FOOTBALL ANALYSIS

Ο Σιμάνσκι ήταν Μάνταλος και Σιμόες μαζί

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι
Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες κόντρα στον ΟΦΗ και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το σπουδαίο παιχνίδι του Σιμάνσκι που πήρε την μπαγκέτα από τον Μάνταλο, εξουδετέρωσε τον Μεγιάδο και έκανε τη διαφορά για την ομάδα του.

Η ΑΕΚ άφησε πίσω την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα μεσοβδόμαδα, παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα κόντρα στον ΟΦΗ, τον οποίο και νίκησε 2-0 στο Γεντί Κουλέ για την 20ή αγωνιστική της Super League Interwetten.

Οι Γεβγέν Σάκχοφ και Μουαμέρ Τάνκοβιτς πέτυχαν τα δύο γκολ για την Ένωση, αλλά ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε απέναντι στους Κρητικούς, βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου να έρθει το "τρίποντο" ήταν ο Ντάμιαν Σιμάνσκι.

Ο Πολωνός μέσος, που έχασε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού, δείχνει παιχνίδι με το παιχνίδι να ανακτά την αυτοπεποίθησή του, προσφέροντας σημαντικές λύσεις στον Μανόλο Χιμένεθ.

Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΜΑΝΤΑΛΟ

Μετά το γκολ με τον Απόλλωνα στο Κύπελλο, ήρθε η εμφάνιση κόντρα στον ΟΦΗ να αποδείξει πως ο Σιμάνσκι είναι εδώ, έτοιμος να καλύψει κενά και να δώσει απαντήσεις. Έστω κι αν πρέπει να μπει στα... παπούτσια του αρχηγού, Πέτρου Μάνταλου, στον οποίο και στηρίζεται δημιουργικά σε μεγάλο βαθμό η ΑΕΚ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αρχικό σχηματισμό στο γράφημα της Opta, ο Πολωνός θα είχε το ρόλο του "κόφτη", αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε ως 10άρι, πίσω από τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Μία θέση που δεν του είναι "ξένη", καθώς έχει παίξει αρκετά ματς ως επιτελικός χαφ (και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία) τη σεζόν 2018/19, όταν ήταν παίκτης της Βίσλα Πλοκ.

Πατήστε στο "Πραγματικός σχηματισμός" για να δείτε που ήταν ο κεντρικός χώρος ενεργειών κάθε παίκτη.

Ουσιαστικά, η εντολή του Χιμένεθ στον Σιμάνσκι ήταν να πέφτει πάνω στον Μιγκέλ Μεγιάδο, μην επιτρέποντας στον ΟΦΗ να παίξει σωστά την πρώτη μπάλα, με αποτέλεσμα να τον "βραχυκυκλώσει" δημιουργικά. Οι Κρητικοί προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να αναπτυχθούν σωστά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς μετά τον Σιμάνσκι υπήρχε το "τείχος" των Σάκχοφ και Γαλανόπουλου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ

Ο Πολωνός έδειξε πως έχει αστείρευτες δυνάμεις, έτρεχε ακατάπαυστα, κινούμενος σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Είχε 2/2 επιτυχημένα τάκλιν, ενώ ήταν τρίτος σε κερδισμένες μονομαχίες (4), πίσω από τους Γαλανόπουλο (12) και Σάκχοφ (5) που είχαν αναλάβει τη... βρώμικη δουλειά. Μάλιστα, από δική του εκτέλεση κόρνερ ξεκινάει το 1-0 της ΑΕΚ, ενώ είχε συμμετοχή και στο δεύτερο γκολ της ομάδας του, βοηθώντας στο build up με μία γρήγορη πάσα, προτού ο Ολιβέιρα βγάλει τον Τάνκοβιτς απέναντι στον Βάτερμαν.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Σιμάνσκι ήταν Μάνταλος και Σιμόες μαζί. Διότι, πέρα από την εξαιρετική αμυντική εικόνα, ήταν εξαιρετικός και στο δημιουργικό κομμάτι. Μάλιστα, πέρα από τη συμμετοχή στα δύο γκολ, ήταν πρώτος σε πάσες που έφτιαξαν τελική προσπάθεια (2), καθώς και πρώτος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (8), το οποίο μεταφράζεται σε βοήθεια στην ανάπτυξη.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι πάσες των παικτών της ΑΕΚ:

Με πράσινο οι επιτυχημένες, με κόκκινο οι αποτυχημένες πάσες των παικτών της ΑΕΚ και με κίτρινο οι ασίστ.

Το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ αποφάσισε να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, ύψος 1.500.000 ευρώ, από την Αχμάτ Γκρόζνι, πιστεύοντας και επενδύοντας σε εκείνον. Η περσινή σεζόν, άλλωστε, (απ)έδειξε πως ο Πολωνός αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κάθε προπονητή. Πλέον, το ζήτημα είναι να παρουσιάσει μία σταθερότητα, βοηθούμενος κι από τον Χιμένεθ. Πάντως, το πρόσημο στα τελευταία παιχνίδια, σε ατομικό επίπεδο, είναι θετικό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ