ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ζοάο Καρβάλιο είναι αετός και ο Ολυμπιακός τα φτερά του

Ο Ζοάο Καρβάλιο πανηγυρίζει με τη φανέλα της Νότιγχαμ
Ο Ζοάο Καρβάλιο πανηγυρίζει με τη φανέλα της Νότιγχαμ JON HOBLEY/NURPHOTO/AFP

Τα ποδοσφαιρικά ένσημα στην Μπενφίκα, η μόνιμη παρουσία στις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας, η αγωνία για το πατρικό του εν μέσω πυρκαγιών και το πρόσφορο έδαφος που δεν βρήκε στο... δάσος του Νότιγχαμ για να ριζώσει και ν' αναπτυχθεί. Ο Ζοάο Καρβάλιο ήρθε στον Ολυμπιακό για να πετάξει ψηλότερα απ' όσο μέχρι σήμερα.

«Δρυός πεσούσης» ο Ολυμπιακός “ξυλεύεται”. Ή και αντίστροφα. Όπως το διαβάζει και το ερμηνεύει κανείς. Από τη μία είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας που βρίσκει έναν παίκτη αγοράς 15 εκατομμυρίων σε μια ευνοϊκή συγκυρία και από την άλλη είναι ο Ζοάο Καρβάλιο (ελληνιστί βελανιδιά) που αποκτά την ευκαιρία να επανέλθει στο προ-Φόρεστ ποδοσφαιρικό status του. Τότε δηλαδή που ως ξεχωριστό μέλος της ολόφρεσκης "nouvelle vague" του πορτογαλικού ποδοσφαίρου (Ρενάτο Σάντσες, Ρούμπεν Ντίας, Ρούμπεν Νέβες, Μπρούνο Φερνάντες, Ντανιέλ Ποντένσε, Ντιόγκο Ζότα, κλπ) άφηνε το αποτύπωμά του σ' όλες τις βαθμίδες των μικρών εθνικών (60 συμμετοχές, 10 γκολ) με παρουσίες σε διαδοχικές τελικές φάσεις πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Ο Καρβάλιο εντάσσεται στους ερυθρόλευκους με μικρή χρονοκαθυστέρηση. Νωρίς είναι ακόμη βέβαια, αλλά ενδεχομένως να 'ταν αλλιώς τα πράγματα για την ποδοσφαιρική πορεία του, αν το καλοκαίρι του 2018 κατέληγε εν τέλει στον Πειραιά (όπως συνέβη με τον Ποντένσε) και όχι στο… δάσος του Νότιγχαμ.

Η δρυς, ως αιωνόβιο δέντρο, έχει ανάγκη από εύκρατο κλίμα και αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και ν' αντέξει στον χρόνο. Τα σκληρά εδάφη την αδυνατίζουν, δεν της παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει. Στο βρετανικό κλίμα της... βραχώδους Championship ο 24χρονος έκανε μεγάλη προσπάθεια ν' απλώσει τις ρίζες του και να εδραιωθεί.

Η εμπιστοσύνη που απόλαυσε στο πρώτο στάδιο της "μεταφύτευσής" του στο νέο περιβάλλον και η σχέση με τον κόσμο τον "έτρεφαν" σωστά. Σταδιακά όμως άρχισε να χάνει το... χρώμα του. Οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και η κακοδιαχείριση που του επιφύλαξαν οι επόμενοι είχαν επίδραση στην ανάπτυξή του. Η ποδοσφαιρική φωτοσύνθεσή του διακόπηκε απότομα.

Αντί ο ίδιος να γεννά παχιά σκιά, ζούσε πια στη σκιά των άλλων κι έχανε την ουσία. Ούτε με τον Στιβ Κούπερ, που ήρθε τελευταίος απ' όλους κατάφερε να βγει στο φως, με αποτέλεσμα να έχει αγωνιστεί σε μόλις 15 ματς από τον Γενάρη του 2020.

Η φρίκη της φωτιάς

Καταφανώς ο Καρβάλιο δεν είχε λόγο να περιμένει να ξεχαστεί ολωσδιόλου και να "καεί". Σίγουρα όχι όπως τα πλούσια, πλην απροστάτευτα, δάση της γενέτειράς του και των γύρω -πλούσιων σε βλάστηση- περιοχών τον Ιούνιο του 2017. Οι σαρωτικές πυρκαγιές στην κεντρική Πορτογαλία πριν από 4,5 χρόνια είχαν αφήσει πίσω τους 66 νεκρούς και περισσότερα από 450 στρέμματα δασικής έκτασης. Τριάντα άτομα είχαν εγκλωβιστεί μέσα στ' αυτοκίνητά τους κι άλλα 17 απανθρακώθηκαν, επιχειρώντας να ξεφύγουν με τα πόδια.

Γεννημένος στις 9 Μαρτίου του '97 στην κωμόπολη Καστανέιρα ντε Πέρα της Λεϊρία, ο Καρβάλιο είχε περπατήσει πολύ εκείνα τα μέρη που μέσα σε 2-3 ημέρες έγιναν στάχτη, είχε μυρίσει το χώμα. Ήταν στην Πολωνία τον μαύρο Ιούνη, στην τελική φάση του Euro U21 (16-30/6). Παρακολουθώντας μακρόθεν τις φρικτές εικόνες της καταστροφής και μαθαίνοντας τα ανείπωτα μαντάτα από τους οικείους του, το μυαλό του ήταν διαρκώς αλλού.

"Ο παράδεισός μου, η γη μου έγινε μια από τις μεγαλύτερες κολάσεις όλων των εποχών”", έγραφε σε ανάρτησή του. Οι δικοί του ήταν καλά, η περιουσία τους δεν υπέστη ζημιές, αλλά "η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά και δεν μπορούσα να σταματήσω να βλέπω φρικτά νέα", εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούσαν και μαζί την ευγνωμοσύνη για τους πυροσβέστες που έδιναν έναν άνισο αγώνα με τις φλόγες.

Το πρώτο απόλυτα πετυχημένο τεστ

Η Πορτογαλία είχε δώσει τρία παιχνίδια σ' εκείνο το τουρνουά και είχε πάρει δύο νίκες στη φάση των ομίλων (2-0 τη Σερβία του Τζούρτζεβιτς, 4-2 τη Βόρεια Μακεδονία), αλλά έχασε την πρόκριση στα ημιτελικά ως η χειρότερη δεύτερη κι επέστρεψε στη βάση της. Ο Καρβάλιο ανήκε ακόμη στην Μπενφίκα και θα διεκδικούσε ισότιμα τη θέση του στην πρώτη ομάδα, μετά από τον 6μηνο δανεισμό του στη Βιτόρια Σετούμπαλ.

Ήταν η πρώτη... μεγάλη νίκη της επαγγελματικής διαδρομής του, διότι υπό τον Ζοζέ Κουσέιρο, που "τον είχα ζητήσει από την αρχή της σεζόν γιατί έχει πολλές ικανότητες και αξία", μέτρησε 15 παιχνίδια, 1 γκολ και 1 ασίστ. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2018 είχε ψηφιστεί καλύτερος νεαρός παίκτης του πρωταθλήματος. Όντως ο έμπειρος προπονητής είχε επαληθευτεί προοικονομώντας πως ο μικροκαμωμένος μεσοεπιθετικός "θα μας βοηθήσει", μιας και η Σετούμπαλ απέφυγε νωρίς τα μπλεξίματα. Απλώς δεν έκανε την υπέρβαση, τερματίζοντας στο β' μισό του πίνακα.

Τα "ναι μεν, αλλά..." του Ρουί Βιτόρια

Ό,τι ήταν να πάρει ο Καρβάλιο το πήρε και η επιστροφή του στη Λισαβόνα συνδυάστηκε με την παρθενική, δεκάλεπτη, συμμετοχή σε επίσημο ματς των "αετών". Το πρόβλημα για τον νεαρό ήταν πως μετά το 1-0 επί της Ολιανένσε για το κύπελλο και την πρόκριση στον 4ο γύρο εμφανίστηκε ελάχιστα στο γήπεδο.

Ο Ρουί Βιτόρια προτιμούσε πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές για να συνθέσει τη μεσοεπιθετική γραμμή της Μπενφίκα, μεταξύ των οποίων ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, και ο Καρβάλιο ερχόταν πότε-πότε από τον πάγκο, μην έχοντας τον απαιτούμενο χρόνο για να δείξει ότι είναι ικανός ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός κλαμπ με τέτοια δυναμική. Κι ας έλεγε ο προπονητής του πως "είναι ένας παίκτης που μπορεί να δει αυτό που οι άλλοι δεν μπορούν να βλέπουν" παίρνοντας... πάσα αό την ασίστ που είχε δώσει για το 2-0 επί της Μορεϊρένσε στο πρωτάθλημα.

Είχε μοιράσει άλλη μια τελική σε αναμέτρηση του λιγκ καπ τον Δεκέμβριο, αλλά αυτές έμελλε να 'ναι οι μοναδικές της θητείας τους στο Λουζ. Διότι όσο ο Βιτόρια κρατούσε τα γκέμια (απολύθηκε τον Γενάρη του 2019), ο Καρβάλιο δεν επρόκειτο να εξασφαλίσει τη μονιμότητα που επιθυμούσε.

Η ώρα της εξόδου

Ο πατέρας του Ζοάο, Τοζέ Καρβάλιο, είχε πιστέψει ότι ο γιος του θα συναντήσει ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της μεσοεπιθετικής γραμμής, αλλά εκ των υστέρων η εκτίμησή του ότι "ο Ρουί Βιτόρια έχει ποντάρει πάνω του" αποδείχθηκε λανθασμένη, παρά τον τραυματισμό του Κροάτη Κροβίνοβιτς. Ήταν μια πατρική επιθυμία η καθιέρωση του μικρού, ως ο ίδιος οπαδός της Μπενφίκα, που δεν ευοδώθηκε.

Λογικό ήταν έκτοτε ο πανούργος ατζέντης Ζόρζε Μέντες, που τον εκπροσωπούσε, να πιάσει δουλειά και να μην αφήσει ένα φανταχτερό "προϊόν" του στην αφάνεια μεταξύ προπονήσεων, πάγκου και εξέδρας. Το deal των 15 εκατομμυρίων, με το 25% ως ποσοστό μεταπώλησης να παραμένει στους Λουζιτανούς, επικυρώθηκε στις 14 Ιουνίου του 2018 και ο Καρβάλιο έφυγε για το Νότιγχαμ με τις αναμνήσεις 14 χρόνων στην Μπενφίκα κι ένα συμβόλαιο 5ετούς διάρκειας. Προτού πια στα μισά αυτού, κι αφού είχε αγωνιστεί δανεικός στην ισπανική Αλμερία (36 συμμετοχές, 3 ασίστ), φτιάξει ξανά βαλίτσες.

Για τον Πειραιά τούτη τη φορά. Όπου θα γιορτάσει τα 25α γενέθλιά του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ