ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο professor Mαρτίνς ξαναχτύπησε με εξτρέμ τον Σισέ

Ο Πέδρο Μαρτίνς
Ο Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την πρόκριση του Ολυμπιακού με δύο νίκες σε βάρος της Νέφτσι, μια πρόκριση βγαλμένη από το μπλοκάκι του Πέδρο Μαρτίνς με κρυφό όπλο τον Παπέ Σισέ.

"Γεννούν και τα κοκόρια του Πέδρο Μαρτίνς" ήταν ο τίτλος του blog που διαβάσατε σε αυτή τη γωνιά του SPORT24, το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά από το 1-0 σε βάρος της Νέφτσι. Ο ίδιος ο Πορτογάλος τεχνικός είχε χαρακτηρίσει τις 72 ώρες που προηγήθηκαν εκείνης της αναμέτρησης ως τις δυσκολότερες της καριέρας του.

Στη χθεσινή ρεβάνς τα προβλήματα ήταν ακόμη περισσότερα, αλλά ο Professor απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Αντίθετα, έβλεπε το παιχνίδι σαν πρόκληση, ως ένα προσωπικό στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει μέσα από τις τόσες απουσίες και τα τόσα νέα πρόσωπα. Όποιος είδε τη συνέντευξη Τύπου παραμονή του αγώνα, κατάλαβε ότι η πρόκριση είχε ήδη κριθεί. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν ο κόουτς και ο Ματιέ Βαλμπουενά, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ομάδας, φανέρωσε ποια θα είναι η συνέχεια…

Το πράγμα φώναζε από μακριά

Δεν συνηθίζω να κάνω προβλέψεις πριν από παιχνίδια, αλλά αυτή τη φορά το πράγμα φώναζε από μακριά. Το συζητούσαμε με τον Παντελή Διαμαντόπουλο την παραμονή του επαναληπτικού στη διάρκεια του Show Must Go On LIVE, λίγη ώρα έπειτα από την τοποθέτηση του προπονητή στα ΜΜΕ. Πράγματι, ο Ολυμπιακός ήταν εκεί. Με τον 18χρονο Τζολάκη να κρατά ξανά ανέπαφη την εστία του. Με τον συνομήλικό του Βασίλη Σουρλή να "δαγκώνει" στον άξονα, παρέα με το "πίτμπουλ" Κούντε, στη δεύτερη μόλις συμμετοχή του με τα "ερυθρόλευκα".

Μπορεί οι απουσίες να ήταν πολλές, να έφταναν μια ολόκληρη ενδεκάδα, αλλά αυτή τη φορά ο Πέδρο Μαρτίνς είχε όσο χρόνο χρειαζόταν για να σχεδιάσει τέλεια το πλάνο απόδρασης. Με την έκπληξη της τελευταίας στιγμής, τον Παπέ Σισέ να καλύπτει όλη την αριστερή πτέρυγα και να παίζει ακόμη κι εξτρέμ. Ο Σενεγαλέζος με μπόι 192 εκατοστά όργωσε όλη την πλευρά, ενώ από δική του ενέργεια προήλθε ουσιαστικά και το νικητήριο γκολ. Δική του η ενέργεια να βγει απέναντι από τον αντίπαλο κίπερ, δικό του το ριμπάουντ και η κόντρα που έστειλε τη μπάλα στον Βαλμπουενά. Από ‘κει και πέρα ο πολυμήχανος Γάλλος χρειάστηκε ένα απλό χάιδεμα για να τη στείλει μπροστά στον Μασούρα ανάμεσα σε τέσσερις αμυντικούς. Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για το "άντε γεια"…

Ο κόουτς έκανε λόγο μετά από το τέλος του αγώνα για "φανταστική τακτική προσαρμογή" της ομάδας του. Πράγματι από αυτή την άποψη όλοι όσοι πάτησαν το χορτάρι ανταποκρίθηκαν άψογα. Και η τριάδα της άμυνας λειτούργησε άψογα και οι πτέρυγες δούλεψαν και ο έλεγχος στον άξονα διατηρήθηκε, καθώς και η πίεση ψηλά που οδήγησε τον αντίπαλο σε λάθη, με κορυφαίο τη φάση που προήλθε το 0-1.

Η σκακιέρα ήταν στημένη σωστά

Επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, για μία ακόμη φορά φάνηκε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες πως όταν η σκακιέρα είναι στημένη σωστά, τα πιόνια ξέρουν πως να κάνουν τις σωστές κινήσεις για να έρθει το ματ. Δεν φτάνει απλά να ξέρει ο προπονητής τι να ζητήσει, αλλά και πως θα πείσει τον παίκτη του να το εφαρμόσει μέσα στο γήπεδο. Πως θα τον προετοιμάσει στην προπόνηση, αλλά και στην ψυχολογία.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν χθες στο γήπεδο ακριβώς όπως υποσχέθηκαν. Με το μαχαίρι στα δόντια. Κυριάρχησαν από το ξεκίνημα, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν, ενώ έχασαν σημαντικές ευκαιρίες να πετύχουν τουλάχιστον άλλα τρία γκολ και να καθαρίσουν το ματς από πολύ νωρίτερα. Το πρώτο βήμα έγινε, έστω κι αν λόγω των δυσκολιών, ο βαθμός επικινδυνότητας αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα ονόματα εκείνων που έλειπαν, θα δημιουργούσαν μια ενδεκάδα ικανή να προκριθεί, ενδεχομένως κι ακόμη πιο άνετα. Κρίστινσον, Ντρέγκερ, Ανδρούτσος, Ρέαμπτσιουκ, Σωκράτης, Εμβιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Αγκιμπού Καμαρά, Φορτούνης και Τικίνιο, αν ήταν υγιείς και ετοιμοπόλεμοι θα μπορούσαν να βρίσκονται στις θέσεις εκείνων που αγωνίστηκαν χθες. Γι αυτό ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει επίπεδο. Επειδή μέσα από τα εμπόδια και τις αναποδιές, μεγαλώνει διαρκώς. Επειδή δεν… νιώθει από προβλήματα και απουσίες. Επειδή έχει έναν προπονητή έτοιμο για όλα και παίκτες ικανούς να δώσουν τα πάντα…

Φανταστείτε πόσο πιο ισχυρή θα είναι η "ερυθρόλευκη" ομάδα αν στα ματς της επόμενης φάσης με τη Λουντογκόρετς, επιστρέψουν έστω οι μισοί από εκείνους που έλειπαν τις προηγούμενες μέρες και προστεθεί στην εξίσωση ο Χένρι Ονιεκούρου, ο οποίος θα δώσει ακόμη περισσότερη ποιότητα και φαντασία στη γραμμή κρούσης. Με άλλα λόγια, τα καλύτερα έρχονται για μια ομάδα που καταπίνει τις προκρίσεις στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια σαν στραγάλια...

Οι Ηλίας Καλλονάς και Αλέξανδρος Ξενικάκης σχολίασαν από τα γραφεία του SPORT24 τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Νέφτσι Μπακού που του έδωσε την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ