FOOTBALL ANALYSIS

Ο Τσούμπερ "επέστρεψε" την κατάλληλη στιγμή για την ΑΕΚ

Ο Στίβεν Τσούμπερ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Ατρόμητο
Ο Στίβεν Τσούμπερ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Ατρόμητο EUROKINISSI

Η ΑΕΚ είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο στους Ζωσιμάδες απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Στίβεν Τσούμπερ να πραγματοποιεί μια καλή εμφάνιση μετά από αρκετό διάστημα. Την ίδια στιγμή ο Οφρυδόπουλος χρησιμοποίησε τρεις στη μεσαία γραμμή που απέδωσαν αρκετά καλά στο κομμάτι της δημιουργίας.

Η ΑΕΚ πήρε το πρώτο και πολύ σημαντικό τρίποντο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα στη διαδικασία των playoffs της Super League Interwetten και έμεινε ζωναντή στη μάχη για τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Η ομάδα του Σωκράτη Οφρυδόπουλου κατάφερε να πάρει έστω με την ψυχή στο στόμα το τρίποντο, έχοντας όμως κάνει ένα καλό πρώτο ημίχρονο στο μεγαλύτερο κομμάτι του, μιας και έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού για περίπου 15 λεπτά (15-30),

Σε αυτό το κομμάτι καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Στίβεν Τσούμπερ, ο οποίος μετά από καιρό έκανε ένα καλό παιχνίδι και φώναξε "παρών" ενόψει της κρίσιμης συνέχειας στα playoffs. Στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε η αποδοσή του και η ΑΕΚ δεν ήταν η ίδια. Ίσως ένας από τους λόγους ήταν ότι ο Ελβετός δεν είχε την ίδια απόδοση.

Έφτιαξε τα δύο γκολ του πρώτου ημιχρόνου

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ ξεκίνησε από τα πόδια του Τσούμπερ. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός ήταν αυτός που έψαξε τον Αραούχο με ωραίο κάθετο γύρισμα προς το ύψος του πέναλτι. Ο Κάργας δεν μπόρεσε να καθαρίσει τη φάση και ο Κριχόβιακ από κοντά έκανε το 1-0. Στο δεύτερο γκολ της Ένωσης που πέτυχε ο Ρότα, ο Τσούμπερ πιστώθηκε την ασίστ.

Μπορεί την ασίστ στον Ρότα να τη μοίρασε από τον άξονα, ωστόσο το κύριο πεδίο δράσης του ήταν από τα αριστερά, όπου και αγωνίστηκε. Στο γράφημα της Opta Stats/Perform φαίνεται ότι το πεδίο δράσης του στην περιοχή του Λοντίγκιν ήταν από τα αριστερά. Συνολικά είχε οκτώ ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός ήταν ο πρώτος από τους παίκτης της ΑΕΚ σε πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, μοιράζοντας συνολικά 20 πάσες, με τις 11 να είναι εύστοχες, ενώ οι πάσες στο μισό του ΠΑΣ ήταν 30.

Από τις 38 πάσες που μοίρασε οι 21 είχαν κατεύθυνση προς τα μπροστά. Από την τριάδα της επίθεσης, ο Λιβάι Γκαρσία έδωσε έξι πάσες προς τα μπροστά και ο Αραούχο μόλις τέσσερις. Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τις πάσες του Τσούμπερ και την ασίστ που μοίρασε.

Η τριάδα στη μεσαία γραμμή έδειξε έναν νέο δρόμο

Κόντρα στον ΠΑΣ ο Οφρυδόπουλος επέλεξε να παρατάξει την ΑΕΚ σε σχηματισμό 4-3-3, με τον Μάνταλο και τον Κριχόβιακ στο "οκτώ" και τον Σιμάνσκι στο έξι. Στο δημιουργικό κομμάτι βοήθησαν αρκετά, παίζοντας κάθετα και δημιουργώντας ρίγματα στην αντίπαλη άμυνα, αν και δεν κατάφεραν να συνεισφέρουν το ίδιο στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Κριχόβιακ άφησε πίσω το λάθος με τον Άρη και είχε μια ακόμα θετική παρουσία. Με δική του εξαιρετική κάθετη μπαλιά ξεκίνησε η προσπάθεια του Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος μοίρασε την ασίστ στον Αραούχο. Συνολικά είχε 30 πάσες στο μισό του ΠΑΣ, εκ των οποίων οι 20 ήταν εύστοχες.

Κορυφαίος σε αυτή τη στατιστική ήταν ο Πέτρος Μάνταλος με 32 πάσες στο μισό του ΠΑΣ με ποσοστό ευστοχίας 81%. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε το δίκτυο μεταβιβάσεων των παικτών της ΑΕΚ, αλλά και το "μέσο' πεδίο δράσης τους. Ανάμεσα σε αυτές η πάσα στον Τσούμπερ στο πρώτο γκολ της Ένωσης. Εξίσου θετική παρουσία είχε και ο Σιμάνσκι, ο οποίος έφτιαξε δύο τελικές προσπάθειες της ΑΕΚ, έχοντας όμως πρώτο μέλημα τον άξονα.

Οι τρεις της μεσαίας γραμμής έχουν σχηματίσει ένα νοητό τρίγωνο στον άξονα και αποτελούν τον συνδετικό κρίμο μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μεταξύ τους δεν αντάλλαξαν πολλές πάσες και κυρίως ο Μάνταλος με τον Σιμάνσκι. Οι δύο Πολωνοί της μεσαίας γραμμής αντάλλαξαν 12 πάσες, ενώ ο Κριχόβιακ με τον Μάνταλο μοίρασαν έξι πάσες.

Ο Τσούμπερ επέστρεψε στις θετικές εμφανίσεις μετά από καιρό, έδειξε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνος μολίς βρει κενούς χώρους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το κάνει σε ένα κρίσιμο σημείο για την ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή η τριάδα στη μεσαία γραμμή ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης και της δημιουργίας, δίχως όμως να προσφέρει λύση στο ανασταλτικό κομμάτι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ