EURO 2020

Οι αδικημένοι σταρ του Euro 2020

Ο Ρόμπιν Γκόζενς με τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας
Ο Ρόμπιν Γκόζενς με τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας PHILIPP GUELLAND

Οι αντι-στάρ. Οι ποδοσφαιριστές εκείνοι που θα σκοράρουν, θα πασάρουν, θα κάνουν τα πάντα αλλά που στο φινάλε δεν θα λάβουν την δόξα που τους αρμόζει. Οι μόνιμα αδικημένοι. Από την μία ο Ρονάλντο, ο Λουκάκου, ο Λεβαντόβσκι. Από την άλλη Γκόζενς, ο Φόρσμπεργκ και ο Γιάρεμτσουκ.

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σαν αυτή του Euro 2020, είναι εκείνες που δημιουργούν ξεχωριστές αθλητικές ιστορίες. Εκείνες που γεννούν "ήρωες" στις συνειδήσεις των φιλάθλων. Αποτελούν μια ευκαιρία για όλους τους ποδοσφαιριστές που φιλοδοξούν να γράψουν το όνομά τους στην "χρυσή" ποδοσφαιρική βίβλο.

Οι πρωταγωνιστές, οι σταρ που καταφέρνουν και ξεχωρίζουν είναι εκείνοι που τραβούν συνήθως πάνω τους τα βλέμματα του κόσμου και μαζί τα φώτα της δημοσιότητας. Το μεγαλύτερο μερίδιο της δόξας. Ο σούπερ σταρ Ρονάλντο, το θωρηκτό Λουκάκου, ο κίλερ Λεβαντόβσκι. Αυτή ωστόσο είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη αφορά ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στο γήπεδο, κάνουν πολλά παραπάνω από την λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γύρω τους την απαιτούμενη χρυσόσκονη προκειμένου να τους αποδοθούν οι ανάλογες τιμές.

Ποδοσφαιριστές που λύνουν τα χέρια των προπονητών τους και χαρίζουν στους συμπατριώτες τους τεράστιες στιγμές χαράς.

Τζίνι Βαϊνάλντουμ, o Captain Oranje

Στα 30 του ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν πλέον, καλείται να διαχειριστεί τον ρόλο του ηγέτη στην εθνική Ολλανδίας. Μια εθνική η οποία απέχει την τελευταία επταετία από οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, ήταν εκεί βασικός και αναντικατάστατος στην τρομερή πορεία ως τον μικρό τελικό.

Οι ενέργειες του Τζίνι Βαϊνάλντουμ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία
Οι ενέργειες του Τζίνι Βαϊνάλντουμ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία STATS PERFORM / SPORT24

Πλέον έχοντας το περιβραχιόνιο σφιχτά δεμένο στο αριστερό του μπράτσο, ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ είναι εκείνος που οφείλει να οδηγήσει τη χώρα του ξανά στο δρόμο της δόξας. Εντός γηπέδου κάνει πολλά παραπάνω από όσα απαιτεί ο ρόλος ενός κλασσικού μέσου και με τρία γκολ ως τώρα στην διοργάνωση, αποτελεί την αγωνιστική σταθερά της Ολλανδίας.

Ρόμπιν Γκόζενς, ο άσος στο μανίκι του Λεβ

Δίχως την εξαιρετική παρουσία του Ρόμπιν Γκόζενς στην νίκη-μισή πρόκριση κόντρα στην Πορτογαλία, η εθνική Γερμανίας δύσκολα θα βρισκόταν στη νοκ άουτ φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο αριστεροπόδαρος μέσος αποτελεί τον άσσο στο μανίκι του Γοακίμ Λεβ, προσφέροντας σε οικονομική συσκευασία, λύσεις αλλά και ποιότητα.

Οι ενέργειες του Γκόζενς με την μπάλα στη νίκη της Γερμανίας επί της Πορτογαλίας
Οι ενέργειες του Γκόζενς με την μπάλα στη νίκη της Γερμανίας επί της Πορτογαλίας STATS PERFORM / SPORT24

Ένας ποδοσφαιριστής που μέχρι τα 18 του δεν ήταν σίγουρος αν ήθελε πράγματι να γίνει επαγγελματίας. Στα 26 πλέον με μία γεμάτη τετραετία στην Αταλάντα στο βιογραφικό του, συγκαταλέγεται για τα καλά μεταξύ των βασικών συντελεστών των "πάντσερ". Οι δύο ασίστ και το τέρμα που σημείωσε κόντρα στους Ίβηρες αποτέλεσαν μία εμφάνιση καταξίωσης για τον Γερμανό, που βλέπει το μέλλον μπροστά του να προδιαγράφεται λαμπρό.

Μίκελ Ντάμσγκααρντ, ο Έρικσεν μετά τον Έρικσεν

H εθνική Δανίας οδηγήθηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στηρίζοντας πολλές από τις ελπίδες της για διάκριση στην τεράστια ποιότητα του Κρίστιαν Έρικσεν. Το σοβαρό περιστατικό που αντιμετώπισε ο μεσοεπιθετικός της Ίντερ ευτυχώς είχε happy end, ωστόσο άλλαξε όλα τα πλάνα του Κάσπερ Χιούμλαντ.

O Δανός εκλέκτορας κλήθηκε να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα. Μία λύση που ακούει στο όνομα του Μίκελ Ντάαμσγκαρντ. Ο μεσοεπιθετικός της Σαμπντόρια μέσα σε μία βραδιά μεγάλωσε απότομα. Τόσο με το Βέλγιο όσο και με την Ρωσία πήρε απρόσμενα σημαντικά λεπτά συμμετοχής. Κόντρα στην «αρκούδα» με ένα πανέμορφο τέρμα άνοιξε το δρόμο της πρόκρισης.

Ένα τέρμα που τον έκανε σε ηλικία 20 ετών και 353 ημερών τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία της Δανίας σε μεγάλη διοργάνωση, και απέδειξε στην πράξη γιατί θεωρείται ως το next big thing του ποδοσφαίρου των Σκανδιναβών.

Έμιλ Φόρσμπεργκ, ο Σουηδός μαέστρος

Λίγοι θα περίμεναν πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το τέλος της φάσης των ομίλων να βρει την Σουηδία στην πρώτη θέση, πάνω από ομάδες όπως η Ισπανία και η Πολωνία. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας για αυτό αναλογεί στον Έμιλ Φόρσμπεργκ. Το σουηδικό ρομπότ της Λειψίας στα 29 του, μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ εντός του αγωνιστικού χώρου.

Τα κάνει όλα και συμφέρει, και βάσει της απόδοσής του δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του τουρνουά. Τρία τα τέρματα που έχει πανηγυρίσει ως τώρα στην διοργάνωση. Τα δύο κόντρα στην Πολωνία χαρίζοντας έτσι στην Σουηδία την πρωτιά και ένα μεγαλύτερο δικαίωμα στο όνειρο.

Ρομάν Γιάρεμτσουκ, ο Ουκρανός εκτελεστής

Έπειτα από την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης η Ουκρανία για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, κατάφερε φέτος να βρεθεί σε νοκ άουτ φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μία πρόκριση θρίλερ, που για να έρθει χρειάστηκε να περάσει από το μονοπάτι των καλύτερων τρίτων της διοργάνωσης.

Μία πρόκριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική απόδοση του Ρομάν Γιάρεμτσουκ. Ο υψηλόσωμος επιθετικός της Γάνδης τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στα πλάνα του εκλέκτορα Αντρέι Σεφτσένκο. Εμπιστοσύνη την οποία ο Γιάρεμτσουκ επιστρέφει στην πράξη, έχοντας ως τώρα στο Euro δύο γκολ και μία ασίστ.

Ο 26χρονος αποτελεί αιχμή του δόρατος στην επίθεση των Ουκρανών και εφόσον διατηρήσει τα ίδια υψηλά στάνταρ απόδοσης και κόντρα στην Σουηδία την προσεχή Τρίτη, τότε το συγκρότημα του Σέβα μπορεί δικαιολογημένα να συνεχίσει να ονειρεύεται.

TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ