλύτερη της καριέρας του.

Τρίτος σε χρόνο συμμετοχής με 2523 λεπτά σε 30 παιχνίδια (πέρυσι είχε "γράψει" 240 περισσότερα), δεύτερος σε ασίστ με 4 (μία περισσότερη σε σχέση με την περυσινή σεζόν και πίσω μόνο από τον Γεωργιανό εξτρέμ, Σάμπα Λομπιανίτζε), σταθερές παρουσίες στην – όπως αναδεικνύεται από διάφορα media στην Τουρκία – κορυφαία ενδεκάδα διάφορων αγωνιστικών, δικαιολογημένα δημιουργώντας απορίες για την λησμονιά (;) του από τον εκλέκτορα στις αποστολές της Εθνικής.

Οι επιδόσεις και οι εμφανίσεις του δεν στάθηκαν ικανές να κρατήσουν την Ανκαραγκουτσού στη Super Lig (και πέρυσι είχε υποβιβαστεί, η αναδιάρθρωση όμως την κράτησε στα "σαλόνια"), κάτι που προφανώς επηρεάζει και το μέλλον του, αφού παρότι δεσμεύεται με έναν χρόνο ακόμη συμβολαίου, δεν θα παραμείνει στην Αγκυρα, εξαργυρώνοντας την εξαιρετική του παρουσία στην τουρκική πρωτεύουσα με – όπως φαίνεται βάσει του ενδιαφέροντος που έχει προσελκύσει – δεδομένο upgrade είτε (το πιθανότερο) παραμένοντας στην Τουρκία, οπού έχει χτίσει εξαιρετικό όνομα (και έχει προσαρμοστεί απόλυτα) είτε αλλάζοντας τελείως παραστάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΙΣΑΪΑΣ: ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕΡΕΣ

Μετακόμισε στο Ρίζε με "βασιλικό" συμβόλαιο (+650.000 ευρώ ετησίως) το καλοκαίρι του 2019, δεν προσαρμόστηκε όμως ποτέ. Επαιξε ελάχιστα στο πρώτο μισό της παρθενικής του σεζόν στη Ρίζεσπορ, παραχωρήθηκε δανεικός στη Σερκλ Μπριζ στο δεύτερο, χωρίς ελέω ξεσπάσματος covid να καταστεί εφικτή η αγορά του από τον βέλγικο σύλλογο.

Επέστρεψε στους "πράσινους", αγωνίστηκε βασικός στο παιχνίδι της πρεμιέρας του φετινού πρωταθλήματος με τη Φενερμπαχτσέ, έκτοτε όμως τέθηκε εκτός ομάδας χωρίς να πάρει ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής και με έναν χρόνο να απομένει στο συμβόλαιο του, εύλογα αναζητείται τρόπος για συναινετικό "διαζύγιο".

Photo Credits: 24MEDIA Creative Team/Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ