ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς προκαλεί ξανά φόβο στους αντιπάλους του

Ο Παλάτσιος πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - Ιωνικός για την 6η αγωνιστική της Super League Interwetten.
Ο Παλάτσιος πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - Ιωνικός EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος με τέτοιες εμφατικές νίκες προκαλεί ξανά φόβο στους αντιπάλους του.

Τρίτη συνεχόμενη εμφατική νίκη στην Λεωφόρο μέσα από ένα ποδόσφαιρο που γεμίζει τον κόσμο. Είναι σπουδαίο αυτό που έχει πετύχει στο ξεκίνημα της σεζόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του. Είναι μία πολύ καλή αφετηρία, μία βάση που σου δημιουργεί την αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός σύντομα θα μπορέσει να διεκδικήσει, να επιστρέψει στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που ανήκει.

Για να μιλάμε για έναν κανονικό Παναθηναϊκό θα πρέπει ο σύλλογος να κάνει πρωταθλητισμό, να διεκδικεί τίτλους και να δημιουργηθεί ένα σύνολο έτοιμο να πάρει τον δικό του χώρο στην Ευρώπη. Ασφαλώς ακόμα όλα αυτά φαντάζουν μακρινά. Η εικόνα όμως που δείχνει η ομάδα στην Λεωφόρο, οι τρεις "καθαρές" νίκες με τον Απόλλωνα, τον Βόλο και τον Ιωνικό, με συνολικά τέρματα 13-2 είναι μία καλή βάση.

Στέλνει το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους

Δίνει ένα στίγμα ο Παναθηναϊκός, περνά ένα μήνυμα στους οπαδούς του, αλλά και στους αντιπάλους του. Λέει σε όλους πως η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Στους φίλους του Παναθηναϊκού πως αξίζει να μας υποστηρίζεται, θα έρθετε στην Λεωφόρο, να δείτε καλό ποδόσφαιρο, από ποδοσφαιριστές που αξίζουν να φορούν την φανέλα αυτής της ομάδας. Στους αντιπάλους στέλνουν το μήνυμα πως αυτά που ξέρατε θα τα ξεχάσετε.

Στη Λεωφόρο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Βλέπετε όταν ο αντίπαλός σου ξέρει πως μπορεί να έρθει στο γήπεδο σου και να σου βάλει προβλήματα ατσαλώνεται το παιχνίδι με σένα το μετράει διπλά. Τώρα που οι μικρομεσαίοι βλέπουν πως όποιος πηγαίνει στην Λεωφόρο φεύγει με τέσσερα και με πέντε γκολ στην πλάτη του, το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα το αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Και το γεγονός αυτό είναι μία σημαντική διαφορά, ένα ξεκάθαρο δείγμα πως ξαναγίνεται Παναθηναϊκός, μία ομάδα που μπορεί να προκαλέσει τρόμο και δέος ξανά στον αντίπαλο. Που θα παίζεις απέναντι του και δεν θα ξέρεις, ποιον να πρωτοφυλάξεις.

Η αδυναμία του γίνεται όπλο

Τους προπονητές που ξέρουν να βρίσκουν λύσεις και μέσα από τα παιχνίδια βρίσκουν τρόπους να βελτιώνουν την ομάδα τους τους παραδέχομαι. Στα πρώτα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημά με το δίδυμο Μαουρίτσιο - Πέρεθ. Ο Γιοβάνοβιτς έδειξε πως δεν είναι κολλημένος. Το έσπασε μονιμοποίησε τον Αλεξανδρόπουλο και η ομάδα του παίρνει σπουδαία πράγματα από το δίδυμο άξονα. Ξεκίνησε το δίδυμο άξονας ως η αδυναμία της ομάδας στα δύο πρώτα παιχνίδια και με τον τρόπο που έχουν κουμπώσει οι Αλεξανδρόπουλος - Πέρεθ εξελίσσεται σε όπλο.

Δεύτερο πρόβλημα η εικόνα του Παλάσιος στα πρώτα παιχνίδια. Φαινόταν πως δεν είναι καθαρός εξτρέμ και θα δυσκολευτεί, πολύ να μπορέσει να προσφέρει παίζοντας στα άκρα. Ο Γιοβάνονιτς κατάλαβε πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αξιοποιήσει τα προσόντα του Παλάσιος: να τον περάσει δεύτερο επιθετικό.

Βοήθησε ο Παλάσιος

Στο παιχνίδι με τον Ιωνικό συνέβη κάτι εντυπωσιακό. Κάτι που οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν πολλά χρόνια να το ζήσουν.

Έχοντας μία επιθετική τετράδα, από τα δεξιά στα αριστερά, των Χατζηγιοβάννη, Παλάσιος, Καρλίτος, Βιτάλ και τον Αλεξανδρόπουλο με αυτό το αέρινο κάθετο τρέξιμο που δεν χορταίνεις να το βλέπεις, δημιουργήθηκε η εξής πραγματικότητα: ο αντίπαλος δεν ήξερε ποιον να πρώτοφυλάξει. Θυμίζω τις πρώτες αγωνιστικές, στο διάστημα που την επιθετική τετράδα την έσπαγε ο Λούντκβιστ και δεν υπήρχε το κάθετο παιχνίδι του Αλεξανδρόπουλου, ο αντίπαλος μπορούσε πολύ εύκολα να προσαρμόσει την άμυνα του πάνω στον Βιτάλ.

Πλέον δεν φθάνει να εγκλωβίσεις τον Βιτάλ

Ήταν δεδομένο πως για να αναπτυχθεί ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ο ποιοτικός Βραζιλιάνος να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, κάτι που στα εκτός έδρας παιχνίδια δεν ήταν τόσο εύκολο να συμβεί. Στο παιχνίδι με τον Ιωνικό ο Βιτάλ έκανε συγκεκριμένα πράγματα, ήταν σωστός όποτε ερχόταν σε επαφή με την μπάλα, όμως δεν πήρε και ιδιαίτερα πολλές πρωτοβουλίες. Έκανε ένα καλό παιχνίδι, δεν είχε όμως μία γεμάτη εμφάνιση. Το γεγονός αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον Παναθηναϊκό που μπορούσε να δημιουργήσει από παντού.

Ο Παλάσιος, παίζοντας στην πράξη πιο ψηλά από όλους, βοηθούσε σημαντικά και στην πίεση στον αντίπαλο, οδήγησε σε πολλά λάθη στην αρχική τους ανάπτυξη τους παίκτες του Ιωνικού. Μπορεί να μην πήγε ο ίδιος σε κάποια τελική εκτέλεση, αλλά έδινε ένταση, ταχύτητα, δημιουργούσε συνθήκες, για να ελευθερωθεί ο Καρλίτος.

Κινήσεις στον χώρο και ο Χατζηγιοβάννης

Ο Γιοβάνοβιτς δουλεύει μία φιλοσοφία, στην οποία όλοι οι μεσοεπιθετικοί ποδοσφαιριστές κινούνται διαρκώς και προσπαθούν να φτιάξουν με επιθετικά τρεξίματα κενούς χώρους στην αντίπαλη άμυνα. Για την ακρίβεια ποιο συνετοί στον ρόλο τους ήταν οι Σάντσεθ, Πέρεθ και οι Χουανκάρ, Αλεξανδρόπουλος, Βιτάλ, Παλάσιος, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης δεν σταματούν να προσπαθούν, να φτιάξουν χώρους για να ανοίξουν την άμυνα του αντιπάλου.

Έχοντας τόσους ποδοσφαιριστές ικανούς να κρατούν πάνω τους την αντίπαλη άμυνα, αλλά και στο να δημιουργήσουν, είναι δεδομένο, πως ο Χατζηγιοβάννης με την ταχύτητα του σε κάθε παιχνίδι θα είναι ένα διαρκής μπελάς για την αντίπαλη άμυνα. Είναι εύκολο να του δημιουργηθούν συνθήκες για να παίξει στο ένας με ένας, να βρει κενά στην αντίπαλη άμυνα που όλοι κάποιον πρέπει να προσέχουν, αλλά και το πιο σημαντικό είναι πως γνωρίζει πως η κίνηση του θα αξιοποιηθεί σωστά.

Δηλαδή, είτε με μακρινή μεταβίβαση είτε με μία συνεργασία θα πάρει την μπάλα, εκεί που θέλει. Επειδή είναι κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει ο Χατζηγιοβάνης, να γίνει πιο ουσιαστικός. Δηλαδή να τελειώνει με μεγαλύτερη ποιότητα και προσοχή τις ενέργειες του. Είναι ξεκάθαρο πως με τα τρεξίματα του βοηθάει πολύ το ποδόσφαιρο της ομάδας του, πως ο ίδιος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, χρειάζεται όμως να βελτιώσει την τελική του απόφαση, για να κάνει πραγματική διαφορά.

Έβγαζε συνέχεια τον Καρλίτος με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία

Ο Καρλίτος είχε δείξει από την πρεμιέρα πως έχει φέρει τον εαυτό του σε καλή κατάσταση και πως φέτος είναι ο ποδοσφαιριστής που βγήκε πρώτος σκόρερ και καλύτερο παίκτης στο πρωτάθλημα της Πολωνίας. Ο προπονητής του ψάχνει και βρίσκει τρόπους για να αξιοποιεί τα προσόντα του και πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Ο Καρλίτος, αν έχει μία αδυναμία για φορ, είναι πως δεν παίζει καλά με πλάτη.

Όταν χρειάζεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε ένα παιχνίδι, που θα πρέπει να υποδέχεται την μπάλα και να παλεύει για να κερδίσει μέτρα η ομάδα του, συνήθως κρύβεται. Με τον τρόπο που δούλεψαν οι συμπαίκτες του και την εντολή που του έδωσε να μένει πιο πίσω από τον Καρλίτος, λίγο πιο αριστερά και να ψάχνει τον κίνηση με διαγώνιο τρέξιμο προς την περιοχή, πέτυχε κάτι σημαντικό. Να παίρνει διαρκώς την μπάλα, με πρόσωπο στο αντίπαλο τέρμα.

Κρίσιμο παιχνίδι στην Τρίπολη

Τα μηνύματα ενθαρρυντικά. Ο Παναθηναϊκός τρόμαξε τον κόσμο του, με τις δύο κολλητές ήττες στους Ζωσιμάδες και στο Βικελίδης, αλλά αντέδρασε. Ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του συνέτριψαν τον Βόλο και τον Ιωνικό, πήραν την ισοπαλία στην έδρα του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι του επόμενου Σαββάτου στην Τρίπολη είναι κάτι παραπάνω από πολύ σημαντικό. Αν καταφέρει και περάσει με διπλό και δείξει πως μπορεί να κερδίζει μακριά από του γήπεδο του, η κουβέντα δεν θα μένει μόνο στην ποδοσφαιρική βελτίωση της ομάδας, αλλά στο τι μπορεί να πετύχει στην πράξη ο φετινός Παναθηναϊκός. Η συνέχεια πραγματικά αναμένεται με ενδιαφέρον.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ