ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Ο Ρονάλντο έφτασε τα 689 διασυλλογικά γκολ και αφήνει πίσω του Ρομάριο, Πελέ και Μπίτσαν

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει γκολ απέναντι στην Αταλάντα για το Champions League
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει γκολ απέναντι στην Αταλάντα για το Champions League © 2021 MARTIN RICKETT/ASSOCIATED PRESS

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 689 γκολ και κατά μία μέτρηση της IFFHS έπιασε τον Ρομάριο στην κορυφή των σκόρερ σε διασυλλογικό επίπεδο. Κατά μία άλλη μέτρηση της ίδιας ομοσπονδίας, χρειάζεται άλλα δύο γκολ για να πιάσει τον Βραζιλιάνο. Θα το κάνει.

Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Μπράιτον ήταν το 15ο τη φετινή σεζόν ή 132ο με τη φανέλα των "κόκκινων διαβόλων". Ή το υπ' αριθμόν 689 σε ολόκληρη τη διασυλλογική καριέρα του, που άρχισε το 2002-2003 στη Σπόρτινγκ.

Ο αριθμός αυτός ίσως και να είναι σημαδιακός, αφού η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ανέβασε κείμενο με το που τελείωσε ο αγώνας στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Πορτογάλος επιθετικός ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρομάριο που διατηρούσε από το 2007 με 689 γκολ για όλους τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η IFFHS, ένας οργανισμός αναγνωρισμένος από τη FIFA που απολαμβάνει της στήριξής του, σε πρότερο διάστημα είχε πιστώσει στον Ρομάριο 691 γκολ σε διασυλλογικό επίπεδο.

Στο κείμενο δε στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρονάλντο ισοφάρισε την επίδοση του θρυλικού Βραζιλιάνου υπενθυμίζει ότι ο Ρομάριο είχε καταρρίψει το ρεκόρ του Γιόζεφ Μπίτσαν, ο οποίος είχε 688 γκολ σε διασυλλογικό επίπεδο. Σύμφωνα με προηγούμενο κείμενο του IFFHS, ο σπουδαίος Τσέχος που μεσουράνησε τόσο προπολεμικά όσο και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε 656 γκολ με τους συλλόγους στους οποίους είχε αγωνιστεί.

Ασυμφωνία προκύπτει και στις μετρήσεις των τερμάτων του Πελέ. Σε κείμενο που συγκρίνει τις επιδόσεις του Βραζιλιάνου με τον Ρονάλντο, του πιστώνει 688 γκολ για Σάντος και Νιου Γιορκ Κόσμος, ωστόσο σε λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ σε διασυλλογικό επίπεδο πιστώνει στο "μαύρο μαργαριτάρι" 684 γκολ.

Η εγκυρότητα των στοιχείων της IFFHS αμφισβητείται εδώ και χρόνια, έστω κι αν πρόκειται για οργανισμό που αναζητά δεδομένα για το διεθνές ποδόσφαιρο από το 1984. Το βέβαιο είναι πως όποια μέτρηση κι αν είναι σωστή, ο Ρονάλντο είτε με το επόμενο γκολ που θα σημειώσει είτε έπειτα από τρία γκολ για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των συλλόγων, σύμφωνα με την IFFHS.

TAGS ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΠΕΛΕ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ