ΠΑΟΚ

Ο Σρνα, η Σαχτάρ, η τιμωρία για ντόπινγκ και η δήλωση επιστροφής

Ο Σρνα, η Σαχτάρ, η τιμωρία για ντόπινγκ και η δήλωση επιστροφής
Darijo Srna AP PHOTO/PAUL WHITE

Ο Ντάριο Σρνα βρίσκεται στην Ελλάδα και το όνομά του συνδέεται με τον ΠΑΟΚ, όπως στο παρελθόν με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν. Ο Κροάτης μπακ τελεί υπό τιμωρία λόγω ντόπινγκ, αλλά θέλει να επιστρέψει.

Ο 36χρονος σήμερα Ντάριο Σρνα αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους δεξιούς μπακ του κόσμου πριν από μερικά χρόνια, πραγματοποιώντας σπουδαία καριέρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, προερχόμενος από τη Χάιντουκ. Υπό τις οδηγίες του Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο Κροάτης ποδοσφαιριστής ξεχώριζε για την ταχύτητά, τη δημιουργικότητα και τις καλές εκτελέσεις φάουλ, με συνέπεια να αποτελεί τον ηγέτη του ουκρανικού συλλόγου και να αναλάβει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Σε συνεργασία με τον Ραζβάν Ρατς (παίκτης του ΠΑΟΚ το 2014-2015) στην αντίπερα όχθη, σχημάτισαν ένα τρομερό δίδυμο ακραίων μπακ, βάση για μία ισορροπημένη άμυνα κι επίθεση της κορυφαίας ουκρανικής ομάδας της σύγχρονης εποχής.

Συνέδεσε το όνομά του με τη συντριπτική πλειονότητα των επιτυχιών της ομάδας, αφού απουσίασε μόνο από ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα στην ιστορία της. Από το 2003, σε 536 συμμετοχές (49 γκολ) κατέκτησε 10 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ και ήταν αρχηγός της ομάδας που πανηγύρισε το Κύπελλο UEFA το 2008-2009.

Σε μία περίοδο που η Σαχτάρ δοκιμάζεται εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία που μαίνεται στο Ντόνετσκ, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη Ρινάτ Αχμέτοβ να τη μετεγκαταστήσει σε άλλες, πιο ασφαλείς πόλεις, ο Σρνα παρέμεινε στην ομάδα και βοήθησε στο να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο.

Γι' αυτόν τον λόγο, καρά καιρούς υπήρξαν ομάδες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους από μεγαλύτερα πρωταθλήματα, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε κάποια μεταγραφική υπόθεση. Ο ίδιος ο Κροάτης είχε δηλώσει πως στο παρελθόν είχε απορρίψει προτάσεις από Τσέλσι, Μπάγερν, ενώ το ίδιο έκανε με την Μπαρτσελόνα το 2016-2017.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Τον Μάρτιο του 2017, σε τυχαίο έλεγχο ντόπινγκ στην προπόνηση της Σαχτάρ, βρέθηκε θετικός σε στεροειδή και συγκεκριμένα σε δεϋδροεπιανδροστερόνη, απαγορευμένη ουσία που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης.

Το δείγμα του ελέγχθηκε σε διάφορα εργαστήρια και η είδηση ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, μαζί με την τιμωρία 17 μηνών. Ο Σρνα αποκλείστηκε από κάθε διοργάνωση, αν και αρχικά υποστήριξε ότι είναι αθώος και στη συνέχεια ότι έλαβε την ουσία χωρίς να το γνωρίζει.

Η τιμωρία επιβλήθηκε με έναρξη τον Μάρτιο, όταν και ελήφθη το πρώτο δείγμα, με συνέπεια ο Σρνα να μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις της Σαχτάρ στις 22 Ιουνίου και η τιμωρία του να λήγει στις 22 Αυγούστου.

"ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ"

Όλο αυτό το διάστημα, ο Κροάτης πρώην διεθνής το πέρασε απασχολούμενος σε φιλανθρωπικά πρότζεκτ, την ώρα που ο προπονητής του στους πρωταθλητές Ουκρανίας, Πάουλο Φονσέκα, κάνει δηλώσεις πως τον θέλει για βοηθό του στο επιτελείο.

Μόλις την Τρίτη, ο Σρνα δήλωσε στην " Sportske Novosti": "Δεν ξέρω τι ρόλο θα έχω στον σύλλογο, αλλά σίγουρα θα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι με θέλουν στην ομάδα, αλλά η καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής θα ολοκληρωθεί στο γήπεδο. Ήταν μεγάλη, ήταν σπουδαία και αξίζει να τελειώσει στο γήπεδο. Από σεβασμό προς τον πατέρα μου και την οικογένειά μου, προς τους φιλάθλους που ήταν μαζί μου όλον αυτόν τον καιρό. Είμαι βέβαιος ότι θα αγωνιστώ κάπου και θέλω να παίξω. Θέλω να παίξω έναν τελευταίο χρόνο, για τα καλά".

Ο Ντάριο Σρνα εν δράσει

Photo credits: AP Photo/Efrem Lukatsky

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ