ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός βρίσκει σχήμα και πρόσωπα, οδηγός η τελευταία εβδομάδα για τα προσεχώς

Ο Αγκιμπού Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ
Ο Αγκιμπού Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ INTIME

Με τον Ολυμπιακό να μετράει 16 επίσημα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Πέδρο Μαρτίνς φαίνεται ότι σιγά-σιγά έχει κατασταλάξει στον βασικό κορμό που θέλει να στηριχθεί, αλλά και τα σχήματα που ταιριάζουν καλύτερα στους "ερυθρόλευκους".

Οι δύο τελευταίοι αγώνες του Ολυμπιακού με αντιπάλους την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Europa League και τον ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα έδιωξαν αρκετή από την ομίχλη που υπάρχει σχετικά με τις επιλογές σε πρόσωπα, αλλά και σε ό,τι αφορά το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα αυτή τη στιγμή στην πειραϊκή ομάδα.

Μετά από 16 παιχνίδια στην περίοδο (εννέα για την Ευρώπη και επτά για το Πρωτάθλημα), ο Πέδρο Μαρτίνς έχει πια ένα ασφαλές δείγμα για να βγάλει τα συμπεράσματα του, όπως και έναν “οδηγό” για τη συνέχεια.

Το τετραήμερο Πέμπτη – Κυριακή της περασμένης εβδομάδας βοήθησε ώστε ο Πορτογάλος τεχνικός να έρθει πιο κοντά σε αυτό που επιθυμεί: να βρει το σχήμα και τα πρόσωπα, τα οποία στην παρούσα φάση μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, μέχρι να πατήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες γερά στα πόδια τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο τερματοφύλακας (Βατσλίκ) και η τετράδα στην άμυνα (Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ) ήταν ίδια και στο Deutsche Bank Park και στο Καραϊσκάκης. Ο (καλός πάλι) Εμβιλά αποτελεί μία σταθερά μπροστά από τα στόπερ, ενώ την άλλη μία (στο 4-2-3-1) ή δύο θέσεις στα κεντρικά χαφ (στο 4-3-3) μοιράζονται ο Μ. Καμαρά, ο Α. Καμαρά ή ο Μπουχαλάκης. Στις θέσεις των εξτρέμ, εκείνοι που αποδίδουν καλύτερα αυτή τη στιγμή είναι ο Μασούρας και ο Ροντρίγκες και στην κορυφή της επίθεσης ο Ελ Αραμπί είναι πιο φορμαρισμένος απ´ ότι ο επίσης δεινός σκόρερ Τικίνιο.

Έτσι, μπορούν να εξαχθούν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Πρώτον, το γεγονός ότι ο Μαρτίνς έχει εμπιστευτεί τετράδα στην άμυνα τους τελευταίους δυόμιση μήνες και, κυρίως, στα πιο δύσκολα παιχνίδια, είτε εντός (Αντβέρπ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ) είτε εκτός έδρας (Φενέρμπαχτσε, Άιντραχτ, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα), δείχνει ότι έχει αφήσει κατά μέρος για τα καλά το ενδεχόμενο επιστροφής σε σχήμα με τρεις στόπερ.

- Δεύτερον, ο Λαλά έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι του Ανδρούτσου και του Καρμπόβνικ για τη δεξιά πλευρά της άμυνας.

- Τρίτον, ο Ρέαμπτσουκ έχει πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του και για να βρει χώρο και χρόνο ο Καρμπόβνικ, θα πρέπει ο πρώτος, είτε να είναι πολύ κουρασμένος ή να έχει προκύψει τραυματισμός ή τιμωρία.

- Τέταρτον, ο Παπασταθόπουλος και ο Σισέ έχουν ταιριάξει καλά στο κέντρο της άμυνας, όμως ενόψει του αγώνα με την Άιντραχτ στο Νέο Φάληρο, όπου ο δεύτερος θα είναι τιμωρημένος, θα πάρει την ευκαιρία του ο Ουσεϊνού Μπα και εξαρτάται από τον ίδιο αν θα την αξιοποιήσει.

- Πέμπτον, ο Αγκιμπού Καμαρά νιώθει πιο άνετα και αποδίδει καλύτερα παίζοντας ως “8άρι” (στο 4-3-3) ή “10άρι” (στο 4-2-3-1), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του όταν αγωνίζεται στα εξτρέμ. Άλλωστε, ξεκινώντας από τα πλάγια της επίθεσης σκόραρε εναντίον του Αστέρα στην Τρίπολη και του ΠΑΣ στα Γιάννινα, αλλά και κόντρα στη Λουντογκόρετς στο Καραϊσκάκης. Ωστόσο, αυτά που έκανε απέναντι στον ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενος στον άξονα ξεπερνούν κάθε προηγούμενη απόδοση του και προσφορά.

- Έκτον, το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ έδειξε ότι με δύο εξτρέμ του επιπέδου και κυρίως της ουσιαστικής συνεισφοράς του Μασούρα και του Ροντρίγκες, ο Ολυμπιακός είναι διαφορετικός στην επίθεση. Το πρόβλημα είναι ότι ο δεύτερος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Ο Βρουσάι πάντως είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Ονιεκουρού, ενώ είναι πιθανό να επιστρατευτεί προσεχώς και ο Βαλμπουενά.

- Και, έβδομον, στα θεωρητικά πιο δύσκολα παιχνίδια, οι ερυθρόλευκοι αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν με έναν σέντερ φορ. Η παρουσία του Ελ Αραμπί και του Τικίνιο μαζί, δηλαδή η εφαρμογή του συστήματος 4-4-2, αποτελεί εναλλακτική λύση και φαίνεται να λειτουργεί πιο αποδοτικά κατά τη διάρκεια του αγώνα και δη στο δεύτερο ημίχρονο, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Πλέον, ο Μαρτίνς έχει τον “οδηγό” για τον αγώνα εναντίον της Άιντραχτ (4/11) στο Καραϊσκάκης, στο οποίο ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην κορυφή του ομίλου του, αποκτώντας το πλεονέκτημα για την απευθείας πρόκρισή του στους 16 του Europa League.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ