ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Ο Τάσος Αυλωνίτης στο SPORT24: "Μαρσέλο και Χάμες δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα, ο Γιοβάνοβιτς έδωσε ταυτότητα στον Παναθηναϊκό"

Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24
Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να επιστρέψει ο Πανσερραϊκός στα μεγάλα σαλόνια κι ο Τάσος Αυλωνίτης μίλησε στο SPORT24 για τη γιορτή που επικρατεί στις Σέρρες, το μεγάλο βήμα που έκαναν τα "λιοντάρια", τις σκέψεις για τη νέα σεζόν, αλλά και τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δύο ομάδες των οποίων τις φανέλες φόρεσε και που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Η σκληρή δουλειά λένε πως πάντοτε ανταμείβεται κι ο Πανσερραϊκός είδε την προσπάθεια που έκανε όλη τη σεζόν να καρποφορεί. Έμεινε 12 ολόκληρα χρόνια μακριά από τη Stoiximan Super League, πέρασε δυσκολίες, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Στις 13 Μαΐου τα "λιοντάρια" του Παύλου Δερμιτζάκη απέδειξαν σε όλους πως βρυχώνται ξανά, πως είναι παρών και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο όλες τις μεγάλες ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Πανσερραϊκός μαθηματικά είναι ο πρωταθλητής του Βόρειου Ομίλου στη Super League 2 κι εξασφάλισε μετά την ισοπαλία με την Αναγέννηση Καρδίτσας (0-0) την απευθείας άνοδο στην Α' Εθνική.

Στιγμές μαγικές, στιγμές μοναδικές για τους Σερραίους, αλλά κι όλους τους παίκτες της ομάδας. Ξεχωριστή στιγμή και για τον Τάσο Αυλωνίτη που πείστηκε από τη δουλειά της ομάδας και είπε το "ναι" τον περασμένο Ιανουάριο.

Τώρα είναι κι εκείνος έτοιμος να γυρίσει στη Stoiximan Super League πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό.

Συνέντευξη στη Μαρία Κουβέλη

Ο Τάσος Αυλωνίτης μίλησε στο SPORT24 για το έργο του Πανσερραϊκού, τους λόγους που τον έκαναν να μετακομίσει στις Σέρρες τον Γενάρη, το πρωτάθλημα που περιμένει να ζήσει τη νέα σεζόν, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που θα βρει απέναντί του, αλλά και την κατάσταση με τους διαιτητές στη χώρα μας που υπονομεύει το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επιστροφή για Πανσερραϊκό, επιστροφή και για Αυλωνίτη

Τη περσινή σεζόν ο Πανσερραϊκός τερμάτισε 13ος. Ούτε 5ος, ούτε 3ος. Η ομάδα ανέβηκε στη Super League 2 από τη Γ' Εθνική και έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει στην κατηγορία.

Αυτή η ομάδα όμως φέτος, δεν αρκέστηκε στην παραμονή. Η πρωτιά ήταν μονόδρομος, η δίψα όλων για άνοδο, οι σωστές αποφάσεις κι η σκληρή δουλειά ήταν το τρίπτυχο τελικά της επιτυχίας.

Η φωτογράφιση του Τάσου Αυλωνίτη για το SPORT24
Η φωτογράφιση του Τάσου Αυλωνίτη για το SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Τάσος Αυλωνίτης ήταν μέρος αυτού του συνόλου. Του συνόλου που σε 26 παιχνίδια στη Super League 2 είχε μόλις δύο ήττες, τρεις ισοπαλίες και 19 νίκες. Του συνόλου που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής μόλις έξι γκολ και έχει κρατήσει το μηδέν σε 18 ματς.

Βρήκε αυτό που έψαχνε στον Πανσερραϊκό. Μία ομάδα με πλάνο, αποφασισμένη να κυριαρχήσει και να στεφθεί πρωταθλήτρια.

"Γενικότερα η επιστροφή στην Ελλάδα και τη Super League, που απέχω τόσο καιρό, είναι κάτι ευχάριστο και για μένα, αλλά και για την ομάδα του Πανσερραϊκού που τόσα χρόνια προσπαθούσε να ανέβει κι εν τέλει τα κατάφερε.

Γιατί μία ομάδα σαν τον Πανσερραϊκό εκεί πρέπει να βρίσκεται. Είναι μία ιστορική ομάδα και έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές τα παλαιότερα χρόνια, οπότε εκεί αξίζει να είναι και μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια.

Σίγουρα τα συναισθήματα για μένα είναι ανάμεικτα. Το καλοκαίρι ψαχνόμουν να βρω ομάδα σε Α’ Εθνική, αλλά που να είχε τις βάσεις και τις προδιαγραφές που εγώ ήθελα. Εν τέλει δεν βρέθηκε και τον Γενάρη που με προσέγγισε ο Πανσερραϊκός είδα τι καλό και σωστό έργο γίνεται εδώ και με την προτροπή του προέδρου και το πόσο με ήθελε είπα το "ναι" σχεδόν αμέσως.

Η ομάδα είχε στόχο να ανέβει, οτιδήποτε άλλο ήταν αποτυχία

Η ομάδα έκανε μία μεγάλη αλλαγή κι οι στόχοι είναι πολύ διαφορετικοί. Ο πρόεδρος αποφάσισε και είπε ότι πρέπει να ανεβεί το μπάτζετ κι η ομάδα να ανέβει στην Α’ Εθνική. Έκανε τις σωστές μεταγραφές και το καλοκαίρι είχε φέρει τον κ. Ελευθερόπουλο και στη συνέχεια τον κ. Δερμιτζάκη που είναι μέχρι τώρα.

Έκαναν και οι δύο πολύ καλή δουλειά. Το δείχνουν και τα αποτελέσματα. Έχουμε την καλύτερη άμυνα και στον Βόρειο και στον Νότιο Όμιλο. Νομίζω πως ο πρόεδρος έκανε τις σωστές επιλογές σε όλα τα πόστα, τουλάχιστον αυτό φαίνεται στην πράξη και από το ότι έχουμε το καλύτερο ρόστερ με βάση τα ονόματα και την ποιότητα των παικτών, τουλάχιστον στον Βόρειο Όμιλο που είμαστε εμείς. Έχουν όλοι πολύ μεγάλες εμπειρίες είτε από Α’ Εθνική, είτε από Β’.

Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο προπονητής, γιατί όσο και καλούς παίκτες να έχεις αν δεν έχεις χημεία και στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα δεν μπορεί να κυλήσει. Έχει δώσει σε όλα τα παιδιά ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής και πιστεύω και στα επόμενα παιχνίδια που απομένουν, γιατί είμαστε και μαθηματικά πρωταθλητές πλέον, θα πάρουν κι άλλα παιδιά ευκαιρίες, για να μπορούν να δείξουν όλοι τις ικανότητές τους και να κριθούν στο γήπεδο.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα είδα ότι η ομάδα είχε θέσει ως στόχο να ανέβει, δεν υπήρχε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία. Και το κατάλαβα γιατί και το ρόστερ είναι πολύ δυνατό, αλλά έγινε και μία υπέρβαση στο μπάτζετ. Είδα στα μάτια όλων την αποφασιστικότητα, από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή, ότι εδώ είμαστε, ανεβαίνουμε και δεν υπάρχει κάτι άλλο κι έτσι κι έγινε.

Είδα στα μάτια όλων την αποφασιστικότητα, από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις ομάδες. Δείξαμε και μία εικόνα στο Κύπελλο με την ΑΕΚ, που είχαμε πολύ καλή παρουσία και στα δύο παιχνίδια. Ψυχολογικά είμαστε σίγουρα έτοιμοι.

Είναι βέβαια, μία άλλη κατηγορία που χρειάζεται εμπειρία, σωστή διαχείριση, οι υπεύθυνοι της διοίκησης τα ξέρουν καλύτερα από μένα. Για μένα προσωπικά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Ανεβαίνεις επίπεδο και όσον αφορά την ποιότητα και τον βαθμό δυσκολίας.

Νομίζω ότι ο στόχος κάθε ομάδας που ανεβαίνει κατευθείαν είναι την πρώτη χρονιά η παραμονή και να μπορέσει να δείξει ένα ωραίο και σοβαρό πρόσωπο στο αγωνιστικό σκέλος. Είναι σημαντικό να μπουν οι σωστές βάσεις για να μπορέσει η ομάδα να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Εμείς σαν παίκτες το πιστεύαμε και το θέλαμε πάρα πολύ. Το δείξαμε αν και μπορεί η εικόνα να μην ήταν τόσο φαντεζί, δηλαδή νίκες με πάρα πολλά γκολ, αλλά καταφέραμε με το μηδέν στην άμυνα να πάρουμε τους βαθμούς που θέλουμε.

Ο Τάσος Αυλωνίτης στη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Τάσος Αυλωνίτης στη συνέντευξή του στο SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο κόσμος επίσης, το περίμενε και το ήθελε πάρα πολύ. Το ζήσαμε και με τον ερχομό μας στις Σέρρες, όπου με το που φτάσαμε μας περίμενε στην Πλατεία Ελευθερίας. Έγινε ένα πολύ ωραίο πάρτι και τον θέλουμε κοντά μας, γιατί του χρόνου είναι πιο δύσκολη κατάσταση και με τη στήριξή του θα μπορέσουμε να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε.

Στην ομάδα υπάρχουν και βλέπω ταλέντα, όπως ο Σοφιανός, ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που παίζει στο κέντρο, ο Μασκανάκης ένα παιδί κι αυτό πολύ νεαρό στην ηλικία, οι τερματοφύλακες που έχουμε ο Τσαμπανίδης κι ο Κατσίκας, είναι παιδιά που τώρα μπαίνουν στις πρώτες τους επαγγελματικές χρονιές.

Θεωρώ ότι θα έρθουν νεαρά παιδιά στην ομάδα, γιατί ένας κορμός χρειάζεται και έμπειρους παίκτες, αλλά και νεαρούς με φιλοδοξίες, με δίψα, διάθεση, να δώσουν κι αυτοί τη «φωτιά» που χρειάζεται στα αποδυτήρια και την ομάδα".

Το βλέμμα στο αύριο

" Εμείς πρέπει να πατήσουμε και πάνω στον ενθουσιασμό που υπάρχει, επειδή ανέβηκε η ομάδα και να έχουμε τη ψυχολογία μας στα ύψη.

Πιστεύω ότι του χρόνου το πρωτάθλημα θα είναι εξίσου πολύ δύσκολο. Από ό,τι βλέπω το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ και χρειάζεται από την αρχή να κάνεις ένα καλό ξεκίνημα, γιατί αν μείνεις πίσω θα είναι δύσκολο να καλύψεις τη διαφορά.

Οπότε θέλει μία καλή αρχή και μία σωστή διαχείριση σε τυχόν ήττες που μπορεί να έρθουν, και λογικό είναι να έρθουν αφού ο πρώτος μπορεί να κερδίσει τον τελευταίο κι ο τελευταίος τον πρώτο".

Ο Μίτσελ που συμμάζεψε τον Ολυμπιακό

"Ο Ολυμπιακός είναι μία τεράστια ομάδα. Εγώ αυτό που παρατήρησα φέτος είναι ότι έγιναν πολλές αλλαγές και στην τεχνική ηγεσία, αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Έφυγαν παίκτες, όπως ο Κώστας Μανωλάς, που ήταν βασικός, ήρθε ένας πιτσιρικάς ο Οντόι, μετά ξαναβγήκε.

Η φωτογράφιση του Τάσου Αυλωνίτη για το SPORT24
Η φωτογράφιση του Τάσου Αυλωνίτη για το SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Βέβαια, εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα κι ο Ολυμπιακός είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει στον σωστό δρόμο, αλλά οι πολλές αλλαγές δεν φέρνουν συνοχή και χημεία στην ομάδα. Είδαμε και παίκτες που ήρθαν με μεγάλο ενθουσιασμό, όπως ο Μαρσέλο κι ο Χάμες, που όμως, δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα.

Δεν ξέρω τι έφταιξε, αλλά σίγουρα δεν άφησαν το στίγμα τους, όπως θα περίμενε ο κόσμος του Ολυμπιακού. Σίγουρα κι αυτό έπαιξε τον ρόλο του.

Ο Ολυμπιακός ξέρει μόνο να πρωταγωνιστεί κι εκεί θα επανέλθει

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός το πάλεψε μέχρι τέλους, γιατί είναι ένας οργανισμός που ξέρει μόνο να πρωταγωνιστεί και εκεί θα επανέλθει, είμαι σίγουρος. Όμως, οι πολλές αλλαγές δεν κάνουν καλό στην ομάδα, ειδικά όταν είναι και πολύ γρήγορες. Ο πρόεδρος ξέρω ότι αγαπάει την ομάδα, θα τη βοηθήσει στα μέγιστα.

Εγώ αυτό που έζησα όταν είχα τον Μίτσελ είναι ότι είναι δίκαιος. Για παράδειγμα, δεν θα κοιτάξει τα ονόματα, αλλά το ποιος δίνει το 100% σε κάθε προπόνηση και στην ομάδα, το ποιος είναι σοβαρός. Του αρέσει η ταπεινότητα, το να είσαι δουλευταράς, οπότε θα σε επιβραβεύσει σίγουρα.

Ο Μίτσελ είναι ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός συνέχισε να διεκδικεί το πρωτάθλημα

Νομίζω ότι ο Μίτσελ συμμάζεψε λίγο τον Ολυμπιακό, τον βοήθησε αρκετά και νομίζω ότι είναι ένας κι από τους λόγους που η ομάδα συνέχισε να διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Ανέλαβε σε μία δύσκολη περίοδο και όπως ξέρουμε η καρέκλα του Ολυμπιακού είναι πολύ δύσκολη, ο κόσμος έχει απαιτήσεις, θέλει συνεχώς τη νίκη, να πρωταγωνιστεί η ομάδα κι όταν αυτό δεν συμβαίνει συνήθως ο προπονητής είναι ο πρώτος που μπορεί να φύγει. Αυτό έγινε και με τον Μίτσελ".

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς που μάζεψε ξανά τον κόσμο στη Λεωφόρο

"Ο Γιοβάνοβιτς έχει βοηθήσει στα μέγιστα τον Παναθηναϊκό. Βλέπουμε κόσμος και παίκτες να είναι πλέον "ένα", πράγμα που δεν υπήρχε σε τέτοιον βαθμό όταν ήμουν εγώ. Ίσως και γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα στην ομάδα και στο κομμάτι της διοίκησης και γενικότερα.

Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24
Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Πλέον βλέπουμε ότι τα προβλήματα έφυγαν, ο Γιοβάνοβιτς έδωσε ταυτότητα στον Παναθηναϊκό και αγωνιστικά κι εξωαγωνιστικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που πρωταγωνιστεί.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί νομίζω πως κανείς δεν περίμενε να φτάσει ο Παναθηναϊκός μέχρι την προτελευταία αγωνιστική να διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό η ομάδα δεν ήταν "ένα" με τον κόσμο, όπως τώρα

Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και για μένα ως ποδοσφαιριστής μόνο χαρά μού προσφέρει να βλέπω τις μεγάλες ομάδες να πρωταγωνιστούν.

Γιατί ανεβάζουν και το πρωτάθλημα, τον δείκτη δυσκολίας κι επιπέδου, και είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική κρίνεται το πρωτάθλημα.

Είναι πολύ ευχάριστο, υπάρχει σασπένς, αγωνία, ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα για να στηρίξει την ομάδα του, γιατί κάθε παιχνίδι είναι πάρα πολύ σημαντικό".

Το "σίριαλ" με τους διαιτητές

"Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τους διαιτητές δεν υπάρχει πουθενά στο εξωτερικό. Το να φέρνεις ξένους διαιτητές εγώ το θεωρώ λάθος. Για μένα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανεβάσεις το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών και να είναι όλα δίκαια.

Δηλαδή διαβάζουμε συνεχώς μία ομάδα να κατηγορεί τους διαιτητές ότι έχασε το παιχνίδι, εντάξει προφανώς και θα γίνουν λάθη, παντού γίνονται.

Με το να βγάζουμε συνεχώς ανακοινώσεις για τη διαιτησία δεν πάμε μπροστά

Και στην Ιταλία που ήμουν, όπου το επίπεδο των διαιτητών ήταν φανταστικό και στην Αυστρία, και στην Σκωτία και την Κύπρο λάθη γίνονται, αλλά δεν πάμε μπροστά με το να βγάζουμε συνεχώς ανακοινώσεις για τη διαιτησία, μόνο πίσω μάς πηγαίνουν όλα αυτά. Είτε είσαι οπαδός, είτε ποδοσφαιριστής δεν είναι ευχάριστο να διαβάζεις και να ακούς συνεχώς για τη διαιτησία.

Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24
Ο Τάσος Αυλωνίτης σε φωτογράφιση για το SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Εμείς προσπαθούμε να μένουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο της ομάδας, να μην επηρεαζόμαστε από αυτά τα θέματα, αλλά καλώς ή κακώς όταν έχεις καθημερινή τριβή με το ποδόσφαιρο και διαβάζεις συνεχώς για όλα αυτά θέλοντας και μη δεν μένεις ανεπηρέαστος".

Πίεση, άγχος: Κεφάλαιο "ψυχική υγεία"

"Προσωπικά το έχω βιώσει, γιατί έτυχε να κάνω κι εγώ δύο χειρουργεία στους κοιλιακούς σε διάστημα ενός χρόνου, αλλά το έχω ζήσει και με συμπαίκτες μου, οι οποίοι κάποιες φορές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το άγχος και την πίεση.

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σύνηθες, αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν σύμβουλοι στις ομάδες που βοηθάνε, όπως ψυχολόγοι. Είναι δύσκολο, θέλει πολύ στήριξη ο ποδοσφαιριστής.

Για μένα πρέπει να μιλάει, να το λέει ανοιχτά και να μην το κρύβει μέσα του, γιατί όταν μοιράζεσαι τον πόνο, το άγχος, τον φόβο, με κάποιον για μένα μόνο κέρδος έχεις.

Μετά τα χειρουργεία ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά, περνούν πολλές σκέψεις από το μυαλό σου

Για μένα ήταν δύσκολη εκείνη η περίοδος των χειρουργείων, γιατί μόλις είχα λύσει το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό. Βέβαια, να πω ότι με είχε βοηθήσει πολύ ο Ολυμπιακός στο κομμάτι της αποκατάστασης.

Ψυχολογικά όμως, μου ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ευτυχώς είχα τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου, που ήταν δίπλα μου.

Πραγματικά ξυπνούσα και έλεγα "τι κάνω τώρα;', "θα επανέλθω;", "θα ξαναφτάσω στο επίπεδο που ήμουν;", γιατί ήμουν και στην καλύτερη φάση της ηλικίας μου, 24-25 χρονών.

Δεν είναι εύκολο, περνούν πάρα πολλές σκέψεις από το μυαλό σου, αλλά με πίστη και πολλή δουλειά αγωνιστικά, κατάφερα και έφτασα ξανά σε υψηλό επίπεδο".

TAGS ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE SUPER LEAGUE 2 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΣΕΛΟ ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ