ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός θέλει να βάλει "σφραγίδα" ευρώ-επιστροφής στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος
Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος EUROKINISSI SPORTS

Οι πράσινοι αναζητούν απόψε στο ΟΑΚΑ (Κυριακή 8/5, 19:30, COSMOTESPORTS 1 HD, Live SPORT24) την πρώτη, πραγματικά μεγάλη εκτός έδρας νίκη της σεζόν για να κάνουν το πιο αποφασιστικό βήμα της επιστροφής τους στην Ευρώπη και στα κανονικά στάνταρντς τους. Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς και η παρουσία του Μαουρίσιο στα χαφ.

Κάθε "κύκλος", καλός ή κακός, κάποια στιγμή κλείνει κι ανοίγει ο επόμενος. Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός πέρασε πάρα πολλά ως οργανισμός την τελευταία πενταετία.

Άγγιξε τα όρια της διάλυσης της σεζόν 2017/18, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, χαμήλωσε τα στάνταρντς του, τις απαιτήσεις του, το ταβάνι του. Χλευάστηκε κι αντιμετωπίστηκε με οίκτο από εχθρούς και "φίλους". Άντεξε όμως, γιατί ήταν, είναι και θα είναι πάντα σύλλογος (πολύ) μεγάλος.

Και στο αποψινό (Κυριακή 8/5, 19:30, COSMOTESPORTS 1 HD, Live SPORT24) ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στην 7η και πολύ καθοριστική "στροφή" των playoffs, έχει την ευκαιρία να βάλει ένα (πρώτο) τέλος σ’ αυτόν τον θλιβερό "κύκλο".

Να διεκδικήσει την πρώτη εφετινή, πραγματικά μεγάλη εκτός έδρας νίκη του, που θα του δώσει ξεκάθαρα πια το πάνω χέρι στη μάχη για την επάνοδό του στην Ευρώπη έπειτα από πέντε πολύ δύσκολα χρόνια και θα του ανοίξει το πεδίο για να βάλει την πρώτη "σφραγίδα" στην επιστροφή του στο κανονικό μέγεθός του. Στα κανονικά στάνταρντς και κυβικά του.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ, στις 21 Μαΐου, στο ίδιο γήπεδο, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα προς αυτή την επιστροφή. Πολύ πριν φτάσει εκεί, όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να τελειώσει μία άλλη εξίσου σοβαρή δουλειά. Απόψε έχει μία άλλη μεγάλη μάχη επιβεβαίωσης, απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που τον περιμένει αντίστοιχα με το... μαχαίρι στα δόντια, παίζοντας τη δική του ευρώ-παρουσία.

Κι εδώ δεν υπάρχουν ούτε βολικές ισοπαλίες (όσο κι αν δεν θα είναι κακό αποτέλεσμα για τους πράσινους, καθότι θα παραμείνουν στην τετράδα και θα υπερτερούν της ΑΕΚ σε ενδεχόμενη ισοβαθμία). Εδώ υπάρχει πια μόνο η νίκη.. "Εδώ η θλίψη δεν κερδίζει, δεν κερδίζει ποτέ", όπως τραγούδησαν πρώτη φορά πριν από 32 χρόνια και οι Τρύπες.

Αυτή η. θλίψη, βασίλεψε αρκετά στο πράσινο βασίλειο από το 2017 και μετά, μα ο Παναθηναϊκός και οι παίκτες του δείχνουν πια ικανοί για να επιστρέψουν και ψάχνουν την πρώτη μεγάλη χαρά της επόμενης μέρας. Του επόμενου "κύκλου".

Πάνω απ’ όλα για τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και για τον κόσμο τους, που μαράζωσε επί χρόνια, αλλά έμεινε πιστός εκεί. Προσμένοντας αυτό το συναίσθημα του γυρίζουμε, που βγάζει πια όλη η ομάδα, με την πειστική εικόνα της σ’ αυτούς τους τελευταίους δυόμισι μήνες και πολύ περισσότερο στα έως τώρα παιχνίδια της σειράς των playoffs.

Ο "πόλεμος των 13 ημερών"

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προετοίμασε όλη την εβδομάδα τους παίκτες του με νοοτροπία νίκης κι όχι με λογική "πάμε για να μην χάσουμε". Ξεκινάει ο "πόλεμος των 13 ημερών" για τον Παναθηναϊκό με τους 4 "τελικούς" στα playoffs και τον κυπελλικό τελικό με τον ΠΑΟΚ στην Καλογρέζα. Όλη η σεζόν μέσα σε 5 βράδια, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Πνευματικά οι πράσινοι έδειξαν πολύ δυνατοί σ’ όλη αυτή τη σειρά. Και το ίδιο θα κληθούν να κάνουν κι απόψε στο ΟΑΚΑ. Με όπλα τους την ομοιογένεια, την ομοψυχία, την καθαρή στόχευσή του, το σωστό και δομημένο ποδόσφαιρό του, την εξέλιξη και βελτίωσή του ως ομάδα σ’ αυτή τη διαδρομή των τελευταίων 10 μηνών.

Και με τις ελλείψεις του, τα όποια θέματά τους, την απουσία του εύκολου γκολ. Αυτά απόψε θα πρέπει να μπουν στην άκρη και να επανέλθουν στο τραπέζι το καλοκαίρι. Γιατί σ’ αυτό το ματς προέχει για όλο τον Παναθηναϊκό να φτάσει ακόμη πιο κοντά στον πρώτο στόχο της σεζόν και να βάλει άλλον ένα βράχο στα θεμέλια της επιστροφής του.

Μαζί μετά από τρεις μήνες και κάτι

Ο Σέρβος τεχνικός δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα στην ενδεκάδα. Αν ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ήταν διαθέσιμος και δεν είχε υποστεί αυτό το ελαφρύ τράβηγμα στο δικέφαλο μηριαίο μυ στο ματς με τον Άρη, πιθανότατα δεν θα άλλαζε το παραμικρό στο βασικό σχήμα.

Πλέον ο Γκατσίνοβιτς τρέχει για να προλάβει το ντέρμπι που ακολουθεί την Τετάρτη (11/5) με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και ο Μαουρίσιο είναι το φαβορί για να πάρει τη θέση του στην ενδεκάδα, ξανασμίγοντας στον άξονα της πράσινης μεσαίας γραμμής με τους Ρούμπεν Πέρεθ και Λούκας Βιγιαφάνιες για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες και κάτι και δη απ’ τον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (2/2).

Ο Μαουρίσιο και οι γνωστοί "10"

Ο Γιοβάνοβιτς θα προσπαθήσει με την παρουσία του Βραζιλιάνου μετρονόμου να πάρει την κατοχή και να εξασφαλίσει καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, γνωρίζοντας πως για να επικρατήσει μέσα στην έδρα της ΑΕΚ θα πρέπει να φέρει το ματς στα δικά του μέτρα.

Στα φτερά της επίθεσης θα πάρουν ξανά θέση οι σταθερά φορμαρισμένοι Σεμπαστιάν Παλάσιος και Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, ενώ στην κορυφή θα ξεκινήσει ο Φώτης Ιωαννίδης. Αναλλοίωτη θα είναι και η αμυντική τετράδα μπροστά απ’ τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι, αποτελούμενη απ’ τους Γιάννη Κώτσιρα, Χουάνκαρ στα άκρα και τους Μπαρτ Σένκεφελντ, Φραν Βέλεθ στους στόπερ.

Στην 23μελή αποστολή που ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι (7/5) ο 59χρονος τεχνικός βρίσκονται ξανά και οι Μακέντα, Διούδης και Σάρλια, ενώ μαζί τους πήραν θέση και οι Μπρινιόλι, Ξενόπουλος, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης, Σάντσες, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Σιδεράς, Κώτσιρας, Παλάσιος, Μαουρίσιο και Βιτάλ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ